mari berbalas panton kalo berani le

 
 
Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery

Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
Kesian betul dengan kau ni
Jarum patah pun kau simpan dalam peti.

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu

Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke.

Air pasang dalam surut pukul lima
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Haloo nyonya, mau tanya sikit
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka?

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan. .

Limau purut masak di dahan
Batang selasih condong uratnya
Limau purut tak boleh makan
Nanti sakit perut nak kena cari ubat.

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan

Sorong papan tarik padan
Buah keranji dalam perahu
Tolonglah jangan makan buah keranji tu
Nanti badan kau orang berbau

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang Indah Water

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit

Buai laju laju
Sampai pokok sena
Woii, jangan buai laju-laju
Nanti kang tercampak kat pokok sena

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap





bukan sekadar omongan kosong

16 comments:

Anisa Hang Tuah said...

Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
manusia pendengki cepat melatah
penuh hasad dan busuk hati

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
belajar tinggi tinggi
tapi keji dan sangat biadap

alien said...

isap rokok bawah pokok
ayam kepci tak boleh berkokok

sawah padi berpetak-petak
ayam kepci duduk dalam kotak

hati-hati pergi ke kerja
misti best kepci encik JIJI YU belanja

kui3

FarhaNezam said...

berbalas pantun, pantun dibalas
pantun dibalas membalas pantun
membalas pantun pantun berbalas
berbalas pantun pantun dibalas..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

haha, terbaik. meh nak balas:

Makan nasi sudu garpu,
di bawah cahaya terangnya lampu,
intai-intai wahai si guru,
kenapa cikgu banyak merapu?

pantun warisan seni budaya,
lemah lembut budi bahasa,
berbalas pantun bergurau senda,
sejak azali kegemaran saya:)

darling said...

Terlajak perahu boleh diundur,

Terlajak kereta pun boleh undur,

Terlajak kapal terbang takde gear reverse,sori.



Bersatu kita teguh,

Bercerai kita kahwin lain.

Ieda Al-Habsyi said...

aku nak lari jauh2, sebab tak pandai pantun, miahahaha!

aNnE said...

penggubah pantun seh..habisla..hahaha

aDieyZa said...

dua tiga kucing berlari,
mana nak sama si kucing belang,
dua tiga anak dara mandi perigi,
pasti teruna xlepas pandang.

kalau ada sumur di ladang,
boleh hamba menumpang mandi,
kalau ada free tiket wayang,
bolehlah ajak saya sekali.

sepandai-pandai tupai melompat,
akhirnya jatuh ke tanah juga,
sepandai-pandai sotong paul meramal tepat,
akhirnya mati juga.

ika md ros said...

jiji yu ajak berpantun,
amboi kemain lagi jiji yu berpantun. *apekah?

Hanis MY said...

haha biso demo! kawe suko baco tapi nak bbalah tu mau 3-4 hari buleh siak so...:D

d_LA said...

otak aku jam time opis nak bls pantun..ko tunggu ji..ko tungguuu

Gayahspears said...

kalo ade jarum yg patah,
jgn di simpan di dlm peti,
kalo ade silap dan salah,
jgn simpan di dlm hati...

huhu..

p/s : sory aku da xley nk terjah2 cam dulu.. senang msg la ye.. take care jiji yu..tata

niesz said...

pndai gak berpantun nie ek....jom lawan pantun ngn niesz..ekekeke..

updated entry : orang parit order pizza

ch!natsu said...

haha adehla..
aku surrender awl2..
mmg xreti.. hoho~

Zue Cancer said...

ape yg telambatnyer?meh la follow kuikuikui.. sy pemantun sekolah amse skolah dulu meh nak jual pantun kat awak

petang2 makan lepat
makan lepat dengan apollo
tak der makne awak terlambat..
kalau sudi meh la follow

JIJI YU said...

nis:
aku takley plak nak balas balik pnton ko..

alien:
ubat sepital ade yang pahit..
macam le aku banyak duit..hhehe

farhan:
pantun ko pantun aku..
kpantun aku pantun ko

fifiey:
sakit tekak suare garau..
saje merapu niat nak bergurau

darling
sape kate flite takder gear undur..aku naek ade je..

ieda:
wat pe nak lari..meh aku tlg antokan kat tempat jaoh2..

anne:
ahaha..ubah ape nye..eheh..

adieyza:
yang anak dara mandi perigi tu..bukan terune je ek..
yang dah nak out pon mate melilau je..ehehe

ika:
apekah komen ko ni ika..eheh..

hanis:
haha
sudoh basoh keno bilah..
ambo tggu demo balah..

d_la:
esok luse hari minggu..
okeh2 aku tunggu...

gayah:
jangan dok tgk cite blue..
eh gayah i miss u

niesz:
pakcik samad jual baje..
jangan dok cakap je..
ehehhe

chinatsu:
pehal pulak ko nak surrender..
tak ngam le cmni der..ehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved