otai motor

puwenggg..ek engggggg..ek...enngngnggnggggg....ek.eengngnnggng..cekebik cekbik cekebik..puwenngngng.keceh ceh ceh cehceh
itu adalah bunyi motor..yang kat perkatan "ek" tu maksudnye tengah shift gear...
yang cekebik cekebik kat belakang sekali tu..bunyi motor gua tersedut sedut.. 
yang keceh ceh cehceh tu bunyi enjin motor gua dah mampos..
cube bace dengan nada suare ala2 penunggang langgang motor..
kalo nak ambik lebih feel pegang le batang tongkat sape2..buat2 je korang naek motor..

 
pehal pulak dengan motor ni..tersedut sedut bagai..
gua cek makgat kot2 terjatoh kat sekolah..
ok ade..
gua cek lampu.. 
ok lampu belakang je yang tak nyale..
gua cek plug motor
ok je bersih dari sebarang kotoran..
gua cek meter jarak motor
ok dah jaoh dah..beriban2 dah jaraknye
gua check meter minyak
ok meter konferm rapat tander minyak penuh

hasiy naek bingai kepale gua ..dah le gua lalu jalan shortcut..memang haram le nak ader orang lalu..
gua je yang dok lalu jalan tu hari2..kalo ade yang lalu pon sejam sekali je..
gua pon dok tercongok kat situ..sambil dok pikir hapebenda yang tak kena dengan tunggangan gua ini hari
biase takder le die nak wat manje cam tu pulak..mentang le nak masok mala jumaat ni..
lu nak wat manje la pulak..
dah letih gua dok tercongok kat situ..gua ambik jalan mudah..gua heret je motor tu dengan harapan sampai le ke rumah gua gamaknye..
tetibe lalu sorang makcik kayoh basikal unta..ala2 kayohan le tour de langakawi..
 
"awea2...guano ni dok heghek muto..sekalo oghea naek motor ni.... tidok dok hegheak dok"
terjemahan..
wahai anakku..kenape kamu mengeheret motor ni..biasenye motor ni untuk dinaiki bukan untuk diheret
  

"tok tau la tu mokcik weh..ambo cek belako doh..serbo sempurno doh la gamoknyo..naek bengong ambo mikir kok mano lagi nyo tok keno"
terjemahan
tak tau le makcik.gua dah cek sume tempat dah..rase2nye sume dah ok..naek bingai hotak gua dok pikir ape lagi yang tak kena
 
makcik tu cakap balik..
"cek doh ko metar minyok..acu awea katok2 sikit datah cermin metar minyok tu..kot2 nyo belawok kedio jah eh"
maksudnye
dah cek ke meter minyak tu..cube ketok2 sikit atas die..kot ko dah kena kencing dek meter tu.. 
makcik gua nak berguru dengan makcik ok tak
 
pas tu makcik tu slamber jer meneruskan kayuhan beliau..
yang  gua ni piulak dok ketok2 jer kat meter minyak tu..
tetibe je meter minyak tu down terus menandekan memang minyak motor gua dah kering..
pehal le gua tak cek tangki minyak awal2 lagi ek..
ape pon gua rase makcik tu..
otai dalam dunia permotoran...
terima lah daku jadi murid mu makcek..



bukan sekadar omongan kosong

20 comments:

Anisa Hang Tuah said...

jiji,,
nnti naik kete je pasni okei?
mesti tuang minyak sepenuh hati

ch!natsu said...

haha salutela mkck tuh.. hoho~

Ina said...

biasalah orang tua..bnk pengalaman..

alien said...

makcik tu ada bela2
kui3

efa said...

hahaha mak cik tu mesti byk pengalaman dya kot hahaha

niesz said...

hahhaa..minyk abis ke bro...cian die..nape x tumpng je basikal mkcik tu..haha...

aDieyZa said...

agaknya, masa muda2 dulu mak cik tu selalu bikin motor bapak dia kot.. hihihi

FariehanIbrahim [LBC] said...

adeh, biso molep mokcik tuh!
ahha xD

Farhan Zulhusmi said...

ok...memang terbaik mak cik tu...
mybe muda-muda dulu dia minah rempit kot...
xpon dia slalu tgk movie rempit..hahaa

Siti Fatimah Fuzz said...

haha..bgs la mak cik tuu...naik basikal, tapi tau sal moto..ahaha

Siti Fatimah Fuzz said...

haha..bgs la mak cik tuu...naik basikal, tapi tau sal moto..ahaha

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

tok tau lah bakpo awe sore ni heghek moto, lain kali jd mace mok cik, pandai naik, panda bekki klu punoh:p
haha. yes, sesi merapu waktu petanggg... haha

Anis Akhir said...

ingat ke benda apa td? bunyi moto rupanya...hahaha
cpt la berguru dgn mkcik tu...:P

A.s.t.i.n.a said...

ensem makcik tu.. kimsalam..

aienna said...

hahahahahaha

epadzz zainal said...

hahahahaha..
hahaha..
otai sungguh mokcik tuh
walaupun hanya naik beskal jah.
kah.kah.kah

JIJI YU said...

anisa:
ahaha kau takdak duit lagi nak tapau kete..

chinatsu:
makcik mak valentino rossi gamaknye

ina:
muahaha..aku rase basikal die tu berpotensi jadi motor kot..

alien:
haha ko ni pon..bela ape kambing ke..

efa:
aku agak le anak die msti rempitan satu malaya

niesz:
ahah takder tempat duduk spare weyy..

adieyza:
hahah aku rase makcik tu legend..

FariehanIbrahim [LBC]
ni pengomen baru ni..nnti aku terjah..

farhan
muahaha makcik tu geng surau weh..

siti fatimah:
haha info terkini beb makcik tu..

fifiey:
mek weh..mokcik reti gateh basikal jah..beki muto sikit2 jah..

anis:
aku dok cari le alamat die ni..

astina
aisy tersirat ke ni..ahaha..

aienna:
suke je die..

epadzz:
arap sudoh pah

aienna said...

jiji...
heh..
thanks for the comment...
ala...
bukan tak nak buat..
mmg nak buat..
tapi tak reti daaaa...
kalo nak tgk tutorial mmg x sempat..
bz ngan study..



tapi....





kalo jiji dengan baik hatinya menyumbangkan bakti..
ok jugak tuhh..
ehehe =_=

yad'z said...

hoho.... mokcik tuh keje kat bengkel kot.. haaha

Ainul Hayat said...

hahaha....tabik spring kat makcek tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved