puasa tapi tak lapar..camna tu????

dah nama pon berpose..antaranya kena menahan diri dari melantak dan minum air merata rata..kalo rasa lapor dan dahaga..normal la tu.antara hikmah menahan lapor dan jugak rasa dahaga..supaya kita pon dapat merasa apa yang sedara2 kita disana sini kita yang setiap hari kelaparan disebabkan keadaan sekeliling ataupon disebabkan ketidakmampuan meraka..jadi kita dapat merasa apa yang mereka rasa..kita dapat mengetahui pedih nya perut menahan lapar..keringnya anak tekak menahan dahaga..

yang tak normal nya..dah kata posa..tapi kenyang semacam je rasanya.mana taknya..sahur melantak sampai tak hengat dunia..konon nak bekalkan tenaga sepanjang hari berpose..ye la memang betol le sahur tu fungsi die nak bekalkan tenaga..tapi jangan sampai berlebih lebih dari yang biasa..kang tak dapat pulak keberkatan sahur yang sepenuhnya..

ape pon..letih ke idak posenye..lapar ke idak..jangan dizahirkan dengan mengeluh tak tentu hala..tak molek le rasanya..



bukan sekadar omongan kosong

31 comments:

Faaein Talip Roy said...

baik.. pak ostad.. aku memang tengah rasa lapo ni.. lebih2 lagi bila terbau budak umah aku yang international ni memasak... giler arr menguji keimanan sungguh..

syarifahsidrus said...

ada daengar sorang ustaz cakap semalam, masa sahur jangan makan terlampau kenyang, sebab puasa ni untuk berlapar kat dubia, tapi dapat ganjaran kenyang di akhirat

NURUL NADIAH MAMAT said...

terima kasih ats ingtan....
puasa mendidik apa itu erti kesabaran dan juga mendidik kita mengawal hawa nafsu...

Syat0za Zai said...

betull tu! :D


*dah cantik wehh blog ni..haha :D

Iffah Afeefah said...

aku mkn bnyk pon waktu shur ttp lapar


wakaka

ps: Izinkan aku update entry=P

Asyila Zainuddin said...

sahur macam takde feel sangat la nak melantak banyak2.. ngee..

Cik Eliza said...

mashmalloooooooowwww~

so cuteeeeeeee~

kalau sahur melantak , x ke keluar masok tandas je nanti,, ? HAHA

sergeant keroro said...

bersuyukrlah~

ceit, apa guna marshmallow gak ni??

kat blog aku punya lagi comel =P

Kalamhati said...

apapun biarlah bersederhana..berpada-pada..kalu mkn lebih2 takde la latihan ataupun nak rasa cemana kesusahan org yg tak makan ye dok..huhu

farahdya said...

salam ramadhan....

Lea IsNaw! said...

betul3
kalo lapo pun
diam2 sudah
takyah heboh satu malaysia..

Yuyu Musa said...

hahahah...

tapi skrg sy terasa kelaparan sebab tak sahur pagi tadi.

melantak banyak2 time sahur?hahahaha.pernah buat.konon nak simpan tenaga byk2.haha

^baju kurung^ said...

mkn banyak time sahur belum tntu kenyang smpai bbukak. brsederhana is better :)

alexa yussida said...

marshmellowww!!kalo bakar pastu cicak coklat cair..peh!

kurus pose aku!!jiji ar ni!

nok wat gath?bole je kalo kena timing..ehe

Tea Dno said...

banyak kena tahan puasa ni.. hehehehe... kalau lapar pun agak2 la,, jangan nak bagi alasan bukan2 semata nak buka puasa.. lalalala..

Qaseh dalia adelia said...

ngeee baiklah ostad .. tamo mengeluh agi dah .. :x

bedpet said...

sahur kalau melantak banyak2, kompom terberak -.-'

James Alexander said...

tapi kalau tak lapar sbb tenaga mmg byk lg power, nak buat cmne ?

NURUL AINI NORAZMAN said...

sy bertenaga waktu bekerja walaupun berpuasa sbb saya bersahur pagi tadi!!!
haahhaah mcm iklan plak,.

gedek! said...

lapar tapi tak puasa....

amacam?

Liyana Zahim said...

Aku sahur mkn bnyk pon lapo je.. Strt kol 9 da lapo.. Cane tuh?

ghost writer said...

dan ramai jugak yang hanya sekadar berpuasa...

Atiqah Sa'ahiry said...

bersahur isi pertu je..cukuplah minum air dan kurma..haha

aimie amalina said...

=)
sahur tu sebenarnye 100% nak mengqada segala makanan untuk esoknya..
mengambl barakah atas bulan mulia ini disamping isi perot sahaja.

Hanis MY said...

jolo tu ji, makey banyok staro mano pong lapa supo tulo jah ghasonyo...

kiera'sakura said...

aku ingt ko nk kate sahur marsmallow tue boleh kenyang smpi berbuka... hahaha

ILA HonEyBuNNy said...

baik baik...

xpernah nak mengeluh puasa...puasa la best...;-)

Eera Shera said...

kalau pukul 4 ke atas tu, aku dah rasa cam x bernyawa jek..

hehe

tomatokering :) said...

errrr . tahan lapo jela .

RaraTan said...

org sahur makan kfc je. muahahah~

MerLe said...

tul..mkn ala kadar je..alas perut je.. tp aku kdg2 tak rasa lapar gak.. mybe dah terbiasa tak makan byk waktu lain..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved