pompuan tak pandai masak..eiii

bile orang pompuan kata die tak reti masak.maka ade macam macam reaksi orang awam..ade yang mencemuh..ade yang menjuweh..ade yang menjelir..ade yang mendebik..ade2 je la..ape salah ke kalo pompuan tak ghety memasak???tapi takkan le tak ghety langsong..setakat nak masak telor ghebus black pepper ngan megi hailam..mestinye sumer orang pon boleyh..habes cikai2 pon..masak air tiga rase pon dah cukup ok dah tu..

bagi wanita wanita diluar sana..yang mane kurang pakar dalam bidang masakan..jangan merasa rendah diri dan terhina..dan jangan sesekali merasakan anda bingai dan mengatakan pada diri anda bahawa anda tiada bakat dalam bidang masakan..bak kata pepatah..tuah ayam nampak dikaki tuah manusia sapa yang tau..berfikirlah secara positif..

banyak kelebihan wanita yang kurang pandai memasak sebenarnya..sebagai contoh..bagi wanita yang bakal mendirikan rumah tangga..gitau je suami die yang die tak pandai memasak..bile dah kawen  same2 le belajo  memasak..tak ke lagi suwitt gitu..seth gitu

golongan2 sebegini juga boleh merapatkan lagi ukhuwah dengan omak mertua..bile mana mereka mereka ini mendapatkan khidmat omak mertua sebagai guru masakan mereka..bukannya sebagai tukang masak mereka ye..

ape yang penting..berfikirlah secara positif..optimis..dan yang paling penting keinginan untuk berubah kearah yang lebih baek..sekian wasalam..sekian tips pemikiran positif dari azizi kamisah



bukan sekadar omongan kosong

37 comments:

ASaDa RyutaRo said...

dia jadi teruk tu bila dah sedar tak reti masak, tapi tetap tak nak belajo masak. naya sungguh..

saya nak isteri yang pandai masak. ade calon? :P

~SaL IjOu~ said...

Majoriti org dah set lam kepala yg org pompuan ni mesti pandai masak..sbb tu timbul mcm2 reaksi bila ada gak yg x berapa pandai..
( yg dikatakan x tau langsung tu sbnrnya x berani atau malas nak cuba ) tp zaman skrg ni mungkin dah boleh diterima..zaman moden..kdg2 pompuan tu bukan x pandai masak..cuma jarang masak ( mungkin disebabkan sibuk ) & sebenarnya bila dah biasakan diri kat dapur, secara sendirinya akan pandai..antara nak dgn x nak je =)

liyana said...

haha..terbaek nsht ko..
terase plak aku yg bru nk berjinak2 dlm bab2 memasak ni...

Miss Ran said...

pengsan

erk kalau tak reti tp mls belaja memeng nak kene lepuk ngn aku

erk kamisah la sgt

Muslimah Optimis said...

hohoho... masak hentam2 je pong.. tiba2, eh dah siap satu masakan yang kalo masuk dalam perut, alhamdulillah kenyang..hehehe..

bedpet said...

phew. lega bila baca ni. masih ade lelaki yg tak kisah pmpn taktau masak. hihihihi

vampire's lovex said...

hamboiii ada peribahasa baru "seth gitu" hahhahha...terbaik !!

aliarosli said...

hahhahaha, aku tak reti gak

tapi aku men taram je

Eera Shera said...

tersenyum je baca entry ni.hihi...sy dulu x pandai msk lgsg.x suka pun..skrg ok da.x la pakar tp boleh la.at least try blajo kan.ade jugak kwn yg x boleh nk msk yg simple2 pn.bru ade konfiden skit.igt sy je x pndi.hik3x

Fazlinil Irma said...

pandai masak tu bonus. tak pandai pun takpe. asal MAHU belajar. :)

skrg dah banyak blog yg ajar masak2 FREE je.antara mahu dengan tak ja.

kalau semua perempuan PANDAI masak. habis la kedai makan tak laku. heheh.

EZAN IDMA said...

ayuh gadis! belajar masak!

laskar pelangi said...

phewit! arigato arigato kerana menyokong dari belakang bagi gegirl yang tak reti nak masak supaya lebih bersemangat untuk hidup. HEHE =)

belajar slow slow kan. apa salahnya. belajar masak ngan suami. lagi sweet! sama2 rasa. bila rasa tak sedap. sama2 makan benda tak sedap. baru adil :)

lama lama expert la bila dah selalu belajar ..

akoo said...

erkk..air tiga rase??huhu
pestime dgo..

btw,aku rase mcm ko tulih post ni rentetan dpd post aku jep..heheh =p

Eza Boom Boom :) said...

nasib baik nenek eza ajar Eza masak lepas SPM dulu,hehe...:)

Tak susah pun masak ni...:P

rara pinkmafia said...

juweh bibio ye.heheheh.org perak ke ni?

hmm kalo gorng telur pon boleh dikira dlm pandai masak jugakkan.

d_LA said...

ji oiiiii...aku xde buat entry pelik tu !!!!!!!!!!!! blog aku kene hack ke????huwaaaaaaaaaaaa...biar betul ni..aku sndiri pun xleh log in..mane ade aku wat entry arini..huk huk..ottokae!!!

sergeant keroro said...

hehe, betul tu!!

XD

yang penting kena pupuk bakat :P

izz zara said...

prmpuan xpndai msk takpe, yg penting dia ada keinginan nk blaja :)

James Alexander said...

aku x kisah kalo pompuan tu x reti masak...

tapi mak aku kisah kalo bakal bini aku x reti masak...

mau terbang kaki ibuku hinggap di pipiku kalau aku pilih bini yg x reti masak... damn... susah nak kawin cenggini...

hanjila said...

hari-hari mkn nasi goreng kan... haha

Faaein Talip Roy said...

"ayang reti masak air ngan masak nasi je.. yang lauk-lauk tu abang masak eh.."

agak-agaklahkan kalo aku cakap camtu nanti kat 'abang' aku tu.. dia nak masak tak nanti? hahaha.. berangan gila tetiba masuk bab kahwin.. apa kes..

aku rasa nak cari suami yang pandai masak.. bak kata pakar motivasi azizi kamisah, 'bile dah kawen same2 le belajo memasak..tak ke lagi suwitt gitu..'..
memang sweet sesangat tu... tak sabar plak rasanya.. hahaha..

siti kektus said...

hari2 makan nasi lauk telur goreng sama kicap, ok ape, hehe

^baju kurung^ said...

timekasih untok ayat penyedap hati ko ni

SiS NaD said...

Salam Inchik Jiji...

Wah!~ Sweet gitu... Malas la nak belajar masak lau camni...Haha!~

kraf_fsquare said...

sy xpandai masak dan mls nk blajar. ada sapa2 nk lempang saya?


hahaha


hentam jer. slalunyer okey gak walopn hntam.

TunTeja said...

kah kah kah.jiji.lawok2.tp memang positif habes ni weh.kire ko ni memang bley jadi bakal2 suami soleh ala2 seth la kan gituuu~

Nini Hartini said...

normalje anak dara tak pandai masak. tp kalau dah kawen setahun dua dan lebih, cuma pandai masak meggie, mmg, masak telur, mmg melampau. hehe..

pd saya, kalau selalu buat i'Allah lama2 pandailah. tp klu dah kawen pn malas masak, mmg rugilah suami mereka.

kokser kokdam said...

adakah itu bermakna aku buleh berbanggo jie..? sebab aku terer memasak..? hahahahaha

MerLe said...

aku boleh masak walaupn tak pandai sgt.. klu bljr skit2,insyaAllah pandai tu dtg sendiri..org yg pndai pn mula ngn tak tau apa2 jugak kn..

i'm ezza haniza said...

kalau laki tak leh jadi imam cmne lak?

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ore kelate keno pandai memasok. klu tak buat malu sajo. betul tak? hehe

saya bukan tomato said...

aku chef ;p

CikHaniBhulat said...

naseb pandai masak jgk..walo pon cikai..tp kenyang je perut!!!ok la tu kan..perut kenyang hati pon senang..but now, still iproving skill masakan...hooyeay!!

ghost writer said...

kau dah buat gua ubah fikiran nak cari calon yang tak reti masak..masak jugak lar aku dibuatnya.

Ainul Hayat said...

Miahahaha...baguslah entri kau ni Ji. Betul2 yang penting ade inisiatif nak belajar.

Epal Hirata said...

aku pandai..kalau aku xpandai nt bakal laki aku makan luar pas kawen..xsgup ai..

KUREKURE COMEL said...

fuuhh..nsib baik lepas....tp masalahnye kalau dpt berlainan negeri ni...ggrrr...org pata timur mmg susah nak masuk mknan luar ek...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved