nak berjimat buka puasa

-kalo nak pergi bazor ramadhan..cuba pergi dekat dekat waktu..bawak duit pon ngam ngam due hengget ..kad bank takyah bawak..kad pengenalan pon..kalo rasa nak menyamor jadi warga asing tersesat pon takyah bawak jugak..untung2..ramai yang menderma..takpon si penjual2 tu ajak berbuka sekali.takyah melaram sangat pergi bazar..

-kalo yang jenis bebujang cam aku..dok umah senirik ade member2..topup2 la sikit sorang..due hengget sorang..kalo 20 puloh orang..dah hempat puluh hengget..dah lepas dah satu kepala nak makan buffet kat hotel..takpon beli je karipap kat bazor..hempat puluh hengget karipap..pergh..due tige hari stok berbuka tu..

-bagi yang dah berkeluarga..hapakata cuba cuba hulurkan juadah kat jejiran..boleh jugak bertukar juadah berbuka..bagi yang bujang..masa megi telor..pas tu cuber2 la mintak tukor dengan jiran sebelah..mane la tau kot2 dapat nasi beriyani gam..

-pergi je menempek muka kat masjid mana2..buat derk je..untung2 kat masjid tu macam2 juadah ade weyh..tapi lepas konyang melantak..jangan terus angkat punggung blah camtu jer tu mentibang jugak namanya..kok ye pon semayang le maghrib dulu..



bukan sekadar omongan kosong

23 comments:

Iffah Afeefah said...

mentibang lame tak dengor

hehe ko jgnla bg tips merepek

kang dorg buat naya je

Sunah Sakura said...

ahahaha...ada betolnya jugak tuu... :p

Amirah Adnan said...

ko nak juadah berbuka? meh dtg amek kat umah aku.. umi aku msk.. haha

Umie Artoqiemie said...

siapalah jiran malang yang dapat maggi tu agaknye.

Nanie Hussin said...

yes bulan puasa mmg bulan utk berjimat. sgt berjimatkan.. :)

sergeant keroro said...

haha XD

*thumbs up*

laskar pelangi said...

yeyeah! g bazar pun beli yang patut jerk.ikutkan hati nanti semua benda nak beli..membazir tak guna kan

asnizaziz said...

tapi tips bertukar juadah memang terbaik la setakat ni, bg bubur pulut hitam je kat jiran, dia balas nasi minyak..rezki,rezki..

fiq. said...

point 3 tak boleh blah la,,, terbaik..

SoLy SoLicious said...

yg no 1 tu..xpasai tidor lokap..sebab pendatang harap..

no 2, karipap aje?? bek kumpul duit beli beras masak nc, beli ikan goreng lagi kenyang... hehehe

no3 ..bgus ide tu.. kite bg megi, kot jiran pun sesak jugak..bagi lepeng je suter

no 4.. ni betol2 bjimat... hahhaa

aimie amalina said...

hehehhee
nii berpengalaman nihh

sakurasue said...

haha kasik megi nak briyani gam, tak profesional sungguh! he

FaKArePa!n said...

iftar kat masjid paling untung..

puteri ain said...

byk betul ni . haha

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hehe..sedekah kat jiran tu byk betul.mmg dpt byk menu pas tu

soe hawani said...

jimat3... hahaha.

NURUL AINI NORAZMAN said...

semalam baru je bertukar juadah dgn jiran,.weee...

qasehraihan said...

bijok a demo..skoloh mano dlu eh??hakhak

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

mentibang atau "tibe"??? hahaha,,malu ahh nmak tibai2 makanan kat tmepat yg tak dikenali! hikhikkk...makanlah seadanya. kn lebih afdal tuuu;)

Princess Nur said...

megi telor tukar ngan beriani gam? hahaha..takleh blah! :P

kiera'sakura said...

aku nk bg megi telo kt makcik blkg nie la.. hari2 die msk bau sedap.. hahaha

James Alexander said...

aku sering berjimat ketika berbuka kerana masih tersangkut dlm traffic jam dan hanya berbuka dengan teguk air mineral...

izfanora said...

idea bernas ko nie yer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved