budak manja


dedulu..
jarang ada mak bapak yang kaya kaya..sekadar cukup makan anak beranak dah cukup dah..bila anak2 kuar melepak pon..takder la nak bimbang sangat..mana taknya..paling jauh pon ke kampong sebelah je jugak..lepak umah meon ayam laga..pergi sekolah mane yang stamina tinggi tu jalan kaki je..kalo yang berharta sikit naek beskal..takpon yang berharta sikit koman2 apak hantorkan ngan motor yang bunyi pepp pepp peppp preppp peppp tu..mane ade motor bunyi vrooommmm vrooommm lagi mase tu..

la la ni...
bebudak sekang ni sumer dah manja2 dah.mak bapak berharta pon kekadang tak cukup harta nak memanjakan anak tercinta..mane ade bebudak pergi sekolah jalan kaki lagi..habis2 koman pon pakai kasut roda pi sekolah..nak jugak kasut beroda..dah malas bebeno nak jalan kaki..Budak-budak sekarang dah manja. Sehari belanja sekolah sampai RM5, tu belum campur kat skelas pardhu ain. Apa yang dijual kat sekolah semua mewah2, nugget, sosej dan burger itu dibelinya. Mak pesan bawak bekal haram dibuatnya, yela nanti nampak dek awek mana nak letak muka?.

bebudak sekarang kalo dapat nombor tiga periksa pon dah mintak laptop dah..mane layan laptop acer bhai..nak yang laptop cap bebuah buahan..apple ke seteroberi ke..baghu gah nak berfesbuk..nak letak profile picture baghu le ada brand der..


tu baghu sikit je ape yang aku war2 kan..aku rasa banyak lagi kot..kan2..ye la dunia makin maju..sapa setuju angkat tangan macam saya..

Published with Blogger-droid v1.7.4



bukan sekadar omongan kosong

24 comments:

liyana said...

btul

Anum said...

betul2
macam permintaan anak2 zaman moden

Ainul Hayat said...

Betul tu Ji. Bebudak sekarang tak macam kite dedolu...

kiera'sakura said...

cer ko bce balik perenggan ke 3tue.. x mane ke x main?

yup btol.. dh bg kesenangan mcm tue pown masih ramai yg lupa hargai mak ayah

aimie amalina said...

huuuu
benar pak joko!
aiii..
salah sikit dah majok minta beli itu ini..aiyakkk

Iffah Afeefah said...

aku stuju tapi maleh nk wt tgn cmtu

wt mlu je

Ieda Al-Habsyi said...

angkat tangan camtu gak, siap gelek2 lagi! hahahah!

H.J said...

saya setuju...

Niena Pengembara Ilahi said...

erm btul la.. msa kecik2 dlu klo pose pnuh mak xpnah jnjikan pape, kte pn xmntak pape kt mak... tpi skang bla tgk adak buah leh plak dia ckp klo pose penuh nk ps3..baru djh 1.. urm

Afuan Shah said...

belom tambah PSP lagi..tah benda alah apa lgi..
budak sekrang jarang maen kat padang(kecuali bola)
mana ada dah nak maen baling selipar bagai tu..

bab duet tu memang betul..dulu sekolah bawak singgit ja pon.

Asyila Zainuddin said...

betul2.. dulu gi sekolah naik beskal je.. siap sampai terjatuh, koyak2 kain lagi.. ngee..

norhatizahmohamed said...

tu la beza dulu dan sekarang.

url lu buat gua haus. haha

diana said...

atas mak bapak tu sendiri la..
sebenarnya mak bapak tak nak anak2 melalui zaman depa dulu..
akak dulu pun pi sekolah jalan kaki..
tapi anak akak ni memang tak bagi la jalan kaki sebab dulu pun jalan kaki takut2 je orang culik la apa..
dah la akak ni anak sorang je..kalau sepuluh mungkin akak bagi la depa pi sekolah jalan kaki sama2..:p

sergeant keroro said...

budak sekarang manja :P

reenapple said...

saya angkat tangan tanda setuju.. hahah

James Alexander said...

bebudak skang ni x biasa susah langsung...

kalau tertimpa kesusahan nanti, belum tentu mampu suaikan diri dengan hidup cara orang susah...

Mdm Biar Betul said...

budak dulu... klu cikgu debikkkk blik umah mak tambah debik lg...
tp... zaman sekarang cikgu debik... sok mak debik cikgu tu blik...
sekarang.... murid bley repot kat polis siap masuk paper....

Mdm Biar Betul said...

budak dulu... klu cikgu debikkkk blik umah mak tambah debik lg...
tp... zaman sekarang cikgu debik... sok mak debik cikgu tu blik...
sekarang.... murid bley repot kat polis siap masuk paper....

fairuz said...

haha aku memang dengki dengan budak zaman sekarang. grrrrrrr

Tetamu said...

anak buah saya pun pandai bodek. umo baru 3 tahun.

* pemikiran budak skang..

Qaseh dalia adelia said...

o/ saya setuju ..

tapi aku rasa aku masih manja lagi ,sebab suh mak beli kipas ..sob3x.. nyamuk byk grrr ,,dan rasa sgt di sayangi ..

manja biar bertempat ,
t ado anok esok2 jange di wat manjo sgt lah

izfanora said...

betul tue.. dorg dah tak tahu nak bersusah. paling tak boleh blah, bila nak pergi shopping. kena berhantar berambil. kalu dekat takpe lah.. huhu..

mungkin dah zaman mereka..

Nur Farah Hani said...

saye setuju.. heheh..:P

dulu amse sekolah duit 50sen jerk.. tapi adik2 skang.. kalo ader kelas fardhu ain je mesti 3- 5 hinggit..haish.. mase depan nanti tak tau la tu...

KUREKURE COMEL said...

betul...sokong ngat....aku dulu jln kaki je...





wehh..ko ajor ckit..cmne nak update pakai adroid...aku try byk kali..enggak lepas wooo...hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved