jadikanlah deorang hitam..

tersebutlah satu kesah bangang pepagi tadi lagi mase aku dok lepak2 ngan member aku kat pasar pagi..
member aku tanye aku..ko penah dengar tak cerite orang doa suh kawan die jadi itam jugak...
aku cakap le.. aku tak pernah dengar cite camtu..bese aku dok dengar cite nabi..poyo tol aku ni pon...
make tersebutlah kesah..
 
ader 3 orang budak itam legam gaban kat sebuah perkampungan sebelah afrika utara..memagn 3 orang ni kamcing la..sebabnye dah 3 orang ni budak yang paling itam kat kampong deorang..tok penghulu kampong tu pon bengong dibuatnye..jadinye budak 3 orang ni selalu jer dipinggarkan bile ade majlis keramaaian ke hape ke..mesti ade meja khas tuk 3 orang budak ni..
aku jadi kesian sangat ngan budak2 ni.yer la da macam orang bersalah pulak deorang..bukannye deorang nak pon jadik itam legam kan..
so nak dijadikan cerite..satu hari tu deorang dok maen2 polis sentry kat utan rimba kat kampong deorang..dah nak maen guli ngan geng2 laen memang konferm2 kena halau..bermaen la 3 orang budak tu bersendirian..
dok tengah syok wat larian ala2 pak husen bolt...tetibe jer ader sorang budak ni jumpe botol minerak yang 500ml tu..tapi ader corak bunge2..kaler botol pula pinky2 gitu..
dah name lagi manusia kan..sifat nak tau tu memang membuak buak le kan..budak tadi tu..bukak jer penutup botol tu..teitbe keluar la satu entiti yang amat besor gaban..ala2 citer aladdin tu..
stylo gile la makhlok tu dressed up...jeans evisu..baju pierre cardin kale pink..spek mate rayban..
memang memukau pandangan 3 budak itam tu..
aleh2 makhlok tu dok bertenggek depan budak 3 orang tu  pas tu makhlok tu cakap..
tenkiyu tu uols le sebab dah tolong keluarkan aku ke alam fana ini..
meh aku kabukan ajat korang bertige..tapi satu sorang je la ek..sebab aku tak power cam jin aladdin tu..3 ajat sekali die sapu..
dah tu budak yang pertame laju jer mulut die cakap..
"aku nak jadi putih"
pofff...tetibe jer budak yang tadi tu bertukar kale..ibarat bersalin kulit..terus je jadi putih ibarat kain kapan..
hape lagi budak yang kedua ni pon dengan nafsu yang membuak buak..terus jugak mintak jadi putih..
poofff make jadi putih jugakle haselnye...
tinggal la sorang lagi terkapai kapai dek kehitamannye..
die pon dengan selambernye cakap kat jin tersebut
"aku nak jadi lagi lebih2 puteh dari due ekor ni"
memang high demand gaban le budak yang last tu..
jin tu nampak cam bengong je sekejap..dok pikir ape lagi puteh dari yang puteh..
last jin tu pon gitau budak tu..
"woit..mane ade benda yang lagi puteh dari yang puteh"
bagaikan nyawa direntap kasar..budak yang ketige ni punyer la frust tak tau nok mintak ape..tetibe jadi blur hentah kemane..laju je mulut berkate kate tanpa memikirkan ape akibatnye..
"dah kalo cam tu..jadikan le due ekor budak ni itam balik"

pengajaran..
jangan cube pekare khurafat..
jangan dok pulau orang yang agak kurang dari segi rupe paras..warna kulit..sebab kite sume same je..
jangan bermaen kat tepi utan..
jangan ambik botol orang laen.mksudnye barang orang laen pas tu wat macam harte kite.
jangan over confident sangat..
tak baek mendoakan keburukan orang laen..
takyah la high demand sangat..
bersyukur dengan ape yang ade



bukan sekadar omongan kosong

6 comments:

d_LA said...

hehehe..kalo kesah ni betol kan mmg dah naseb rrr bdk ber3 tu jd hitam smpai sudah..hahaha..

Syafiq Rosli said...

yeah..kita serupa

yad'z said...

hohoho... nice2...

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

cerita yg agak stereotype :P
hahaa. mcm cerita si badak air.
ada dua ekor badak air tu jumpe la jin ni kan. yg sekor ni mintak, semua badak dekat dunia ni perempuan. and badak kedua mintak, badak pertama tu gay. hahampeh.

Enh Ear said...

hahaha... kesian dua orang tu...
apa lah pernagai dengki snagt ni..

JIJI YU said...

d_la:
dah memagn padan le nga deorang..tok sedar diri..
syafiq:
nape pulak..ko serupe ngn deorang ke..eheh
yad'z:
muehhe..cite pepagi..
lyeah:
strotype tu hape ek..
enh ear:
hehe dah tak sedar dek untung..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved