tua tapi ilmu tarak...

 
 
 
dulu pernah dengar kat masjid..mase kuliah maghrib..
ade sorang ustad tu cakap..
"kalo ade orang berkata kata..
make tengok dah perhatikan ape yang dikatakannya..
bukannya menilai kata2 melalui perwatakan dan penampilan si insan yang berkata"

zaman kini..orang lagi tengok perwatakan dan jugak luaran kan..
cam tadi..aku kena membentangkan kertas kerja yang aku buat semalam.depan geng2 klasik..memang sebelom aku presnt tu..banyak gaban aku kena tanye..berape umur le..kerja ape le..pengalaman banyak mane le..belajo kat mane..aku ade kelayakan ke nak present kertas kerja tu..aku ade lesen ke tak..
ye la aku sedar aku ni mude bergetah lagi..sebab tu korang tanye bagai nak interbiyu cari menantu..

yer la..kekadang masyarakat kite ni terlalu menilai luaran dan benda yang zahir dimata kasar je kan..yer ke tak.yer ke tak ek aku cakap ni..kang salah kang kena hempok laks....
ape pon..aku ade dengar ustad cakap..ade kate2 mutiara intan permata batu geliga seorang sahabat ke ulamak..aku pon tak berape nak ingat..
"kalo ade orang kureng siuman cakap kat aku..batang kurma tu macam huruf aliff..maka aku akan menghormati orang gile tu bagai aku menghormati guru aku"

so amacam2..ade berani ke..nak layan orang gile..
bukan itu maksudnye ye tuan puan..
pikir2 kan..dan selamat bergeli2..




bukan sekadar omongan kosong

11 comments:

akuwanblur90 said...

yang tua bersama org tua, yang muda tak ley join..

Nur Farah Hani said...

so apa maksudnya.. ehehehe.. orang kita biasa la.. kalo fara pun macam tu jugak gamaknya.. T_T

aliarosli said...

ek?? tak paham lah maksud yang kat bawah tue

adekah die bermaksud, bahawa sesiape pon yang bagi ilmu, tak kire tue atau mude atau kanak-kanak perlu hormat umpama die sorang cikgu??

cikgu tolong terangkan boleh tak??

nanti jadi len makne kunk bahaye gak

ataupon laen pemikiran kunk

tolong terangkan cikgu!!!

KUREKURE COMEL said...

org klasik tu..amik berat...
tak pun nak uji ketahanan...hihihi..

alexa yussida said...

pelik kan..mereka ego kut,pantang anak muda lagi bijak dari dorg..hurm..usia tak penting..yg pntg ilmu tuh..kalo tua skalipon tp ilmu ciput je susah gak nak org ikut aje kata..

Nisa' Pasir Gudang said...

ilmu jika diamalkan...teguran itu menjadi lebih berkat. Kalau tegur org tapi kite pun tah hape hape...biasanya cam curah air ke daun keladi je

vampire's lovex said...

orang skang ni,bukan stakat tgk luaran je,tapi bila pakai jubah,serban pon org dah takot nak dekat...konon terlampau baik,n jahat....

betapa org skg tgk luaran dulu....bila tgk luaran,kompem2,nak kenal dalaman tu mimpi je...dah nak tgur pon tak...paham ke apa try gtau ni? hahaha

Miss Yaty said...

haha..sabau jea..bg dorang yg lebih berusia dan berpengalamn ni dorg rase org baru ni xberkemampuan sebab bg dorg kite yg masih muda2 ni mkn suap je..
erk..yaty taw sebab penah dgr org ckp la..hihi..

yg penting kite tunjukkan kebolehan kite bia smpai ter beliak mte dorg..
:)

p/s: cikgu jiji ni bwk lptp pegi mne2 ke..lju je update entry..haha ;P

kiera'sakura said...

siapalah kte nk menilai seseorang tue.. hanya Dia yang layak menilai sesiapa...

MerLe said...

betul..mmg btol ada yg gitu..yg lbih snior ingt dia tahu sgala..ble yg tecik2 nk wt pape,dianggap x tau pape..mcm la kita x pnah bljr slama hdup ni..pdhl ilmu tu x mngenal usia..x smestinya org lama tahu sgala..yg muda pn ada klebihan yg boleh dikongsi

yad'z said...

baekkk..... aku akan percaye semua kata2 ko lepas nieh... ehehheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved