kedekut

antara petua orang tetua kalau nak jadi kaya..kena bersifat KEDEKUT..tapi kedekut bior bertempat..kedekut tak bertempat tu maknanya nak menuju kepapaan jugak akhirnya..kedekut bertempat maknanya kalau nak berbelanja..biarlah padan dengan apa yang ada..member mintak belanja key hep si..dah kita memang tak  mampu..takyah la belanja..beli tepung..telur..ayam..balik buat senirik..lagi jimat..

ukur baju dibadan sendiri..begitu jugak halnya pada baju dalam atau seluar dalam..semuanya perlu diukur pada badan sendiri..baru lah puas hati..ye tak..sama juga halnya dalam urusan perbelanjaan harian..ukur dulu diri kita ditahap mana..kalau dalam poket seluar ada 2 ringgit jangan di impikan berger dabel spesel..

nak berbelanja..nak beli itu ini..nak tapau itu ini..kena pikir..tang mana kita berada..kalau dok main hutang itu..hutang ini..maunye rabak jugak sepanjang kehidupan..memang tak best sangat kalau ada hutang sana sini..sebab tu kita kalau nak tapau apa apa sekalipon..kena pikir..fuluss yang kita ada..dok tahap mana..kalau ada masyukk nuffff dalam berpuluh ribu sebulan..ikut suka ati la nak atapau ape pon..tapi kalau setakat duit yang ada makan pakai diri pon lepas lepas je..yang tu kena plan leklok...jangan main taram je.

p/s
yang mana tukang cek typo tu..ada lagi ke...



bukan sekadar omongan kosong

25 comments:

azwa amani said...

nak blajar pun berhutang...wuaaa ;(

Pembunuh Tanpa Bayang said...

aku bermurah hati dengan diri sendiri dulu sebelum bermurah hati dengan orang.kalau tak mampu nak tolong diri sendiri,jangan mimpi nak tolong orang lain.





kejam?







ya,aku kejam.terpaksa.

chiLleD...!! said...

bukan kedekut, tapi berjimat cermat..=)

bobiedanbad said...

saya kedekut pada yg suka membazir :)

Rozuan Ismail said...

haha.sini pon ada tukang cek typo.huhu

mas saari said...

kedekut pada benda yang tak penting je..

syakey said...

berjimat cermat demi masa depan. huhu

pengemis Cinta~ said...

yeay. ukur seluar baju dibadan sendiri.^^

Paradise Gal said...

ptptn.. hutang terhebat..

Iffah Afeefah said...

Susa org kedekot ni

lg2 kdkot ilmu

Puteri Iqa Izyan said...

aku kdg2 je kedekut. ehek.

diana said...

akak kdekut dengan orang yang kedekut dengan akak..:)

Atiqah Wadiah said...

klu x mampu nk tlg dgn wang ringgit,boleh tlg org lain dgn cara lain bukan?ckp kat dia terus-terang yg kita x der duit..

aimi said...

blh ke sifat kedekut ni???

laskar pelangi said...

adoi...utang PTPTN! hik3 =D
xnak ah kedekot2...xelok tu...harta xleh bawak ke kubur pun kan..hik3

alexa yussida said...

jum jadi bijak berbelanja untuk mencapai financial freedom in life ..

TheChekJah said...

kalau pasal ilmu jangan kedekut tau.. sebab kalau kedekut ilmu, ilmu x berkembang. lagipun ilmu tu Allah punya, kita pinjam je...

Nur Farah Hani said...

nasihat untuk diri sendiri ke.. hehe.. :D

Eera Shera said...

aku pakai ptptn..mmg byk hutang.. tak ade pon typo..hehe

aimie amalina said...

hehehehe

typoo? aku x cek..kekek






kedekot?
emmm..
jimat itu perlu tapi jangan sampai menjerat diri =]

Sunah Sakura said...

ko kedekut nak belanja ABC..3 hengget je pun...

Hanis MY said...

Wasathiah..oloh geghe weh tgk hamtaro kupik data tu hehe

cimOt said...

hihihihi..

kiera'sakura said...

aku de dua org kawan pesen nie... sorg kedekut b'tempat skang byk duit dh yg die smpn.. sorg lg mmg kedekut yg amat tp x byk lak duit yg die smpn tue.. hurmmm

Hanie_Dew said...

zaman sekrg ni xde orang yang xde hutang.bab tu aku xnak apply kad kredit. jue pun tak kasi.

dan kalau ada anak,bukak akaun dari baby tu lahir. jd besar nnt takde la beban nak pinjam bayar balik PTPTN tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved