bawak awek kiut makan2...






dah lame dah awek kiut mintak aku wat entry sal makan-makan takpon entry sal makanan..tapi hentah pehal la pulak..lepas je aku dah jadi kempis dan nipis nafsu makan aku makin berkurang..jadi bile je zue mintak aku wat entry sal makan..kepale hotak aku jadi tak berape nak jalan..

zue oit..ni aku nak habaq kat hang..
hang pernah melantak tak nasi pak arab kat restoran arab yang betol2 original dekat tanah perkuburan arab..eh bukan2..bukan tanah perkuburan..tapi tanah arab..
oleh kerana ko nak suh aku citer sal makanan..meh aku bawak ko jalan2 kat satu restoran kat egypt..baek punye restoran..memang menu terbaek dari tanah yaman yang ade kat egypt..
ni ha restoran die.

sebulan sekali memang menjadi acara wajib bagi aku n da geng memesatkan tumbesaran janin dalam perut kitorang kat restoran ni..biorpon bajet tak berape nak ade..namun kitorang sanggop bergadai ape yang ade..demi merealisasikan impian kedua orang tua yang ingin melihat anaknye berkembang biak dengan jayanye..

 ini adalah hidangan utama yang wajib diratah setelah beberapa hari kitorang membiarkan jasad dalam kebuluran..nasi mandi berlaukkan kambing segar dari ladang..kekadang deorang bakor idup2 je kambing tu..nak membuktikan ianya memang betol2 segar..
nasi tu die gune beras panjang2 tapi bukan beras siam..
tapi dalam gambor ni lauk die kecik.ko tengok pinggan kat belakang tu..lauk die besor kan..tu adalah peha anak kambing yang baru lepas menyusu dari tetek ibunye..
harga die dalam 12 hengget malaysia
 yang macam kuah tu...air rebusan seekor kambing sebelom dibakor idop2..rase die macam sup gitu..enak dihirup bertong2 jugak gamaknye..geng2 darah tinggi takyah menggatal nak irop..
yang nampak cam telor goreng tu ialah 
daging kambing+ubi+telor+bawang+tomato+keju kisar hancor2 pastu goreng atas kuali yang takder minyak..tujuan ianya diwujudkan dalam menu tersebut ialah untuk dimakan bersama sama dengan 
roti bapak..

 gambor ni aku citer kat ko..yang merah tu..ko nampak tak.ade rupe cam sambal belacan tak..tu bukan nye lada ataupon cabai burung ya..itu adalh tomato yang dikisar kisar campor lade besor sikit2..fungsi die same je cam kuah kot...aku salunye tarok je atas nasi tu..

 jegejengjeng..ini adalah gambar side tepi roti bapak..care nak buat die same je ngan nak buat roti canai..menggunakan kemahiran lemah lembut gemalai yang tinggi..aku dah try masok dapor pak arab tu nak cube gak buat..last2 roti tu lingkop atas kepale je jugak..bukan sebab aku tak reti..sebab keluasan roti ini dapat membalut seorang bayi yang beratnye lebih kurang dengan seekor cimpanzi dewasa..tu sebabnye ianya amat susah untuk di tebar oleh kaum melayu asli...

ini adalah gambar roti bapak dan pencicahnye..
betape besornye roi bapak tersebut..waloupon telah diratah separuh..tapi keluasannye masih lagi mampu dibuat buaian untuk bayi2 yang baru lahir.
mamat kat belakang tu masih lagi singgle..

setakat tu la dulu zue..
ini adalah entry percubaan tentang makanan..
kalo ok laen kali aku cube buat lagi..

p/s
ape yang menarik tentang restoran ni..sebabnye sepanjang laluan nak pergi sane..dengan sengajenye aku lalu kat dalam unibersiti geng2 medic sambil usha2 ape yang patot..sedap je tengok awek2 arab pakai baju doktor..



bukan sekadar omongan kosong

24 comments:

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

uihhhh tulisan kedai tu tulisan arab lerrr.... fuhhhhh belum pernah singgah kedai macam ni... first time tengok.... mmg nampak sedap belaka

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

huhu..lamb mandy rice.akak suker!!!!saja je wat sis terliur.aduhhhhh

echah mashuri said...

perghhh..sedappppppnyooo..lapa sero.sero nak tempah flight nak g.hhuhuh...

ji mu blaja mesir keno ko.perghh..tinggi la saham anak bujang umi ni:)

puteri ain said...

uishhh..dah macam kenduri dah tengok..best la dapat makan beramai2..makanan pun..perghh best..serious lapar tengok...

lini hasnan said...

plis la bwk awek comei upm ni pulak.hahaha

HATYCIKNUURUL said...

jiji,..aku dh rindu banget ni,.dh lame xpekene ruz mandi tuh,.hurrmm,nyummy2,.klu aku rjin,aku g la egypt,.klu aku xrajen,aku g cyberjaya je,.haha,.

wei,ji,.ni prmntaan,.ko tolong buat entri sal shawerma,shish kbab,etc..adoii buat aku trliur je la mlm2 ni,.aku rndu tokmiah!.haha

tomato said...

haishh bio betol bako idop2"? sedap btol menggedabakkan perot dgn makanan tercinta kan...hahah

tgk kak limah tak mlm nie? haha

Shamsuddin Amin said...

yum yum...
mcm sedap je... =P

vampire's lovex said...

nasi mandi tuhhh pon pemes kat zagziq jugekkk..sedap..tapi kalau lapar main2,baik jgn pegi...bazir je...huehuehue

yad'z said...

<-------- jeles

HEROICzero said...

aduh. nampak sedap. =)

*gambar kartun kuning tu buat aku tergelak. nice.

Raihana Izzati said...

Fine. Sambil makan jamu mata.

Jom jamu sekali. lol.

skandaLdariLangit said...

oit. ska mntak wt entri tade pn buat?

tapi ta pna mntak. keke

gila sengal gambar bawa tu. haha

:: noremy bte rahmat :: said...

sedapnyer....

aDieyZa said...

nampak sungguh menyelerakan..

Zue Cancer said...

weh sedapnyer,,seyesly inilah entry ko yang aku bc full...ngaeh..ngeh...ngeh...hoho~~~~~~~~sedap!!!!

p/s:ko bejaye buat aku terliur dan keplaparan..tahniah!!sebb entry makan ko lg baik dari aku :)

sissyira said...

salam

erk...x selera tngok makanan tu, banyak sgt...huhu

MerLe said...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...lapar3~

DuD said...

ermm..kalo dibakar idup2 kambin tu kira halal ke utk dimkn??

KUREKURE COMEL said...

gullpp....sedapnye.....
alamak dah la peminat kambing ni...


besau betul roti tu...larat mkn sorg2 ek...


ehh...abg mina blajar yaman gak...lalala...

deeya said...

aq terliur kat daging kambing+++++ sedapnyer !

bun said...

banyaknyer
tak senak perot ke ape?

kalaw aku bungkus bawak balik
sayang nak buang
nak makan dah kenyang sangat dah tue

Ummu~Ishak said...

katne kedai ni ji. area syubro ke?

**kat kl ade gak kedai makan arab yaman - saba restaurant

Ainul Hayat said...

Al-rawsha pun ade

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved