penceritaan filem melayu

1. 80% jalan cer ita berkisar tentang:

a. Cinta.

b. Cinta 3 segi.

c. Cinta 4 segi.

d. Anak- anak rebut harta pusaka.

e. Kalau keluarga kaya, anak2 rebut sapa nak gantikan Tan Sri (ayah) jadi

Pengerusi, CEO atau Presiden syarikat.

 
2. Walau pun cerita pasal awek kilang, rumah awek kilang ni mesti complete furnished.

Ada TV 29", Home Teatre, peti sejuk besar, set sofa mewah. (Director tak buat home

work ker? Pegi la tengok umah awek kilang kat Sungei Way tu).

 
3. Cerita polis lak, dialah pegawai penyiasat, dialah jadi forensic, dialah jadi

pathologist, dialah yang gi ambush. Semuanya DIA yang buat. Polis lak dialog pakai

bahasa buku. "Saya rasa kita patut siasat dengan lebih terperinci tuan". " Betul

cadangan awak itu. Kita bertindak sekarang".

 
4. Kalau cer ita pasal Construction, bawak satu pelan gulung, pakai topi KUNING,

tunjuk-tunjuk kat bangunan tengah buat, discuss dengan 'kepala' Indon komplen

kenapa projek lambat siap kat Indon tadi. ( Topi kuning utk pekerja buruh la bang ).

 
5. Adegan doktor kat Wad check pesakit. Ambik fail hujung katil, selak-selak. Dialog

wajib : "Kesihatan awak bertambah baik. Banyakkan berehat dan jangan lupa makan

ubat ". ( Woi bang, tengokla cerita ER tu, Dr ada medical terms dia ).

 
6. Adegan kat umah. Ayah mesti tengah baca paper, Mak mesti tengah menjahit atau

lipat baju. Orang gaji tengah basuh pinggan. Orang gaji mesti nama dia Mak Nab

atau Mak Jah.

 
7. Nak panjangkan rakaman filem mesti ada adegan kereta sampai kat umah, bukak

pintu kereta, bukak pintu pagar, masuk balik kereta, drive masuk car porch, keluar,

tutup pintu pagar.

 
8. Adegan sembahyang mesti dah salam akhir or adegan mengaji Quran mesti dah

sampai part sadaqallah hulazim. ( Cover line kot ).

 
9. Gangster atau kuncu orang jahat mesti pakai baju takder lengan, pakai rantai dan

pakai bracelet.


10.genster mesti cakap ala ala cina..nape tak cakap cam tamil ke..

 
10. Nak bagi sedih sampai tahap meleleh, mesti buat adegan dah tahu nak mati pasal kena barah otak.



bukan sekadar omongan kosong

36 comments:

alien said...

skang trend citer hantu
hihihi

Liyana Zahim said...

Kahkahkah.. Gile mengkaji ko! Tp btol gak.. Yg dokter tu taleh blah.. Mcm harom.. Hahaha..

nurdani said...

hahaha. that's the fact! menyampah betul dengan cerita yang sama macam tu terutama orang kaya.

kalau kat kampung je,malam2 mesti buka tingkap. aih..kes curi byk sekarang ni

Anum said...

good n3.. hehe

IFA Athirah said...

conclusionnya..so cliche..

aziekz said...

hahah..mmg betoi la,,
kteorg mmg2 sllo komen camtu,,,
tp tgk jgk,,,isi masa lapang,,,:)

Umie Artoqiemie said...

drama petang2..yg no.10 xleh blah.. yenggeperengge..

Anisa Hang Tuah said...

nasib baik nis tak suka tgok tibi/wayang/muvie/cite

cume mase tertentu saja.

em

chiLleD...!! said...

haha..dh leh hafal..tngok 1st episod pon dh tau dh last episod..

syaz@rozelt said...

hehehe..mmg kelakar..mcm x de modal laen~

Niena Pengembara Ilahi said...

lagi..walau sakut mekap tetebal....
lagi.. pasal poligami yg salah, sbb tu org pompuan akut nk kasi laki dia poligami sbb tkut jdik cmtu


cite polis tu mungkin dia pasukan gerakkhas kot, sbb tu suma dia yg wt keja hehehehe

Niena Pengembara Ilahi said...

lagi..walau sakut mekap tetebal....
lagi.. pasal poligami yg salah, sbb tu org pompuan akut nk kasi laki dia poligami sbb tkut jdik cmtu


cite polis tu mungkin dia pasukan gerakkhas kot, sbb tu suma dia yg wt keja hehehehe

siti kektus said...

haha. pkok pamgkal nya sama je. cara di sampaikan je lain. ;)

Faaein Talip Roy said...

Terima kasih komen ko tu.. aku tak perasan dengan ayat tu.. nanti orang lain fikir lain pulak.. pastinya mestilah pasangan itu sama2 islam baru boleh kahwen kan..

p/s: apa maksud ayat ni, " ko dah ke?" aku dah apa weh?

Mdm Biar Betul said...

setuju.... ape kate anda kaji cerita korea pulak.... heroin mesti miskin/sederhana miskin.. laki mesti kaye gile222222.....
heroin mesti kurang comel dr perempuan jahat dlm cite...
jln cite mesti ade atok atau ayah yg menyibuk dlm family.... heroin mesti lagi kuat mkn dr hero... hahaha dh nak nek bosan...!!!!!

Ainul Hayat said...

Kebanyakannya betullah ko punya analisis tu. Aku pasan gak tapi aku layan je...HEHEHE...kalau part sedey2 aku pun turut sedey, tapi kalau jln cerita cam takleh blah je...bek aku layan Hagemaru...huhuhu

gedek! said...

kalau dalam cerita tu anak duhaka kat mak... hujong cerita tu mesti mak dia mati dan anak tak sempat mintak maaf....

lalala

Jue said...

ada tfikir gak sblm ni tp x reti nak tulis haha. Pe ko tulis mmg sbijik beb! mungkin tipikal drama tu bisa buat kita suka? aku suka tgk sesetengah tu hihi

Pn. Sheila said...

mmh kt msia nie, jalan cerita macam tu ler... kadang2 kat skrip tu lain, tapi element art direction, props, kostum tu terlebih2.... mcm watak pekerja kilang betul tu, rumah mereka advance.... satu saya suka tengok element art dalam filem "budak kelate" tak over, real sesuai dgn karekter...

ika said...

HAHAHAHAHA . tepat sekali . lepas tu dialog cam biasa keluar dr mulut "ah dah boleh agak sangat cerita melayu"

no 5 tu mmg pergh ah . kdg2 cek nadi dkt tgn da boleh tau mengandung ! ape ce ?! haha .

Hanie_Dew said...

betul tu jiji yu. entry ni menyuarakan apa yang aku rasa selama nih. sebab tu boring tgk citer melayu. bukan tak nak sokong tapi takde perkembangan. paling banyak scene makan.

ce tgk citer omputih. scene yang rare yang buat kite fikir"betul ke dioranh shooting kat sini ni?". baru la thrill

UNA budak BAEQ said...

cerita mcm bangang .
plot yg sama je . plg tak puas hati dgn awek kilang la . lol
pastu kt spital tu org miskin pon duduk dalam bilik sorang2 bukan bilik yang ramai2. bnyk duit.

*aku emo hari nih *
aku tak paham dgn org malaysia .
rasa nak lari duduk mekah je =.=

adrinaqamarina said...

aku senyum je baca ni. hehe. eh ko tak masukkan sekali yang citer citer hantu punye.


part mengaji tu, susah sangat nak jumpa citer yang pelakon dye baca sendiri al quran tu,. samada orang lain baca ataupun dah sadaqallu hulazim jugak dah.


tipikal citer melayu~ at least kte ada laah identiti sendiri :P

Eera Shera said...

pg2 kalau sarapan, org kaya mesti dok ckp2 sambil sapu jem kat roti.

kalau org kaya mkn kt restoran mhl.pgang garpu,pgang pisau. smbil kunyah sambil borak.balik2 psl projek.yg org kmpung slalu lepak kt warung..

cite melayu byk babak mkn kan. cite korea pun same..hehe

Eera Shera said...

lagi..aku nyampah ngan cite sedih. last2 mati..x happy ending lgsg. kalo boleh nak buat 1 family tu mati..haha..especially cite raya. sedih je..org raya nak hepi..

Faaein Talip Roy said...

haha.. soalan ko kelakar..

aku bukan cam ko dah ada pelangi.. bolehlah bercinta..

mr.pelangi aku tak wujud lagi.. camne akak ko ni bercinta dek oi.. haha.. tu cerita alien.. kisah cinta alien.. bukan kisah aku..

Asyila Zainuddin said...

sbb tu aku dgn ayah tak bape nak layan citer melayu.. kitorang kat rumah layan CSI ke, house ke.. hihihi.. :p

enEnfeeL said...

klu yg watak cikgu/ostad plak? :D

FaKArePa!n said...

ulasan lengkap dari ostad jie.. mnarik

Iffah Afeefah said...

Hebat ji


semuebko igt

tp sume cter klise je

cik pulau said...

giler mu ji..
kaji gtu mo nah.hahhaa

[sutera kasih] said...

agak klise semuanya kan...

diana said...

ending mesti ada orang mati..
wajib tu..

alexa yussida said...

mmg klise tp kdg2 aku tgk jugak walau part awal n akhir saja..pastu kutuk2..oki tipikal jugak kat situ..=.='

Muslimah Optimis said...

serius aku suka entry ni.. haha... tapi betul la apa yang ko cakap tu.. aku nak gelak..streotaip lol

nini said...

hahahahahah......btol btol btol....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved