saya sayang awak

awak lagi dekat dengan saya lebih dari urat urat yang ada di leher saya
awak lagi mengenali saya daripada abi dan umi saya..
awak lebih memahami saya dari mereka yang mengenali saya..
awak menjaga saya bila saya menjaga awak..
teman teman saya always ada dengan saya..
tapi awak forever berdamping dengan saya..

bila saya susah..saya tau awak akan bantu saya.
sebab awak takkan bagi kesusahan pada saya melainkan setanding dengan kemampuan saya..
bila saya ditimpa ujian..saya terkadang mudah mengeluh..
hingga awak menggerakkan hati saya untuk meneliti balik kisah kisah kekasih kekasih awak..yang telah awak uji dengan ujian yang lagi berat dari saya..

kisah bagaimana kabab si pembuat pedang..yang disiksa kerna menganut agama islam..terbaring jasad kabab atas besi yang dicairkan..hingga bercucuran lemaknya hingga memadam api yang menyala nyala dek kerna panasnya besi yang cair..sehingga kabab pergi berjuma RASULULLAH dan memohon supaya baginda berdoa..namun kata baginda..

"kamu tidak sabar kabab..kekasih ALLAH terdahulu terbelah dua kepala mereka  diuji sampai sebegitu rupa bersabarlah kabab"

diuji sebegitu rupa..kabab dikatakan tidak lagi tergolong dalam golongan bersabar..sehingga pada satu ketika..besi cair dicuah atas ubun ubunnya..namun kabab tidak bersuara menahan nafas supaya tidak berbunyi keluh kesah..tidak mengerang dan tidak mengeluh kerna tidak ingin melihat para kuffar yang zalim bergembira melihatnya mengeluh kerna diseksa..
apa sangat nak kalau dibandingkan dengan ujian terhadap saya..


terima kasih ALLAH..
atas kurniaan gerak MU kepada hambamu yang hina ini..



bukan sekadar omongan kosong

24 comments:

MerLe said...

...terkesan ke hati...

Amirah Adnan said...

forever with us 24/7 365/12

diana said...

betul2 menyentuh jiwa akak entry kamu kali ni...

yad'z said...

Allah sentiasa dekat dan forever be by our side.. tapi kita as manusia.. selalu menjauhkan diri dari Nya.. :")

Lea IsNaw! said...

Allah SWT adalah kekasih yg terbaik

aimie amalina said...

=(
sakitnyeee....hmmm...
sedih pulak....

nuruashia ♥ said...

Allah adalah CINTA TERAGUNG :)

Fatiha Hanim Zakaria, n 7604882 said...
This comment has been removed by the author.
ILA HonEyBuNNy said...

Alh Maha Besar...

syahdu baca entry neh....sob3..

miss inna said...

muhasabah diri bila bca entri nie..

Kalamhati said...

syukran ya akhi..=)

aziekz said...

nice story..
leh citer ke bdk2 ni.. :)

[sutera kasih] said...

tersentuh di hati baca entri ni..

*sayu*

FaKArePa!n said...

hebat nya kabab ni ostad..

Nur Farah Hani said...

die memang sentiase ada.. hanya kite y lupe.. ;p

Cik Eliza said...

wuuuuuuuu~

terasaaaaaaaa


:')

blog-tips-kurus said...

terkesima..

FasiHaH SupiaN said...

bermuhasabah di malam yg tenang...

alexa yussida said...

manusia slalu suka mngeluh,tak bersyukur..ingat Dia bila dalam susah je..leka n lagha..:(

ijA said...

peringatan buatku..lebih sabar..lagi...

jawapan komen di blog ku..laki2 pakai baju yg sesuai..lah asal menutup aurat yg sepatutnya ditutup...

Eera Shera said...

i got HIM, i got everything

ALLAH is enough for me!

Niena Pengembara Ilahi said...

sgt2 syahdu :)


kisah Kebab tu,pnah dgr kt Ikim FM.. 2hri lps kot..sblum ni pnah dgr cmtu je :)

blh pak ostad cite yg len lgi?

aimi said...

syukran yalaziyaya ustad...

kiera'sakura said...

Alhamdulilah, syukran ustad mengingatkan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved