memperkasakan bahasa arabbb dalam bulan ramadhan..

hari ini ostad nak kasi seketol due petua petua dari sorang ostad yang masih muda bergetah lekat melekit..petua untuk apa..untuk memperkasakan bahasa arab dengan memperaktikkan bahasa tersebut dalam kehidupan seharian anda anda sekalian..bukanka..bahasa arabb itu bahasa sorga dan juga bahasa qoran...jadi amat agongla kalo kita mengamalkannya dalam kehidupan seharian kita ya..

antara kalimah mudah yang anda boleh amalkan
-tatkala masoknya anda kerumah..jangan terus melulu laju ibarat rumah tidakk berpintu..seeloknya bantai pintunya dan sebutlah perkataan arab..ASSALAMUALAIKUM..tatkala bersua rakan taulan maupon orang seagama islam pon boleh juga diamalkan dengan bentuk sapaan..

-tatkala mahu melantak mulakan dengan BISMILLAH.. ALLAHUMMA BARIKLANA FI MA RAZAQTANA WA QINA 'AZABAN NARR..untuk berbuka puasa maka mulailah dengan doa berbuka pose..jangan terus melahap tak ketentuan hala seperti membela hantu raya.

-seusai melantak..dan setelah sendawa beberapa kali dihadapan muka ibu mertua..maka katakanlah ALHAMDULILLAH..dengan itu hati ibu mertua pon akan kembali tenang..

-seeloknya..katakan SYUKRAN kepada si penyedia makanan..itu adalah semolek molek penghargaan..berterima kasih dengan penuh keikhlasan..

setekat ini dahulu tips dari pak ostad..semoga kalian semua mampu memperaktikumkannya dalam kehidupan kalian sehari hari..untuk lebih menajamkan minda makan la kismis yang telah dihembus hembus oleh mana2 pak ostad..dan hindari diri dari memakan semut semut jalanan..dan jangan sesekali mencampur adukkan kismis dan jugak semut untuk test power kismis..



bukan sekadar omongan kosong

22 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

syukran jiji yu ^^

Bella Bell said...

yup.. mari kita memperkasakan bahasa arab.. :)

Titisan Hujan said...

assalamualaikum ustad jiji
alhamdulillah masih bernafas lagi
syukran ats perkongsian ini
^^,

KuNanGKuNanG said...

Assalamualaikum..syukran jazilan ya ustaz jiji.ilaliqa' maassalamah.he3.btl ke aku cakap ni?

puteri ain said...

syukran pak ostad

cucu umie said...

alhamdulilah..sama2lh gunakan bhasa arab tersebut

reenapple said...

kenapa ibu mertua???? hahha

FaKArePa!n said...

naam.. naam.. ya ustaz..

H.J said...

tima kasih pak ostad

NOOR FATIN said...

tips yang bagus jiji! hehe

Atiqah Sa'ahiry said...

syukran pak ostad.,.

ahlan wahsahlan...

afwan pak ostad...

hahhaa..selamat berpuasa...

Iffah Afeefah said...

syukran ya ustad

ps: Aku jarang gne syukran..

Lea IsNaw! said...

syukran ye ostad

jangan lupa bace doa berbuka pose dulu
jgn melantak terus makanan tuh...hehe

syarifahsidrus said...

syukran..

simple. guna dalam kehidupan seharian ^_^

Tea Dno said...

syukran osetad.. :D

Qaseh dalia adelia said...

assalamualaikum ..
syukran ostad..

sergeant keroro said...

hehe, syukran~

p/s : boleh eh campur semut dengan kismis? :P

James Alexander said...

ala pak ostad... test power skali skala x pe kan..??? hehehe....

ghost writer said...

sedikit sebanyak boleh jugak kita menuturkan bahasa arab yakni bahasa kalam Allah.ouh ada juga yg cakap ia bahasa syurga.

Atiqah Sa'ahiry said...

JIJI YU : BILA2 pun boleh je..jom..ajar edit coment box tu..

::Cik Pija:: said...

mula2 saya tak suka belajar arab. nak2 kat u tu wajib belaja. lama2 rasa sangat best! Alhamdulillah, mudah2an b'oleh barakah kpd sesape yg ada keinginan utk belajar bahasa al-Quran ni. :)

kiera'sakura said...

syukran ustad jiji... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved