result lu macam kentut





gua tengok student2 yang ambik result sijil pelajaran malaya..
gua tengok lepas je ambik result..ade yang tersenyum senyum kat awek sebelah..ade ynga ketawa bagai kanak2 iklan horlick..ade yang terus buat muke selebet..ade yang meroyan tak tentu arah..ade yang melonjak melebihi paras kebiasaannye..macam2 lagi la situasi yang tetibe je wujud..



tahon 2005...
"oit jiji ko dapat berape oit??
"aku macam biase la bhai..cukup2 makan je result aku.."
"tu la ko..stadi last2..aku rase aku tengok ko sentuh buku pon sebulan nak exam kan..ngan geng2 engko.."
"ha'ah..dah mase tu baru terbit kesedaran kat hati gua....biase la jiwa remaja..result lu gempak ke nampak riang semacam..
"gua same dengan lu je eheheh"
 tetibe member kamcing gua datang..muke selebet.. gua bajet die sedih..name die nasri..gua tanye die pehal..tetibe die tunjuk ke langit..gua pandang langit..die jentik biji halkum  gua ...die berkate..
"bagi aku sang teruna yang tiada lagi tercemar dek mane2 perbuatan noda..
result SPM ibarat kentut yang pertame tika mana sang perut meragam hendak melontar keluar saki baki yang tidak berguna..kentut ialah permulaan bagi memulakan sesi berak-berak..same dengan SPM..result ni adalah permulaan bagi kita nak mencorakkan jalan mane yang bakal kita lalui..result buruk ibarat kentut yang busuk..tapi kalo kena dengan care-carenye..duduk dengan elok..mengadap lubang jamban dengan betol..make kite akan puas dan lega selepas selesai semuanya..same jugak dengan result yang buruk..kalo kena care kite mencorakkan jalan kita selepas ini maka hasilnye kita jugak akan lega akhirnya..so sahabat2 ku jangan bimbang..jalan kejayaan masih lagi terbuntang luas dihadapan kita.jangan sempitkan ia...jangan."

kini nasri dah jadi sorang arkitek yang sedang bekerja dengan sebuah syarikat.
hafiz dah jadi seorang akauntan di sebuah bank..
shubli dah jadi seorang peniaga emas dan jugak pengusaha restoran...
gua pulak dah jadi cikgu seadanya.. lepas ni insyaALLAH nak jadi pelajar geli2 balik..
kitorang ni geng2 sekatil.sekamcing..sebokser..se macam2 lagi la..
pernah bercita cita nak jadi maskot sukan sea...leh usha geng2 atlit.. 




bukan sekadar omongan kosong

28 comments:

Anisa Hang Tuah said...

ji..jom ah jadik student balik.kite belaja same u
hihihi

alien said...

samir nasri !!!!

HATYCIKNUURUL said...

ooo,.cmtu,..nsib kentut aku wangi sket dlu,.sket je la,huhu,.

Hansyitake~ said...

haha..jiji.. ada2 je ko ni..

now i get it..

even klako cara kwn ko ulas tp ada mkna tersirat.. ghee.. bermakna lak tuu..

thanks jiji yu! :)

SiS NaD said...

SaNGaT BeRPuiTiS KaTeR2 NaSRi Tu... TaPi JaDi aRKiTeK aKHiRNYeR... HeHe!~ (^_____^)V

Siti Fatimah Fuzz said...

wah...cita2 nak jadi maskot sukan sea...cik siti plak nak jadi perenanh sukan komonwel....sebab nak usha peserta lelaki...hahah

KuNanGKuNanG said...

he3...ko ni kan klaka btol la..ada ke samakan SPM ngan kentut...tp mmg btl la pe yg ko tulis tu....tabik cikgu jiji...he3

~eZmALiZa~ said...

haha..ayat dye mcm ala-ala hikayat merong la pulak..ekeke.. :P

Puteri Iqa Izyan said...

huaaa..sume dah keje hebat2 dah :))

Miss Ran said...

wah cikgi jiji..amik course pe mse blaja dlu,,mude lg la

echah mashuri said...

ji.nanti ko jadik lec ah.ngajar mache neh.ade rezeki ak leh jadik student mu.baru sedak bleh lec sumbax,hiuhuhuh

aliarosli said...

nak gak jadi cam dorang
nak jadi engineer
pray 4 me



pssst,memag la taw kaw bz semalam
akukan awek kaw, entri 1 je, penat aku tunggu entri laen

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh jiji yu nak blajar lg ye?bagus2

Cik Eliza said...

yew ! betulll!


:D

azi nur said...

akhir kate semua berjayee..sukses! hehee

Catherine- said...

cita cita kau sangat mulia.

menjadi maskot sukan sea.

kenapa aku x pernah terfikir begitu??

patutlah aku x dpt jadi arkitek.

haihh~

ika said...

hahaha . hebat gile perumpamaan ! SPM x cemerlang x semestinya da tue-tue nanti jadi penganggur . ye dak ?

Epal Hirata said...

ustaz nk smbung std katne?
slmt blaja balik...

aLya maNip said...

waaa..memang mantap ar perumpamaan dia..hee

ieka darlink said...

yang tauke kedai emas tu, dah kawen ke blom? emak aku mesti sayang gila kalau dia jd menantu. ahaha.

bedpet said...

kentot gua time spm dulu masam masam manis. ekekeke

niesz said...

ape kentut2 ni,busuk tahu..ekekeke...mak kate kalau kentut busuk bnyk mkn protein..haha..

YobSumo said...

oh kentut itu umpama result SPM. ok ok. hahaha.

epaa chenta said...

haha. result spm ku tak wangi sangat (:

KUREKURE COMEL said...

nak tersedak jap...laaa....
sebaya ke....ke adik ni...kihkihkih...



mcm kentut ye..kalau ada penyakit tak blh kentut mcm mne?hahahaha...

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

woaa..gempak2 ar geng lu...
gua nak kenal sorang bole ? :P kuikui..

Ummu~Ishak said...

kirim salam ngan shubli

kechixx said...

hahahahaaa....kelakaw...tapi Alhamdulillah semua dah berjaya!;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved