berkhutbah

 
 
 
 
 
 hari ni buat pes taim in my life aku tengok jemaah jumaat hari melopong terngange tersiga raga..terjojol biji mate dan terpana..terpegun terkujat..dan sebagainye..
 
serase rase aku le..sepanjang aku balik malaysia ni.
berape kali je aku pergi semayang jumaat tok imam tu bukan bace khutbah tapi berkhutbah.
memang ade perbezaan yang ketara..kalo tok imam bace khutbah tu..kompom ramai gile jemaah yang lentok..tapi kalo tempat yang tok imam die betol2 berkhutbah ikut ilmu yang ade memang kompom sebilangan kecik je jemaah yang membuta..
 
jemaah masjid kampong aku terjojol biji mate ini hari disebabkan tok imam punye isi kandungan khutbah die hari ni memang hot..betol2 hot..aku pon tak tau imam tu datang dari manenye pulak..kalo pak imam yang biase kompom2 dok bace je khutbah..minggu lepas khutbah pasal nyamuk berbelang belang..

antare kandungan hot khutbah ini hari..tok imam tu cakap...kekadang masyarakat kita ni mase dok semayang tu la mase deorang paling peka..mengalahkan deria rasa manusia normal yang sedia ada..mane taknye.
 
kekadang si seman ni dok saf mule2..tapi bile je si wahid datang tetibe je si seman ni dapat rase kehadiran si wahid..tetibe deria rase ke enam muncul dengan tibe2..

ade tu pulak mase dok rukuk..boleh pulak die buat pengecaman terhadap kaki2 orang sebelah..siap tau lagi kalo jari cenggini biasenye jari tok penghulu..takpon jari pak leman..
 
tu belom kire yang boleh cam kain pelikat brand hapenye..baju yang orang saf depan pakai baju bundle ke.. 
 
itu sume mainan setan..tapi kalo dah kite pon dok layan..
ape pon marilah kite bersame same meningkatkan mutu ibadah kite..
 
tadi pak imam siap tunjuk lagi tu kat para jemaah yang pakai t shirt...yang mane pakai baju t shirt die cakap hari jumaat ni kalo boleh pakai le pakaian yang khusus..lagipon jumaat sekali je seminggu..
kalo jumpe awek kemaen lagi..siap beli baju baru pon ade gak..
 
ape pon aku tersengeyh sengeyh je dengar khutbah ini hari..tapi pakcik sebelah aku tangkap lentok jugak..
 






bukan sekadar omongan kosong

19 comments:

alien said...

yeh
kat g aku pun ada sorang imam ni khutbah ikut teks dia tulis.. sbb aku nampak dia pegang kertas kajang tu..
mmg meresap jiwa kalbu lah..

Mr feckry said...

gua berbaju melayu

KUREKURE COMEL said...

seronok la mcm tu kan...buat lwk ckit2...baru segar mata...huhuhu..



mina kalao dgr khutbah kat tv tu pun blh tangkap lena...hehehe...

Jiji-Fify said...

nnt aku double check laki aku, masa dia solat jumaat, dia skodeng org lain tak hahah

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
Cari hadiah best untuk yang tersayang?

Anisa Hang Tuah said...

dgr khutbah kat tv 1 jee,hiks

KuNanGKuNanG said...

ko ke yg pakai t shirt yg tok imam maksudkan tu?he3

skandaLdariLangit said...

HAHA. ADOI LA

TAPI SUKA LA LAKI YG TA LENTOK.

I MEAN SELALU TANYA KHUTBAH APA ARINI?

ENTAH. CUKUP SYRAT JE. LAHH~

Afikah Aziz said...

wah bgus2,kne cr tok imam yg cmni la supaya org2 yg dgr x tido hihi...

puteri ain said...

lelaki pakai baju melayu hensem !

Zue Cancer said...

weeii..aku ngah besedih..sob..sob..sob....aku nak bawak diri la..aku ader wat entry pasal wafer sok aku publish sebb aku balik kampong so aku wat scheduled to publish

HATYCIKNUURUL said...

selayaknyer camtu la,.xde la jemaah lentok,.kt umah dh lentok,kt msjid pon nk lentok lg,.hehe,.aku xprnh g smbyg jmaat,.hurmm,.

aLieF si Muncung ManiS said...

wahhh...jiji tak tido khutbah..bagus2...jiji,,hari ni khhutbah kat masjid kami citer pasal dadah...siap dwi bahasa lagi..ada english dan melayu...huhu..betul tu..sama2 kita mmperbaiki amalan kita..

Sutera_suci said...

A'ah kan Kunang-kunang, mesti Jiji Yu yang tok imam tunjuk-tunjuk pakai t-shirt tu..haks


Salam kenal :)

~ Miss PIJAOSIX~ said...

ade logik gak ape pak iman tu kate...kadang2 time semayang tu kite peka semcam..macam2 terdetik..susah sungguh nak kyusuk....

aDieyZa said...

nape x kejutkan pak cik sebelah tu?? hihihi..

d_tieah said...

Hahahahha.. Sy pun dah layan dgr khutbah awk ni.. Ngee :) Sy suka ustaz kazim punya ceramah.. Bila bc ayat kat ats tu, cam dia punya ceramah je.. Sebab ustaz tu cakap sempoi je tapi isi/ilmu yang disampaikan padat dan bermakna sekali..


Entry Terbaru : Jom Terbang Bersama Air Asia Dengan Hanya RM25 ; Terima Kasih Nuffnang

TunTeja said...

hari ni baru le aku tau perbezaan bace khutbah ngan berkhutbah jiji ;)

Ummu~Ishak said...

teringin nak dengo jiji berkhutbah

putri noor syamimi said...

jiji pakai baju apa tang tu? :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved