cik kibod okey ker ni

 
 
 
bagi seorang blogger tegar macam korang..bukan macam aku yek..macam korang je..
aku tak terbabit..memang mamat ni nak makan tomyam  selipar terompah gamaknye..ok!!! aku pon tegar jugak..tapi tegar yang tak berape nak tegar..
bagi kekiter ni la kan..keyboard atau dalam bahase keibundaannya..papan kekunci merupakan satu alatan yagn penting dalam kehidupan berblogger..
tak kire la entry sepencang bulu ketiak beruang panda ke..atau pon ader yang nak taip entry sepanjang pembaris kayu satu meter..terpulang lah..
tapi ape yang penting..memang keyboard memaenkan peranan penting untuk menjayakan semua itu....tapi korang ade pernah ambik tau tak tahap kesihatan beliau yang telah banyak ternoda dek jejari runcing atau jejari debab korang...
meh aku bagi sedikit ilmu pengetahuan buat yang belom tau..camno nak cek keyboard korang maseh lagi berade ditahap sehat wal afiat ke..dah cukup nazak dah ke..
 
 
1. Buka notepad korang..cari senirik..kalo yang ni pon dah tak jumpe..patahkan lappy korang..
2. Tekan dan tahan tombol shift kiri dan shift kanan.step ni mmg susah..memerlukan teman yang setia..atau kepakaran yang tinggi..cam aku.. sesorang pon dah leh wat..aku letak je batu bata atas shift sebelah kanan....
3. Taip perkataan “the quick brown fox jumps over the lazy dog”. (Ingat tombol shift kiri dan shift kanan jangan di lepas).
4. liaht ape yang korang taip tu..keluar same ke dengan ape yang aku suruh korang taip..ataupon dah ader yang berkurang..jangan panik..teruskan proses ini sehingga akhernya..
5. Semakin banyak huruf yang tidak keluar, maka semakin buruk kualiti keyboard anda.
 
ni hasel dari ujikaji aku senirik..tapi gune keyboard pengetua la..


p/s
pehal kena tulis perkataan “the quick brown fox jumps over the lazy dog” ?
Kerana kata-kata tersebut merupakan sebuah perkataan yang berisi semua huruf dalam alfabet yang biasa digunakan untuk menguji mesin taip dan keyboard komputer, dan dalam aplikasi lain yang melibatkan semua huruf dalam abjad Inggeris(ini contoh penggunaan ayat seorang cikgu sekolah)cukup matang...
kongsi2kan result yang korang perolehi...





bukan sekadar omongan kosong

15 comments:

MR. MIND said...

ni nak cek orgnya ke keyboardnya, hahaha

Ina said...

jiji..sayang nak patahkan lappy..ko buat le dulu..he.he..

sissyira said...

salam

dah cuba, semua huruf keluar tanpa menganaktirikan sesiapa pun..maknanya pakwe ai ni mmg dah terbaik la..ngee...

mia said...

cikgu, saya xjumpe senirik lah..so kene patahkan lappy ke ni??

hakhakhakhkakk

FariehanIbrahim [LBC] said...

pergh! susah nk wat nie, memerlukan kursus 3hri 5mlm. ;pp

Cik Eliza said...

THK BNFJSTHLAYDG



kenape leh jadi gini????


wuuuuuuuuuuuuuuuu~

niesz said...

hahaha..keywords die mmg xley bla..hehe..

echah mashuri said...

mustahil kalau ko ckp ko bkn p,blog tegar.entah tak retila nkwt ape tuh.dog2 tuh

delarocha said...

malas nak cuba...huhu

Zue Cancer said...

hehhehe..aku da buat..tros aku bukak notepad..meh nak share...

TE QUICK BROWN FOX JUP OVER TE LAZY O

aku rase keypad aku ok lg kowt..weh entry ni best..aku wat entry ni then aku link kat ekau tau...

padlie said...

Aku dulu excited test benda ni..
Seronok kenakan orang

Benda ni bukan nak test keyboard ok ke tak. Term dia adalah Keyboard Ghosting. Terjadi kerana design circuit keyboard tuh.. Masalah ni memang sedia maklum oleh manufacturer tp diorang abaikan sebab takde orang menaip guna shift kiri kanan serentak..

Ke ada ek?

Entry terbaru padlie: Bestnya jadi V.I.P.

h A n Y S said...

aku nye lappy 3 huruf lost, ang rasa ok x? aku rs mcm x ok, sbb lappy ni br bli, x smpai stahun..
T___T

deeya said...

HE QUIK BROWN FO JUPS OER HE LA DOG

kiera'sakura said...

jiji aku try dah.. gi tgk... hehehe

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

huhu oke. keyboard sy pling teruk !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved