berdosa membela binatang

memang..membela menatang tu memang mendatangkan dosa kepada si pembelanya yang konon kononnya penyayang caring prihatin dan sebagainya..tapi sedar ke tak...berdosa kalo membela menatang..itupon kalo tak reti membela sampai membuatkan orang sekeliling kita jadi merana..


nak bela kucing..tenuk..tapir..biawak..ayam..lembu.. kambing gurun..bela la kalo rasa mampu memberi nafkah zahir batin..tapi kalo dah tahap menatang tu sampai membuatkan orang sekeliling jadi naik radang peparu..nak marah marah..jadi moral down..itu yang menyebabkan si pembela menatang itu berdosa..

mana taknya..ayam yang dibela..berak merata rata di tangga rumah orang..kucing yang dibela..mengawan dengan renabbb sampai lemas renabb orang lain..kambing kambing siap pergi meragut pokok betik dalam pagar umah aku..lembu siap masuk berkokok menyebabkan berlakunya pencemaran bunyi dalam pagar rumah aku..itu semua menyebabkan aku cukup rasa tidak tenteram dan tidak selesa..

nak bela menatang apa sekali pon..biar lah seperti menatang minyak yang penuh..nak bela menatang cuba la bela jugak perasaan insan lain di sekeliling..jangan sampai aku sembelih lembu tu buat kenduri kahwin..

Dosa dengan Allah kita boleh direct mohon keampunannya, dosa dengan manusia kena minta maaf. Jangan sampai kita dapat dosa sebab bela binatang...

p/s
gua bela renabb..tapi renabb gua tak langgar kawasan orang..




bukan sekadar omongan kosong

43 comments:

Anum said...

betul2, kalau nak bela binatang kena bela betul2

azwa amani said...

huhuhu...amani pun ada meknab...

Anisa Hang Tuah said...

saya ternak kucin dan ikan mas.

heh

shiema sufian said...

jangan la biar binatang peliharaan tu pi makan sayur kat rumah orang semua. nnty bila jual lembu tu. makan duit yg ... yewla, tak bela, tetiba dapat duit ja. lepas merata rata.

niesa said...

dulu pun ada ciknab tp da pass away sbb sakit tua....

Tea said...

aku nak bele tuan punya blog ni.. dpt pahala kot

ishiko said...

adek sy ada bela arnab, lps mggu sekor mati sbb arnab tu msh kecik. myb perlu kn ibu lagi..

sy membebel smpai smggu kat dia.. xrety nk jg jgn bela..

Yuyu Ali said...

nape tak suruh je menatang tu berlutut mohon maaf.


sekurang2 nya:

"maaf pak, saya silap masuk kandang, oink oink...kbai"

cik yuki said...

betul tu . . ad jiran aku kutip kucing liar tp biarkn berkeliaran kt area umh. mlm2, kucing tu tido kt ats keta ak . . dn keta ak da ta mcm keta setiap kali cuci . . ad je tapak kaki kucing dn bulu2 die y kotor melekat. ak ta termarah dh. redha je. klo org tgk, org akn kata ak pengotor . . sudah la penat bekerja, balik keja, ari2 nk kena cuci . . cuci mlm ni, esk pg ad blik tapak kaki tu . .

kecewa ;(

Ujie said...

kes gini slalu jadi..lagi2 kat kg. serba salah nak tegur..kalaulah sume org faham benda ni..

syarifahsidrus said...

ni mesti bela tpi takde tanggungjawab nak jaga elok2 ni..

Titisan Hujan said...

lembu berkokok?apekah??



ade ikan dan arnab jh.xkaca kokser natang neh

aimie amalina said...

wehhhhhh
kalo jumpe renab ko balik
bg seko
heheheh
comei gile ya amat
hehhee

ch000tz axoera said...

amat tepat skali...sebaiknya bebaskan ajer

Ct Aja said...

Ermm secara tidak sengaja da dapat dosa... byk gak dosa rasa...

Bella Bell said...

ok.. tak de typo.. hehehe


ehh.. kucing rogol renab? ok lettewww.. kot dapat spesis haiwan baru ke.. ekekeke~~

kunab.. pehhh... hebakkk kan? huhu~~

gilaweb said...

arnab saya da kena goreng buat lauk

diana said...

nak bela kucing tapi kucing kerja berak kat umah jiran je...
aih..boleh bikin gaduh ni..

Cik Eliza said...

aku nak satu !

;D

kiera'sakura said...

ade sekor kucing gemok suka bermastautin kt dpan umah aku

gedek! said...

bela angry birds je....

maCy said...

nak bela orang lah. bela sampai dewasa sampai jadi orang berguna..

bobiedanbad said...

bela dengan bersunguh-sunguh dan terlatih

ghost writer said...

aku takde bela binatang.kira ok lah tuh.kucing pun aku tak bela.tapi tiap hari ada kucing tuh tidur di hujung kaki aku.uh!

Hanie_Dew said...

aku tak bela apa apa binatang pun sbb tak pandai jaga nanti binatang tu merana pulak.

sbb ko je yg join maka ko akan dpt special gift. tp contes akan di forardkan smpi bulan doblas dan semakin susah. tp hadiah kompem ohhsseeemm..hadiah betul punya bukan gambar je.

Zul Fattah said...

aku bela ikan guppy.. tinggal kat kg.. entah hidup entah mati la tu.

Jue said...

aku bela yu..pastu aku kasi nama jiji yu..suka x ko? hihi

Nana Jay said...

nana ternak miau miau jer.. miau miau jiran sebelah selalu curik ikan miau miau nana.. dosa jiran ke dosa miau miau...

merahitujambu said...

comelnyaaaa

FaKArePa!n said...

rumah aku xde bela mnatang2 ni ostad..

Kalamhati said...

berat kesnya kat akhirat kelak kalu kita sakiti hati jiran kan?

EYQASARA said...

ala.. maafkan aje la org tu.. mgkin dia tak perasan.. (^^) bila kita mudah memaafkan org, insyaAllah org pun begitu terhadap kita.. :)

fRaMe+LenSeS said...

to be honest jiran nadh kat kmpg cam tu. tapi bila kita gtau dia menafikan. lepas tu depan mata kucen dia nak kencing kat umah orang. bt tatau jugak. last2 malas nak gtau dah.. dah kua cita len plak. adoihhh manusia ni

laskar pelangi said...

bela meowwww! rindunya meow kat rumah =( dah la meowww kesayangan ilang bila dah berpisah sekejab..huk3 =.=
best ke bela renab??

Rozuan Ismail said...

esti tuan renab tu dah bg warning awal2 kan

Iffah Afeefah said...

Aiyo mne ley semelih hak org ji

mhl kot lembu

Jue said...

Hihihi jgn risau. Aku ngan hanie xkan lupakan psl vid yg ko dah submit. Ko kna tunggu ngeh ngeh ngeh

~Nana 귀여운~ said...

yaaa...nasib cicak ku x nyusahkan org..haha

Sunah Sakura said...

AKU SAYANG CICI

Tasha said...

sye de kekure je..dia dok diam2 sbb kena kurung

hazanis said...

demo ore lik mano??:)

Eera Shera said...

sembelih je lembu tu..nak raya korban dah ni

alexa yussida said...

arwah messi aku duk dalam cage je..n rumet aku pon bela spesis sama..jd xde moral down kut..huuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved