apa nak jadi masyarakat sekarang

tak lama lagi dah nak masuk musim exam exam..maka time ni dah ramai mak bapak yang mula mencari pak ostad..konon nak buat air baca yasin la..nak suruh buat air tawar la..nak bagi berkat la konon konnya dekat si anak yang nak exam..bukan susan pon nak wat air bacaan yasin..baca je yasin..hembus dalam air..tup tup dapat jugak due puluh hengget duit saguhati sebab tolong buatkan air tawar tak pon air bacaan yasin..bukan susah kan pak ostad nak cekau duit..cenggitu je pon..


gua awal awal lagi akan tolak kalo ada mak apak mintak tolong gua buatkan jenis jenis air cenggitu..bukan apa gua terkilan jugak gamaknya..ye la..yang mak apak ni punya la usaha nak cari berkat la kononnya..yang si anak tu hentah semayang ke idak..entah reti ke idak baca yasinnya..tetiba je dapat air yasin bacaan ustad..berkat la tu..cerah minda..terbukak jiwa..lapang dada kalo pekena air pak ostad seteguk dua..dah tu si yang nak exam..apa usaha dia nak cari redha dan berkat tu..tu tak kira dok jemput semayang ajat..gua kalo nak semayang ajat sebab anak nak exam..wajib si anak yang nak exam tu dok belakang gua..baru gua semayang..kalo tak..gua takkan semayang ajat.


kekadang si ostad pon satu..ada yang asik pikir dapat duit je..dah tau keadaan masyarakat kita camtu ghupenye..cuba la sound sikit..bukannya rugi pon..lagipon menyatakan kebenaran tu kan wajib..


nak buat sila buat senirik..itu lagi la berkat..kalo nak jugak  berkat pak ostad..alim ulama ke..sila baiki diri senirik tu jugak..kang tak menjadi..fitnah pulak jadinya..sian jugak kat pak ostad tu..yer tak



bukan sekadar omongan kosong

22 comments:

adrinaqamarina said...

ada cikgu kat sekolah adik aku pulak, dye pesan kat adik aku suruh aku tolong buat air tawar untuk anak jugak. sebab dye tau aku study kat egypt.


takde kena mengena betul.


lagi berkat kalau parents dye yang buat sendiri~


kenapa nak kena suruh orang lain?

Sunah Sakura said...

hurmm...betul tu weh.. kadang2 masyarakat ni lebih terikut2 aje.. sedangkan yang sebenar dan sebetulnya tu yang patut diorang amalkan...

H.J said...

gua lambat lg exam bro..

aimie amalina said...

huuuuuuuuuuu
betol
teringt mase form 4..
ada senior buat bce yasin kat calculator sebb sok nk spm add math,..
erkk? bole ke cam tu?

adrinaqamarina said...

hoho. meh balik egypt meh.


T___T

gedek! said...

ostad oh ostad

Liyana Zahim said...

Rebus qur'an skalipun lau stok bebal mls blajo tak jadik gak.. hahaha..

[sutera kasih] said...

yaa...masih jgk berlaku di zaman moden ni huhu..kt tmpt sy pun ada jgk camtu..mintak air yg dah dbaca ustaz..konon2nya boleh bagi cerah minda..

yad'z said...

huhu..... manusia... minum air yasin berbakul2 tapi tak ada usaha untuk study,, tak jadi jugak kan.. =)

Yatie Awang said...

kalau nak berjaya kenelah belajar, tanpa belajar dan usaha sendiri macam mana nak berjaya, pak ustaz, buat air je, tapi soalan periksa bukan pak ustaz yg buat

Bella Bell said...

budak2 darjah 1 kat sekolah yg kawan aku ngajar dah pndai baca yaasin.. sekali dgn terjemahan dia... :)

FaKArePa!n said...

lama dah tak minum air yassin..

Amirah Suhana said...

Kalau tak usaha pun susah =.=

SoLy SoLicious said...

ade org ckp, buat cm gini, rebus kertas.buku, amik air buat minum..heeee

miss inna said...

benda nie dah mcm jadi kebiasaan bila nak exam..tp semua tu kena bergantung kpd usaha kita jg kn..dah usaha tu kenal htawakal pula lepas tu...

FasiHaH SupiaN said...

betul...aku sungguh setuju!

nuruashia ♥ said...

haaa..ni mst sbb da nk upsar kn? hahahah

teyn teyn said...

smyg ajat ni lagi berkesan kalo org nak na masok exam tu buat .. bkn suh mak ayah yg wat. hehe

Edy Zaidi said...

air penawar ni dah la air kosong...cuba kasi air ada perasa sikit...oren ke, paling koman pun air sirap...baru la best...haha

kiera'sakura said...

mak ayah slalu pk sal ank...tp ank2 slalu lpe pasal mak ayah .. T.T

cik bulan said...

lebih berkat kalau baca yasin ramai2 satu rumah kan ..^^..

diana said...

mak bapak dia tak pandai baca yassin kot..:p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved