Dua orang budak

assalamualaikum :))
may peace be upon you.

rasa nak bercerita. boleh??
tapi without suare la. kena baca.
okay, jom hayati
kisah kanak-kanak zaman dolu-dolu.
eh. bukan zaman 80an or what not,
tapi beribu tahun dahulu,
zaman sahabat-the story of two Ansar's kids yang
bunuh Abu Jahal.
hah, kenal kan Abu Jahal? bapak sedare Rasulullah yang benci
gila-gila kat Rasulullah and umat Islam,
yang kow-kow mencaci Rasulullah,
bershemangat waja nak menamatkan riwayat Rasulullah.

dikisahkan, sewaktu perang Badar, perang pertama dalam sejarah Islam,
ada dua orang kanak-kanak lelaki ni duduk antara Saidina Abdul Rahman bin Auf(sahabat Rasulullah yang kaya dan femes),
salah seorang daripada kid tu tanya kat Abdul Rahman RA,
''pak cik kenal Abu Jahal?''
Abdul Rahman RA jawab ''ya'' dan tanye la budak tu kenapa.

and.. tau budak tu jawab ape?
sungguh. he is an amazing kid! Abdul Rahman RA sendiri kagum dengan semangat budak tu.
dijawabnya,
''saya mendengar bahawa dia telah mencaci Rasulullah SAW. demi zat yang nyawaku di dalam genggamanNya, jika saya melihatnya maka saya tidak akan meninggalkannya selagi dia tidak mati atau saya yang mati''.
waa.. mashaAllah!
dan tak lama selepas tu, budak kedua pun bertanyakan soalan dan berkata sama seperti budak pertama tadi.

kebetulan, Hadzrat Abdul Rahman RA ternampak Abu Jahal yang sedang berlari-lari di medan perang.
lantas, beliau menunjukkan kepada budak berdua tadi.

maka, tanpa berlengah, the two amazing kids tadi berlari ke arah Abu Jahal and bravely attacked musuh Allah tu . waktu tu, Abu Jahal menunggang kuda sedangkan budak2 tu tak naik ape-ape. maka , susah lah mereka nak serang. tapi, waktu Abu Jahal tengah leka membetulkan barisan-barisan tentera, salah sorang budak tu serang kuda Abu Jahal and sorang lagi serang kaki dia, sampailah musuh Allah tu jatuh dari kuda dan tak dapat nak bangun plus menggelupur siap..

then, ada lagi sahabat lain yang datang untuk membantu menyerang Abu Jahal bagi injured kan lagi dia,
sehinggalah Hadzrat Abdullah bin Mas'ud datang dan terus memenggal kepalanya.

the two kids were Hazrat Mu'az bin 'Amr bin Jamuh RA dan Hazrat Mu'az bin Afra RA
al-kisahnya, waktu menyerang Abu Jahal tu, anak dia ade dekat-dekat situ. nak protect bapak dia, budak-budak tu kena serang lah. sampaikan tangan Hazrat Mu'az bin Amr terpotong, tapi ade sikit kulit yang tak terpotong menyebabkan tangan tu tergantung-gantung. oleh sebab situasi tu menyusahkan beliau nak berperang, tanpa pikir panjang terus je direntapnya tangan tu sampai terputus terus.*adesss, sakit uhh*

source: kisah-kisah para sahabat, semangat keagaan kanak-kanak, Fadhilat Amal.

takes time. muhasabah kejap.
kalu kita sampai macam tu ke tahap keberanian nak protect Islam ?
sampai tahap tu ke kita bela nabi?
okeh, jawapan mudah, kite tak idop zaman tu
serious. dua orang budak tu memang the true Heroes lah, and betul-betul mendalam cinta mereka terhadap Rasulullah saw dan Islam.

harapnya, walau tak sehebad pengorbanan the two heroes tadi, still kite semua dapat sumbangkan sesuatu untuk Islam. ameen



bukan sekadar omongan kosong

7 comments:

Cik Pulau said...

subhanallah..
besarnya pengorbanan budok 2 ore tu.. aku xmampu nak jadi gtu...

p/s: xajem jupo apo nyohh buok tu.. dio kea hok join sep mu lalu dale seluk kat pulau aku tu.. huhuhu

ஜ miss klanika ஜ said...

bagus . asyik baca psl perang mulut artis je . skali skala imbas balik baca perang badar pulak .

i'm ezza haniza said...

mashaallah, they are so amazing ..

if i were able to have kids one fine day,i'm willingly to let my children be like them ..bukan nak bunuh anak, tapi saya langsung tak menyesal kalau anak saya jadi macam those 2 kids tu ..huh., meremang bulu roma.

diana said...

out of topic jap..:p

akak nak tanya sesuatu ni..
sekarang ramai wanita yang dah sedar tentang menutup aurat..kan??cuma akak nak tahu apa hukum nya bila wanita tu menutup aurat tapi pakaian nya menarik perhatian.contohnya tudung kaler terang dengan corak polka dot merah putih..baju pulak memang style habis la..kalau sapa2 tengok mesti cakap dia memang bergaya.mekap pun memang habis lawa la.

yang akak tahu wanita ni tak boleh berhias sampai menarik perhatian lelaki.

ke akak yang salah?boleh ke wanita berhias macam tu tapi dia tutup aurat??

Iffah Afeefah said...

kenela muhasabah slalu

kiera'sakura said...

auchhh aku terasa sakit kena rentap tue.. ye kena slalu muhasabah tkut terlupa diri

.::TAIKO ::. said...

meremang..
sesungguhnya aku sendiri pun xsekuat sebersungguh macam tu nak pertahankan islam..:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved