masam muka

ada masa , kita tak perlu tegur orang yang bermaksiat secara direct.
Ada masanya, cukup dengan hanya bermasam muka menandakan kita tidak suka dengan maksiat yang dilakukannya.

Tetapi, nak bermasam muka pun, biarlah dengan orang yang faham kita ini macam mana pesennya, dan faham apa yang kita nak bawa dan sampaikan kepada dia.

Kalau kita bermasam muka dengan orang yang tak pernah kita kenal pun, dan dia pun tak pernah kenal peribadi kita, dan dia tak tak tahu apa yang kita nak dia buat, macam mana dia nak faham yang kita bermasam muka dengan dia itu sebab kita tak suka dengan maksiat yang dilakukannya?

Jangan bagi orang ‘lari’ lebih jauh dari Islam hanya dengan sebab muka masam kita.
Kita benci maksiat yang dia lakukan, bukan benci pelakunya.
Kita sayang orang yang lakukan maksiat itu, sebab kita nak dia juga masuk syurga.
Dan kita pun, belum tentu lagi kaki jejak di syurga.
 
Jadi, jangan senang-senang ‘claim’ orang yang macam ni ‘oit, kau buat maksiat. masuk nerakalah jawabnya….’ sebelum kita usaha rapat dengannya.

p/s
benar benar bizi



bukan sekadar omongan kosong

9 comments:

Iffah Afeefah said...

ye aku perasan ko sgt2 bizi

take ur time k

Pok Amai-Amai said...

Cool!

Kalamhati said...

hmm betul tu..seribu cara utk menegur..jd kena pilih yg sesuai..

KuNanGKuNanG said...

stuju..jgn sewenang2nye menghukum org..:)

bobiedanbad said...

as salam jiji, sama2lah kita berbuat kebaikan :)

laskar pelangi said...

mmg nampak jiji bz sekarang.dah x up entry secara pukal dalam sehari..huhu~ ^^

betul tu..jangan nak hukum seseorang tu dengan sesuka hati:)

Titisan Hujan said...

berhemah
tu yg penting

Rozuan Ismail said...

selemah2 iman, benci dgn hati

azwa amani said...

amani pernah try cara macam ni, dengan kakak amani sendiri.. and she said, amani x hormat dia, sedangkan amani malu dgn diri sendiri sebab x tegur dia dan hanya tunjukkan rasa benci...ermm, now kami dah okey, and dia tahu silapnya.. memang lain org lain pendekatan tarbiahnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved