kaki cam bangku

kaki bangku..ni orang panggil bidalan ke..peribahase ek..
tak kesah le ape pon..asalkan makne die menjurus kepade gentlemen2 diluar sane yang memang tak tau langsong nak tendang atau sepak bola tu dengan care yang betol..
termasok la aku jugak..tapi bukan sekarang..

ceriter ini bermula pada tahon 1998...

mase tu aku berumur 10 tahon..memang aku mengaku le..aku memang tak pandai langsong nak maen bola..
sebab parent aku tak bagi aku bercampor sangat ngan geng2  kawasan peumahan aku..
kire pure le aku ni..dalam keadaan cenggitu..nafsu aku membuak buak jugak nak maen bola tu..
sampai satu ketike. aku kelentong parent aku..aku cakap nak pergi mengaji
padahal tak sampai 5 langkah dari umah pon aku dah cabut dah kain pelikat yang aku pakai..pas tu aku terus ke padang..maen punye la cam bangang..sampaikan ade budak tu cakap..
oit ko ni ader kaki ker tak...
tapi aku tak kesah..asalkan aku leh maen bola tu pon jadi le..
balik jer umah aku tengok bapak aku dah bersiap siaga dah nak jalankan soal siasat terhadap aku...
dalam ati aku ni punyer la berdebor debor waloupon hati ni rase cukup puas dapat maen bola kat padang..
waloupon padang tu sebenarnye da mcam tempat jin bertendang da ghupenye..
tapi aku tetap puas...
waloupon selesai sesi soal siasat ngan bapak aku..
aku ditibai secukup rase dek kerna ader member aku report yang aku tak pergi pon mengaji quran..
aku tetap jugak puas ati..
sampai le aku masok alam sekolah menengah..ngan kaki bangku tu jugak le aku melangkah masok ..
masok jer aku da terpegun dah tengok padang sekolah
lagak gaye da macam padang stadium
aku mule terbayang bayangkan leh maen kat situ petang2...
tapi padang anganku berkecai...
rupe2nye..padang tu hak milik senior2 aku rupenye..
menyampah tol...yang junior2 ni maen kat tepi2 je..maen je la aku pon..dengan berbekalkan semangat aku boleh jugak jadi pemain bola yang memang reti maen bola..aku maen jer kat padang yang dibagi kepade kami budak2 junior ni..kekadang tu dok tengah syok2 maen boley pulak ader ular2 yang berkeliaran kat padang kitorang..tapi kitorang wat tak layan..maen tetap maen..
sampaikan aku pernah  mintak ngan senior aku yang jadi wakil sekolah ajor aku care nak tendang bola..care nak menggelecek..sume care pasal bola ni la..memang derhake tol aku..
parent anto suh belajo ilmu2 yang bermanfaat..yang aku boley pulak wat kelas tuisyen bola..siap ader nota lagi tu..
boley pulak aku lukis orang lidi dok sepak bola dalam note aku tu..

dan sekarang..aku leh jugak berbangga dengan hasel dari usaha aku tu..
aku dah boleh maen bola da skarang tanpa segan silu..
aku dah boleh rembat bola tu bio kena kepale kepale team lawan..
terima kaseh kepada bro naimi...bro salman..bro tuan firdaus..bro nawi..



bukan sekadar omongan kosong

14 comments:

Anisa Hang Tuah said...

waahh.bole la menyepak2 pasni..

noreed said...

sungguh gigih nak main bola jer siap ada nota lagi

TunTeja said...

cayalah!!! :) tahniah atas semangat anda..hehehe

s.y.a.r.q said...

lepas ni boleh la jd pemain malaysia :p

Ina said...

mak aii...siap ada nota..tuuuu..

amirah said...

dari kaki bangki ko tukar jd ayam tambatan la ek?>>?

hiro said...

untuk berpeluh je..xpe.

Hanis MY said...

fuhh biso2 cik abe kawe lamo doh tok main tapi dio main suko2 jah...

aqish basir said...

da pandai main bola dah?
syabas ah

haha
laki ta boleh kaki bangku ...
nti hilang macho

scha_imal87 said...

wah2..boley la ganti khairul fahmi ni..kan2..bak cOki2..penat aku puji..

kembatolo™ said...

perghh.. siap suruh ajar..
aku nop mitop nota tu nga mg jie.
ado lagi ko? haha

JIJI YU said...

anisa:
sbeelom leh maen bola pon dah pndai dah sepak2...
noreed:
memang itula yang dperluakn dalam mengejar kejayaan..heheh
tunteja:
makaseyh2..hahha..kombang idong pakcik
syarq:
muehhe..pamain malaysia ramai geng2 selangor..
ina:
muahaa.lihatlah kesungguhan ku..
amirah:
biasernye lembu jer yang dtamabt.ayam takpernah lagi aku dengor kena tambat..ehhe
hiro:
aku laen..aku amen tuk kepuasan..
hinis my:
ahah..nati kelik kelatea ejah la tel kawe..nok ajok cik abea maen futsalh paser tumbuh..hehe
aqish:
da pndai le sikit dari yang tak pandai..mcaho ke maen bola
scha:
muahah..coki2 jugka yang ko nak..biase orang mintak ferrari roche
kemba:
nota tu untuk golonge striker jah..haha

Faaein Himura said...

wah.. cayalah.. hahaha..

Ummu~Ishak said...

teringin nak sepak orang
(baca : sepak - tendang. bukan sepak - lempang)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved