wat pe baca quran kalo tak paham


seorang budak dok tanye kat atok die....

budak:atok2...atok salu suh along bace quran..tapi jiji tak penah pulak nak paham ape maknenye..wat pe along bace ye tak..maen taram je pon..
atok:ye ek..memang along tak paham ek..camne ek..cube along pergi ambik  baldi tu tu meh sini....pas tu along pergi ambik air kat paip sane...

budak:yang tu ek..bukan ke bakol tu dah berlubang..dah tu tempat buangan sampah tu tok oit..dah kotor dah baldi tu..

atok:banyak cakap pulak budak ni aku pelangkong kang..ambik je la..pas tu ambik air bawak ke sini..
budak tu ambik je baldi tu..kang kena pelangkong ngan tongkat si atok..maunye tak sempat nak merase nikmat kawen2..budak tu dengan lajunye pergi tadah air kat batang paip kalopon baldi tu berlubang.rase cam nak menggile pon ade gak..ye la mane tak nye..dah le baldi dah terbuang..belubang lak tu..tapi budak tu tetap patuh pada suruhan atok..die bawak jugak baldi tu kalopon air bercucuran jatoh ke tanah..last2 budak tu dah jadi cam meroyan die tanye atok die..

budak:atok2..dah tak tahan dah ni tok..masok ni dah berbelas kali dah bawak baldi yang ade air..tapi dah baldi berlubang..mane le nak sempat along nak cuah atas atok..cuah ke tanah je jugak..

atok:cube along tengok baldi tu..kotor lagi tak???

budak:takdah..dah bersih dah atok oit..dok maen air je kejenye..

atok:ha'ah ek..dah tu..macam tu la jugak alquran yang along bace...kalopon tak paham maknenye..takder hasilnye..tapi quran tu tetap jugak menyucikan hati insan2 yang sudi membacenye..kalo orang tanye wat pe bace quran kalo tak paham..jawab cenggitu..

budak:hooo..kalo paham quran tu lagi dasat le effect die atok ek..

atok:yer la..bace dengan tak paham pon dah dapat kasi bling2 itu hati..kalo paham..hah...pikir senirik la..dah2 atok nak pergi mati jap..


p/s
atok suke gune perkataan mati kalo nak membute..



bukan sekadar omongan kosong

15 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

heheheh.. suke nyaaaaa atok dengan along ni <3

Afikah Aziz said...

terkujat ika bace perkataan 'mati' tu hehe...rupe2nye tido,sib bek bace sampai hbs lalala ;p

aliarosli said...

tol-tol-tol
bestnye atok
kem salam ngan die


huhuhuhu,rindu atok

d_tieah said...

Uik.. Bahaya kan.. Tapi kadang2 kita pun selalu guna.. Macam terkantoi dengan bos mengulo kat mana2.. Then, kita cakap, matilah kalau aku kena buang kerja.. Hehehe.. Gitulah..

Entry Terbaru : Biarlah Orang Mengutuk *Senyum* Nuffnang Bagi BE Lagi

Hansyirah Takezur said...

baru je baca artikel yg sama maksud macam nie kat fan page woot2.. tapi kat situ guni bekas arang..

yep, kalo kita al-quran sokmo2 insyAllah hati kita akan jadi bersih..

Ieda Al-Habsyi said...

hahhahahaha! tak tahan ayat nak g mati tu, ekekek :)
PERGI KLINIK GOMEN JE, TAK MAIN LA SWASTA-SWASTA NI, HAHAHAHA!

Sunah Mohammad said...

nice~ suke-suke..betul tu, walopun kita tak paham maknanye, still dengan baca al-Quran tu boleh lembutkan hati kita...insya'Allah..

tapi usahakan juga untuk faham maknanya...:)

HATYCIKNUURUL said...

atok oh atok,bagosnye atok ajor budak tu smpai die fhm dh,.."oo,bgitu hebatnye Al-Quran",bdk tu bru tau,.skang die dh tau bnyk dh,alhmdlillah,.

KuNanGKuNanG said...

mak aku penah citer kt aku mmg ada org cakap "pe guna bc Al Quran kalau x tau makna"...aku rase org tu jahil ya amat ataupun dia xdapt hidayah lagi kot...

KUREKURE COMEL said...

fuuhhh...betul...suka cerita ni..

rindu dekat arwah atok...

soffea said...

aku penah kene tanye ngan lecturer chinese pasal ni. baca Quran, tapi tak faham? pelik betul die. n yeah, now i found the answer. biarlah tak faham pon, janji bile diamalkan, akan dapat bersihkan hati kita. dan haruslah, berusaha memahami; baca tafsir quran plak. insyaAllah, lebih melekat dalam hati :)

Ummu~Ishak said...

nape tiba2 ada satu perkataan 'jiji' kat situ?

Faaein Himura said...

penerangan yang best dari seorang atok untuk seorang cucu yang banyak nau tanya... hehehe..

betul.. walaupun tak paham.. bacalah juga dari tak baca langsung lagilah naya.. tapi kalau paham lagi indahlah hasilnya... (^^,)

alexa yussida said...

suka dgn analogi yg atok ang kasi..maceh share:)

yad'z said...

meon.....

aku suke.. ko wat aku tersenyum.. uhuhuhu..... (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved