dah tuakah kah kita...

untuk geng yang terberanak tahun 1970-1988.. ingat tak

Kita membesor dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lagi satu Gaban.

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang
cawan warna-warni kan . mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua ..

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment.
Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi
yang berlubang, kene laa tampal..ade member pitam sebba kena cabut gigi.

ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb....pandai ngorat makcik kantin dapt free sekotak..

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.
Pukul tapak tangan... kan ?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.

time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa...

internet? email? Menda alah ape tu?

CD?DVD?? ape tu? kaset tape penah laa dgr..
 
kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni,  chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, heaven Happy Family laa dlm class.
 
bunyi loceng eskrem laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan
apek kat luar skolah tuh...

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita
pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2 duduk...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu
ni. .

hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi.....bkn Billy Joel nyanyi...

bebudak zaman sekarang ni camne pulak...


hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korang sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. korang sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala kepelikan bile nengok bedak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap
hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile
bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

kalo ye..makna nye kita dah semakin klasik..



bukan sekadar omongan kosong

38 comments:

Iffah Afeefah said...

klasik ke ko?

erm sedar tak sdr da tue pon ko hehe

aimie amalina said...

yay!
saya taon 1988
hahahahha..
sangat!
kiki

indahnye dunia yang lalu~

auwwwww~ aku mang klasik..kiki =.<

saya bukan tomato said...

aku muda lagi .. nsib ko sedar ko dah tua ;p

Rtp Farra Arisha said...

arisha lagi mudaaaaaaaaaaaaaa!

begitulah jadinya jika zaman makin moden, otak dan akal fikiran anak2 sekolahan pun dah makin genius. ntah2 10 tahun akan dtg makin lain plak perubahannya. hhahha.

cekla said...

erkk part mkn aiscrem yg kene patah kah paling ingt..heheheh

Anisa Hang Tuah said...

kita sebaya.

saya akui.

sama.

yer.

lebih-lebih lagi ramai kawan dh kawen

shera haifa said...

owhh xtermasuk dlm tahun2 tersebut..tp siyes rndu waktu dahulu

Etong said...

yup. budak2 sekarang ni telebih advance ah. hihi kadang2 rindu juga mainan dulu2 yg budak sekarang x main lagi, contoh guli, tinting n gelang getah. best apa main tu!!

Ainul Hayat said...

Owh...aku akui aku ni manusia era 80-an....aku rasa klasik....dulu aku gi skolah bwk duit 50 posen time skola rendah (kat KL tu), ank buah aku RM5 (aku terkesima wey)

shidasyakirin said...

of course ingat.. semua listing tu dah lalui..memang flashback kenangan lama gitu.

Miss Kira said...

ala..kira x termasuk dlm list 70-88.. hehehe..jd bkn klasik la ya.. ^^

IeRa said...

betol weyh!
setuju sangat~ ;D

Atiqah Sa'ahiry said...

klasik jugak dulu-dulu kanak-kanak rebina main galah panjang bersama adik2 laki2..dah lah smua laki...
air sussu coklat dulu2..lah

harga makanna semua murah2 kann

diana said...

aih!!!
rindu tetiba..
tapi ada la jugak sedih..
ye la..masa kecik hidup susah..
ada la part2 yang tak seronok tu..

ghost writer said...

cukup..cukup,Jiji.

fikiran aku sudah mulai merentasi masa ku ke belakang mengutip semua apa yang pernah aku lalui.cis.

aku tau aku semakin meningkat remaja.haha

Fyqa said...

tuh la prubhan hdup.

err

Sunah Sakura said...

da tua la aku ni ye..

dulu kite pakai walkman je kannnn...

i'm ezza haniza said...

baru nak baca..oke saya lahir tahun 91..hahaha

eqbalzack said...

abg eq kategori klasik & veteran..hehe

Kalamhati said...

iyoo..mokcik ni dah tuo dah..hehe
tu la semua kenangan2 masa kecik yg akan kekal dlm ingatan selagi tak nyanyuk..nauzubillah

Semarak Api said...

point no 5..agree!

Asyila Zainuddin said...

haish.. kalo tahun 1992 camne ek? tapi cam lebey kurang je.. ngee.. paling best time skolah rendah bile lori milo dtg bg milo free.. sedap!

UNA budak BAEQ said...

agak2 kalao apply masuk kilauan emas boleh dapat tak ? dpt jd geng orang2 tua nyanyi lompat2 . klasik gitewww .


tsskkk dunia dah berubah semua dah jadi lain . rsa mcm tak best pon ada.eh budak2 taon 1990 pon patutnya tergolong sama lah klasik .

James Alexander said...

aku yg lahir awal 80an mmg merasa dah klasik abis dah...

dulu mmg layan kaset. dan simpan koleksi Scorpion dan Awie terbaik. hahaha...

Muslimah Optimis said...

ahahaha... semua tu aku penah buat.. hoho.. main tudung botol aku sorang je pompuan dengan baju kurung tak hengat sebab aku baru balik ngaji..hihihi..kenangan.. dah tua ek kita.. haiyakk

farah wahedda said...

alaa farah tahun 1992 muda lagi kot hehehehhe

FariehanIbrahim [LBC] said...

agk klasik gak r aku niee..heh! >.<"

✿ boonga_kecik ✿ said...

aku phm apa ko ckp. ala. suka wat aku perasan tua! 87 jer pn. xtua sgt...

Konon fear factor.. Cis!

FasiHaH SupiaN said...

ehh aku masih rasa jugak zaman nie....

TK said...

teringat zaman sekolah dulu...

Faaein Talip Roy said...

terasa klasik nya aku.. apa yang ko citer semua tu.. aku alamai.. cuma part intenet ngan email je aku dah mula kenal masa darjah 6... ehehehe..


ce ceta sket nape ko teringat kmbali nostalgia lama ni?

Princess Nur said...

oh indahnya zaman itu bagi akak yg dah tua ni! skrang anak2 tk tau pun bila kita citer hal ni.. yg diaorg tau main game psp, internet, bla bla bla..huhu

yad'z said...

hahhaa.. hampir 90 percent sama dengan zaman kekanak aku.. sebb aku tak de lah klasik sangat.. gua 90 an.. hehehe.. ko aje lah yang dah expired.. heehe..

puteri ain said...

sebaik muda BANYAK . haha ( perasan )

cik pulau said...

entah kenapa.. tapi aku nak bersetuju sumenya..
zaman dulu memang heaven je rase..
budak skang takde dah sume ni..
sume canggih..

Edy Zaidi said...

tiba2 rasa macam nak ngaku lahir tahun 90an...haha...tua dah rupanya...

intan.maisarah said...

aku 89.
tade dalam senarai tahun yg ko tulis tu

sergeant keroro said...

hehe, aku muda lagi :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved