pekerja TNB dan suami isteri..


Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4bulan.
Pada suatu malam si isteri memeluk leher suami
dengan nada manja seraya berkata, "Ayang2,period i dah lewat sebulan, tapi i takboleh nak
pastikan lagi sebab kita kena gi check
kat doktor."

sang suami yang teramat gembira tu pun berpakat
dengan isterinya untuk tidak memberitahu sesiapa
pun tentang perkhabaran gumbira ini sehingga
ianya benar-benar pasti.

  suatu hari, pasangan ini di datangioleh
pegawai dari TNB kerana terdapat tunggakan
dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka.

Pegawai TNB tu pun berkata: "Ini rumah En. Ahmad ker?"
"Ya, saya ni isterinya. Ada apa encik?"
Pegawai TNB tu pun berkata, "Puan, ni dah sebulan
lewat, saya dah tak boleh tunggu ni,nanti boss
saya marah."

Dengan nada terkejut, si isteri itu pun membalas balik cakap pegawai TNB tu.
"Apa? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni
sebulan lewat?!"
Pegawai TNB tu pun dengan selamba menjawab:
"Ala puan, ni kan zaman IT, semua tu ada dalam
komputer dan kita boleh check Online"

Kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si isteri tulagi terkejut.
"Apa!!! Saya lewat sebulan pun
awak semua boleh tahuuu!"

Pegawai TNB tu pun mententeramkan keadaan
"Relek puan, puan ni baru lewat sebulan, ada
yang lagi teruk, lewat 5-6 bulan"

Si isteri yang terperanjat beruk dengan kenyataan pegawai tu pun berkata, nanti saya
bincang dengan suami saya. Lalu pegawai TNB tu pun beredar dari situ.

  Keesokan harinya, selepas si Ahmad ini di beritahu oleh isterinya. Dia pun naik berang dan
terus ambik cuti
dan pergi ke kedai TNB yang berdekatan.

Dengan tanpa menghiraukan pegawai-pegawai TNB yang ramai di situ, dia pun memekik seraya berkata,
"Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun
nak heboh-hebohkan ke dalam Internet.
korang ni..
semua yang berkeluarga tak pernah lewat
sebulankerrrr?!! Bisness apa korang buat niii?
Nak kena saman kerr?

Lalu pegawai yang datang kerumah si Ahmad ni berdiri dan mententeramkan keadaan.
"Sabar encik,sabar encik. apa susah, kalau cik nak settlekan
perkara ni, bayar je..." kata-kata
pegawai TNB tu membuatkan si Ahmad lagi naik berang.
"Apa? nak bayar korang? bangang betol...."

Lalu pegawai TNB tu pun cakap "Kalau macam tu,
Kita terpaksa 'potong' encik punya...."

Si Ahmad mencelah "apa? potong?! Abih tu
isterisaya di rumah nak pakai apa?"

Pegawai TNB tu pun cakap " nampak gayanya
isteri encik kena pakai LILIN jer
laaaa...." 

p/s:
kalo entry aku sebelom ni yang pasal ayat tersirat tu menyinggong perasaan sape2 aku mintak maaf sesangat..baik tak aku..ni hakikat bukan tersirat..



bukan sekadar omongan kosong

9 comments:

Ummu~Ishak said...

penah baca kisah ni sebelum ni.
sengal je
haha

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

LILIN =.='
hahaa.
baca cerita ni banyak kali dah pun tapi still gelak tak sudah. :))

Fiqah Alias said...

hehehe..tu la sbbnye nape org kate...nk ckp bio terang2..huu~ kn dh salah sangka..hik3..org tu ckp len..org len tu plak phm ikot len..haaa..x ke naya..nk kne 'potong' ag tuh..hik3..

||aLeaSaRa|| said...

yelah dh pnh bc tapi kalau bc kat sini lg sempoi he3..

liyana said...

haha..
lurus bndul

amirah said...

hak3...hilang stressss aku

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

singgah ruangan ni jek mestii ada bhan untuk tergelakk!!! bravoooooo....

~naddy~ said...

jiji; lwk ar citer ko nih. i like...(aku bc balik aku punya komen, haha! dem...mmg mcm ayat org terasa..lawak ar)...naddy say sory :P

JIJI YU said...

ummu:
cepat je ummu ek..
lyeah:
yang ni pon memang cepat btol..eheh
fiqah:
mueheh..mmg naye le kalo dpotong..
aleasara:
muahah ade beza ke bace sini ek..makaseyh2..
liyana:
muahah ni oghe kato lughuh po sodek ni..
amirah:
nape ko tensen2..meh aku blanje ko horlocks+milo
fifiey:
kena la salu gelak..baru muke tak berkedut..
nadyy:
ehehe aku no hal le..tapi aku mmg bimbang gile la kalo orang terase ngan entry aku..eheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved