nostalgia sang bedug...


tengok leklok gambor kat atas tu..
agak2 korang ade ke yang tak kenal dengan benda begantong besor gedabak tu..
kalo ade yang tak kenal meh aku tolog bedugkan kepale die..
ni kalo kat kampong aku dipanggil sang bedug yang selalu diketuk...
kat kampong aku sebelom orang azan..memang benda ni le tempat orang melepas geram..
ketuk je sepuas ati..macam2 irama pulak tu leh buat..kekadang tu ader gak kuar bunyik ala2 irama melayu..
ader gak kekadang dah macam drummer yang pro je gayanye si pengetok sang bedug ni..

mule2 aku pindah masok kampong yang bergelar kampong pinang sebatang ni..
aku tengok kampong ni ade gaye sebuah perkampongan yang klasik..
dengan suasane sawah padi nye..
pas tu itik berkedek kedek berkejaran mesra..
ader burung bangau dok mengawan..kerbau dok maen tarik2 telinge..
beruk dok maen kutu2...
senang cakap memang mencairkan ati le melihat panorama alam semesta ciptaan illahi..
kalo dok kat town mane ader benda2 cenggini..
tetibe jer bile masok waktu solat...aku terdengar bunyi tong drum yang diketuk lagaka gayenye oleh seorang drummer pro..ala2 drummer linkin park gitu..
aku mule tertanye tanye pemuda pemudi dan dara2 sunti yang ader disekeliling umah baru aku..

"ader orang dok berlatih dikir barat ke hape tu ek??"
bapp!! kena sebijik dengan umi aku..
"hapekejadahnye dikir barat..dah masok waktu solat le tu maknenye..orang kat sini die ketok bedug dulu baru azan..dah2 siap2 pergi surau..berkenal2 kenalan le dulu dengan geng surau.."
ohhh..sungguh bernostalgia kampong ku..



bukan sekadar omongan kosong

19 comments:

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

dekat indon, di masjid2 sering guna beduk n masih guna beduk. tp di malaysia dh jarang boleh dgr bunyi beduk,

niesz said...

ha a kn..skrg ni da jrg dgr bunyi beduk..awk ckp br prasan..hehe..

s.y.a.r.q said...

kampung aku xde pulak bende bedug ni...

ika md ros said...

bedug? bukan beduk ke?

aqish basir said...

skrng jarang jumpe kat sni kan
jumpe kat muzium je hahah

hiro said...

bano ubi ko tu..ahaha

Mr.K said...

em...kat kampung aku masih lagi digunakan bedug ni... Tapi kitorang panggil BADUK (slang Sabah^^)
paling best time ramadhan, confirm lepas je terawih and habis baca qoran, memang tak henti2 org pulu benda tu. best dengar, sbb bermaca2 jenis pukulan, siap ada nama, dan paling fames ialah "pukulan fitrah". Tu tandanya nak suruh orang bayar fitrah... hehe

echah mashuri said...

manokah kapung yng nostaliga tuh.eheh

~naddy~ said...

surau dpn umah aku still palu beduk ni sbg tanda masuk waktu b4 tok bilal 'bang',bang = azan.

sissyira said...

salam


sabojelah......sakit dop masa kena babap tu?
hahha

lIfE StIlL gO On... said...

salam
heheh kalau duduk di kampung memang macam tue,tapi sebenarnya sangat best kan..
heheh lupe tq sudi jengah blog say,kumen2 la selalu,sya kan kumen2 blog kamu,follow pun chumel2 juga,
skrg kamu da boleyh kumen2 da tq -________-

A.s.t.i.n.a said...

paling best masa bulan puasa...

amirah said...

erk aku tak berapa tau nama bnda tu, tapi penah nampakla...ssh la nk jumpa, kat kampung2 ada la..mcm mana cara ketuk bila masuk waktu azan??ada bilangan ketukan ke?

maCy said...

kat sini ta jmoe sgt da kn.. tp dlu mmg jakun sikit tatao ape. hihi

kiera'sakura said...

dlu mase kt kg aku ade la atok2 tue dok ketuk bedug nie tp skang nie dh xde aku rase,xde sape yg baek hati nk tlong ketuk dah.. klu nk suh aku ketuk bnde alah tue mau aku yg kene ketuk dgn bnde tue kowt... huhu

alien said...

kat tempat aku ada beduk dan kentong~
mantap bila dua2 bergabung tenaga

Cik Eliza said...

gggrrr~

kenape kat kg beta tada bunyi beduk ?

=.="

JIJI YU said...

fifiey:
tu la kat mesia ni sesetengah tempat je..meh kampong aku la fifie.

niesz:
muahah ko ni mudah lupekan adat tol..

syarq:
meh ambik kat kampong aku

ika md ros:
same je bunyi nye..eheh

aqish:
sian kat ko kan..meh tgk kat km[ng aku..

hiro:
haha demo gamok kawe sek dikir ko..

mr'k:
baduk ek..lbeyh kureng je kan..eheh..nnti aku pergi kampong ko..

echah mahsuri:
haa kapong meranti ni..maghi la..

naddy:
aku pahang jah bang tu gaponamo..ehhe..

sisyira:
umi babap manje je pon..eheh

life:
ye la mg best sgt le..dah komen dah

astina:
ko pon dok sabah ke..

amirah:
die ktok je sampai lebam..eheh

macy:
hape kebenda ko cakap macy jamoe tu hape ek..

kiera:
heh ko pergi la tlg ketuk2 kan..wat bunyi muzik2 sikit..wat kugiran ke..

alien:
kentong tu camne alien..

cik eliza:
kampong ko dah maju sgt dah tu

Jual Bedug Masjid said...


jual bedug
jual bedug masjid
pengrajin bedug
harga bedug
harga bedug masjid
pengrajin bedug masjid
jual bedug murah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved