macam mane nak kahwen kalo camni????

bab nak mencari bakal isteri ni apa susah~
berserah sahaja kepada Allah~
bila MASA sudah sampai~ dapatlah~
...
"Bukan kita kena USAHA ke?"
memanglah kena usaha
tak akan saya nak duduk rumah tunggu orang msk meminang pulak kan?
tapi COUPLE is WRONG
baik kumpul duit~ persiapkan diri dgn tanggungjawab~
pergilah meminang seseorang yang berkenan di HATI

"Nanti kena REJECT macam mana?"
dah nak REJECT..nak buat apa?
fikir positif lah~ maybe ada yg lebih baik buat kita
Allah kan tahu apa yg terBAIK buat hambaNYA
kita kenalah REDHA dengan ketentuanNYA

"Kalau dah berkenan dkt hati macam mana?"
lagi senang kalau mcm tu~ dah cukup duit & persiapan~
teruslah masuk meminang @ lagi best kahwin terus~
tak payah nak berCOUPLE bagai~ buat maksiat sahaje apa guna~
korang nak masuk SYURGA ke NERAKA r?
kalau belum cukup lagi tu~
simpan lah dalam hati~ cuba test berpa lama korang leh suka kat bdk tu?
maybe perasaan korang tu just CRUSH only~

"Aleh~ budget ko baik sangat r? Ramai jer yang couple. Boleh jer aku tgk."
Ye~ Saya tak kata saya baik. Korang yang menilai diri saya ini.
Macam mana korang NILAI or pandang..itu terpulang~
yang penting PANDANGAN Allah terhadap saya nanti bagaimana?
sbb nanti akhirat saya yang kena soal~
kenapa saya tak sedarkan kamu semua?
kenapa saya tak halang or nasihat rakan-rakan saya?
sekarang~ I have DONE my job~
nnt itu antara kamu dan Allah ek~

"Mak & ayah restu lah."
Memanglah mak & ayah restu~
tapi Allah restu ke tak r?
korang FIKIRlah sendiri~
semuakan diberi AKAL untuk berfikir
saya yakin korang pandai menilai apa yang baik & buruk
ingat lah~ niat tidak memBENARkan cara~

perkahwinan tu satu benda yang SUCI
tapi manusia yang mengotori ikatan ini
oleh sebab terlalu mengukut budaya barat
semua benda yang HARAM pun boleh jd HALAL

fikirlah wahai RAKAN
kita ni umat akhir zaman
kiamat tu PASTI
kenapa korang tak SEDAR lagi
or korang tahu just buat2 tak tahu saje?
fikir-fikirkan lah~

p/s
sumber aku dah tak hengat dari mane weh..soli moli weh...



bukan sekadar omongan kosong

22 comments:

Miss Ran said...

terkena batang hidung

couple itu slh

Miss Ran said...

terkena batang hidung

couple itu slh

l a l a , S h a h e i l a said...

hehe.. bagus entry ni, tapi asal ramai buat jugak eh..

intan.maisarah said...

kamu bile nak nikah jiji oi?
jangan lupe jemput aku
aku memang suka makan free ni

d_LA said...

aku rasa last aku kapel ms form 3 kot tp kejap je sbb laki tu nk main pegang2..mana boleh!pastu bila ada laki ajk kapel aku yg reject orang bkn org yg reject aku..so smpai skang aku x dpt jodoh lg..kwn aku ckp sbb aku salu reject org..tp aku percaya manusia dicipta berpasang-pasangan..

HEROICzero said...

kadang kita terlampau risau pandangan orang. =)

tulus sweet said...

sumber from jiji himself.hehe

puteri ain said...

yeah..kiamat itu pasti dan mati itu benar .. teringat pulak aku pasal hal semalam..

Gayahspears said...

hahaha... kalo suda jumpa pasangan, lekas2lah bawak jumpe ibu dan bapa... itu lebih baik dr angkut anak dara ke hulur ke hilir tanpa sebarang ikatan..hihi

diana said...

alasan mak ayah merestui kita berkapel-kapel sebelum kawen buat kita lupa pada hukum hakam dalam islam..

peliknye bila kita dengar ada mak ayah yang kongkong anak tak benarkan anak bercinta sebelum kawen kita akan kata "ada ke kongkong anak sampai macam tu..nak kawan dengan lelaki pun tak boleh.."

heheheh..

aliarosli said...

hehheheehe, terasa dulu buat

semoga aku berkekalan macam nie

taknak dah kapel-kapel

Anisa Hang Tuah said...

ji..jom kite kawen

cik heroin said...

haha, aku nak komen lain, nk tglak plak tgok anisa hg tuah ajak kawen. sesungguhnya percintaan selepas kwen lbih indah ^^

JIJI YU said...

ekeke..moh le kite kawen je terus..pas tu cinta lepas kawen,leh geli2..eheheh

YanaMIB said...

teguran yg bagus..kita dlu pn lama kapel dgn dak encem..bila dah kawen rs lega sgt..sbb xyah pk dosa...bila dh kawen, lg byk berkepit, lg byk pahala...weeee~ ^_^

sissyira said...

salam...

peringatan yang bagus, nak kawin jugak ni, tp calon pun tak ada lagi..hihi

Faaein Talip Roy said...

jiji ko ni asyik cite pasal ni aje..

dah nak smpai seru ke weh? hahaha..

haaa.. elok dah tu.. dah de yang ajak kawen.. apo laie.. hehehe..

benda yang baik jangan ditangguhkan..
aku tringin nak makan nasi minyak org klate ni.. aritu masa kenduri sbelah abg ipar aku.. sedap2 dia orag masak.. teringin nak makan masakan org klate lagi..

Mutiara Bernilai said...

aha,

"bercinta la lepas kawen

best!"

mcm 2 la kata 7 org senior sy yg alami hal mcm ni..

tp bg mutiara,
xkesahla,
yg pleng penting,
sbb kita nak redha Allah.
bila da dpt redha Allah,
sume benda jd best,
jd indah.
sbb Allah berkati n rahmati kita..
jd jum jauhi maksiat n zina !

liyana said...

yg pliknyer ade yg couple tp ibubapa mereka restu..
so mkin mnjdila xtvt couple2 ni kn..
gmbr2 berdua ngn psgnbkn muhrim dlm fb pun parent x ksh..so nk ckp pe lg..huhu..just nsht stkttermmpu n jauhi dgn hati..

Allah dh tnntukn sape jodoh seseorgkn..
bile tibe masenye..Allah tmukan juga..huhu

qasehraihan said...

ehem..ehem..bagus entry ni..
percintaan slps kawen ek??lalala


http://qasehraihan.blogspot.com/2011/05/kasih-ibu.html

yad'z said...

meon aku terasa cam jodoh ko dah dekat jek... ehehe.... lekas2 kawen yekkk.. ehehe

alexa yussida said...

dalam proses jauhkan diri..doakan yea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved