perbezaan kasta

argghhh..takleyh nak jadi wordless sebab aku suke berkata kata dan jugak menaip ape yang aku rasa....


perbezaan kasta darjat dan lain lainnya

aku tak pernah pon mengalami situasi perbezaan kasta ni..kire nak bersyukur jugak le.aku dikurniakan sahabat2 dan pelangi yang tidak kira perbezaan darjat..tapi aku pernah tengok keadaan mereka yang membeza bezakan kasta..huk aloh..

anak driver taxi tak kamcing dengan anak2 doktor..geng2 dslr mane geng dengan geng kamera enpon..geng2 gigi sama rata mane geng dengan geng gigi berlapis lapis cam flyover...macam2 lagi la alasan mereka yang suke membeza bezakan kasta..


bile sebut perbezaan darjat ni..aku bahagikan kepada dua golongan.golongan pertengahan deorang ni suam2 je..nak cite pasal golongan atas dan golongan bawahan..kita takleyh jugak nak katakan yang golongan atasan ni salu je menyombong..sebab ade jugak situasi yang aku dok perati..golongan bawahan ni pon deorang terlalu merendah diri dan deorang jugak yang taknak bergaul..

takyah le dok menuding jari mencari kesalahan orang laen..cuber muhasabah cari kecacatan diri senirik dulu..yang paling penting..sematkan dalam jiwa..yang kita manusia ni berasal dari benih yang sama...tuhan pon tengok pada iman dan juga ketaqwaan seseorang...

p/s
dalam dunia blog ni pon ade jugak kan mereka yang membeza bezakan darjat..eheeh



bukan sekadar omongan kosong

26 comments:

FariehanIbrahim [LBC] said...

btol3! aku stuju..
msg2 ada kelebihan dan slg memerlukan,
yg pntg hormat mghormati satu sama lain. =)

Ummu~Ishak said...

ji.. rindu kat hang

~ Arez-Leen ~ said...

Ye betul..Saya juga bersetuju...
X payah la kita nak membezakan darjat segala...pandang diri sendiri dan yang menilainya hanya Dia..

Hanis MY said...

kalu doh namo nasio ji memey gitu, nasib baik u tak membeza2 kan i antara yg lain haha huk alo bakpo kecek gini weih...

sergeant keroro said...

betul tu!

darjat blog camne?

azam said...

di sisi manusia saja.....
di sisi ALLAH hanya iman dan takwa
salam singgah dan follow²

Shawn Razaleigh said...

sinis ini entry


tapi gua menyokong.


jemput singgah bro.

rara pinkmafia said...

tp mmg wujud lagik benda2 ni.org miskin mana layak kwn ngn org kaye.huh..

alexa yussida said...

hehe ingatkan kastam td..lol

Sunah Sakura said...

di sisi Allah, hanya taqwa yang membezakan kita...

puteri ain said...

tak de untung nyer de nk beza2 kan darjat kat dunia ni . darjat untuk kesanatu yg perlu diambil kira.

FasiHaH SupiaN said...

Iman dan taqwa yang membezakan seseorang dengan yg lain...aku pun selalu berkata-kata mengenai ini, masyarakat...

NURUL AINI NORAZMAN said...

part gigi tu aku gelak!!hahaha

kat U aku kasta dari segi rupa,.group cantik2 slim melim xnak de kawan dgn bdk gemok n xcun nih,. klu ada yg nk berkawan dgn diowng pon jadi hamba diowng je,.tlong wat kan itu la ini la,.

kt blog pon ada gak,. blogger femes nk komen kt blog yg femes je,.hehehe

risa said...

hehehehe..benih lain2 le dear
dari tanah tu memang sama lah
takmo puak2 lah senang kan..
kite kan semua sama..yg beza amalan saje!! nice entry sayam

bersama kak Es said...

ada apa dengan kasta ?

✿ boonga_kecik ✿ said...

golongan blogger femes dan blogger cikapok plak cm mana?

darjat tue hehe

Dah hari rabu! Wordless wednesday yaey!

My Name is Mar said...

Dalam dunia blog,..
Perbezaan antara 'RAMAI FOLLOWER' dengan 'SIKIT FOLLOWER'...
Sebab apa??
Orang selalu berfikir yang ramai follower tu sebab dia punya entri bagus-bagus..
Hakikatnya..
Yang sikit follower tu..
Bukan sebab entri dia tak bagus..
Tapi sebab dia tak tau macam mana nak men SEO..
Tak tau nak ping blog..
Jadi, blog dia cuma berada dalam solok-solok laci sahaja...
Orang tak nampak kebagusan dia..
Itu merupakan suatu realiti..

liyana said...

hmm..btul..
ak skong..
org atas ni..
yup realiti dunia pnye..
kna pndai suaikan dri dgn keadaan..
jgn terlalu mrndh dri
n jgn sombong sama sekali..
smbg sbsr bji sawi pn dh bhaya

Mutiara Bernilai said...

betul!
setuju sgt,,

thanx ustaz jiji,

James Alexander said...

Ok. Gua sedar diri gua sape. Tapi gua akan join sume.

Ok kan cenggitu ?

diana said...

darah kita sama2 merah..
tak de beza disisi Nya...

miszlullaby said...

tapi takpe, semua orang tetap minum nescafe dan milo yang same brand. Hehe..XD

Iffah Afeefah said...

mmg sume nmpak darjat je

kat blog pon

**::CIKNUURUL::** said...

ooo,..kite sume sme je,..yg beza adalah iman,..Alah bg pgkat,kuasa nk bermegah2 sume tu pon,bile2 mse je Dia boleh cbut blk,.

kiera'sakura said...

betol!! aku setuju 101%....
kita dari benih yg sama.. besok2 nk msk tmpt yg sama jugak...

ekin.. said...

suke post mcm nie..:) keep it up..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved