oh siti impianku

siti nurhalija..ehm..dah jadi milik datok K..siti sarah..lagi la gua tak berape berkenan..siti intan maisarah...yang ni leh tahan gak kiutnye..tapi jiwa gua tak rasa cam berkenan lagi..antara siti2 yang melekat ngam ngam dengan jiwa gua

1) Siti Khadijah
- Beliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yg melahirkan anak2 Rasulullah, setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh org2 kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kpd Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira'.

2) Siti Fatimah
- Anak Rasulullah yg tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kpd suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan 1 bantal dan kdg2 berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah b'kata aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.

3) Siti A'ishah
- Beliau isteri Rasulullah yg paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama.

4) Siti Hajar
- Isteri Nabi Ibrahim yg patuh kpd suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air utk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorg ibu mithali).

5) Siti Mariam
- Wanita suci yg mmg pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yg tinggi sehingga rahimnya dipilih oh Allah s.w.t utk mengandungkan Nabi Isa.

6) Siti Asiah
- Isteri Firaun yg tinggi imannya dan tidak gentar dgn ujian yg dihadapinya drpd Firaun Laknatullah.

7) Siti Aminah
- Wanita mulia yg menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.

8) Siti Muti'ah
- Isteri yg patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kpd suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat utk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dgn cantik utk tatapan suaminya sahaja.

9 ) Siti Zubaidah
- Wanita kaya dermawan yg menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya utk membina terusan utk kegunaan org ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.

berapa ramai yang tau kewujudan SITI-SITI yang dijanjikan syurga oleh ALLAH...tapi kalo siti2 yang dok menyanyi kompom ramai yang dok ambik port sal citer dan gossip2 hangat die...yer dak???

p/s
awek tak bernama siti.tapi bersikap seperti siti siti diatas pon dah ok da.takpe2 nanti tarok nama anak siti yew....



bukan sekadar omongan kosong

19 comments:

bersama kak Es said...

aleerr..lupe lak letak nama anak akak CT

UNA budak BAEQ said...

selamat hang kata "awek tak bernama siti.tapi bersikap seperti siti siti diatas pon dah ok da". kalao tak mesti aku tejun lombong sebab ttak nama siti . kehkeh

liyana said...

nice info ustaz..
hmm..btul3

rj Etika said...

siti etika. hahaha.
siti situ sana sini.
siti ni bukan macam keturunan ke. ade certain certain org je yg boleh letak nama siti. err...pernah dgr org ckp je la.

cucu umie said...

kuikui..memang baik orang yg ad name siti zaman rasulullah dahulu..lihat shajlah name yg disenaraikan oleh bro tu.. cuma sekrng jer susah nak cari.. kalo nk cari yg solehaha tidak perlu pada name tpy pada akhlak yer..betol tak?

Silent said...

i ct-shah alam

Jiji-Fify said...

ahahhahaha..sempat lagi geli-geli kat footnote bawah tu ek.. :P

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
Cari hadiah best untuk yang tersayang?

Ummu~Ishak said...

taruk nama ummu boleh?

Hanis MY said...

wahh bagus2...

cik heroin said...

Mak saya Siti Nur Fairus. ^^

Princess Nur said...

patut la dok tuttt lagi..tgh nunggu siti rupanya..huhu..*jupo di stadiung shah alam* keeke

Anonymous said...

nanana~ tu dio siti yang jiji kito cari! siti sifir bleh konsider jg ko?haih,lg2 di era global ni..sifir kno cair.. ++siti sifir hop ada potostat siti hok tersabutt~ :)

MerLe said...

nama hnya sekadar nama.. yg penting akhlak dlm diri.. idola terbaik utk wanita.. bc pasal kisah hidup dorang buat diri terasa msih kurang lg.. ::tetiba serius::

Eyrique Ettiqazz said...

korang ingat x siti musliha...yg muka dia cacat tp boleh nyanyi ngan baik..dah beso panjang,28 tahun kot...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hehe...tp jrg anak skrg dinamakan siti

Rozuan Ismail said...

siti sifir x nak letak ke?huhu

blog-tips-kurus said...

bapak & mak saya menamakan saye Siti.. :-)

alexa yussida said...

aku tak suke siti nurhalijah tuh..

siti2 yg ko senaraikan ni mmg idola

kiera'sakura said...

siti muti'ah ke yg akan pgg kuda fatimah menuju syurga tue nanti?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved