melayu vs cina

ini story dalam ini entry gua nak kasi gua punya spesifikasi inflasi tentang beza owang melayu punya bisness dengan cina punya olang bikin bissnes..setahun dua ni gua dapat tangkap memang melayu kalo bikin bisness..memang gua tak berapa nak respek..ada jugak yang gua respek..tapi tak semua la..tapi kebanyakkan pembisness cina punya olang..gua kasi tabik spring sama deorang..bukan gua nak jatuhkan bangsa sediri..tapi itu hakikat yang terjadi..

gua kasi contoh seketol dua.cina pepagi sebelom sempat ayam tarik nafas nak berkokok pon deorang dah berkalut prepare nak bukak kedai..nak start keje..tapi melayu masa tu dok tengah wat ape???kebanyakan kedai melayu deorang kasi bukak pukul 10 pagi..kalo cina.pukul sembilan dah berlambak dah kedai deorang bukak..

gua ada kenal sorang dua orang cina pakai punya selekeh time pergi gym..lagi selekeh dari yang selekeh..dah berumur jugak.gua kekadang panggi dia atok..dan dia memang berpangkat dato'..pergi gym naik kete kancil merah..nombor plate..DAF 81**..bila gua borak borak sama dia..dia kasitau gua..melayu punya style bisness..bila nak start bisness selalu pikir nak kena modal kasi besar besar..projek mau puluh puluh riban..sampai tahap juta..kekadang memang kena..tapi plan tu kena kasi umphh la...


dah tu melayu kalo dah bisness dan beruntung besar sikit..mula la nak bermewah mewah..umph...tapi tak semua cenggitu..kebanyakannya begitu..ke penelitian aku yang salah ek???



bukan sekadar omongan kosong

21 comments:

Faaein Talip Roy said...

memang banyak begitu.. dari pengamatan aku.. contoh yang senang aku nak nampak pada kontraktor melayu.. terutama kelas F.. lepas je dia orang dapat projek n dapat pulangan yang besar.. mulalah beli kereta besar, tambah 'cawangan', berjoli sakan.. lepas tu duit pun habis..
memang tak pandai pusing modal betul..

Anonymous said...

jolo & sengoti, nok maju guano kalu bukak tengahari.. pastu kalu rugi sikit tutup kedai selalu, pastu lusa bukak pulok... isk2...

Anum said...

ye la.
banyak perbezaan melayu dan cina

FaKArePa!n said...

sokong ostad jiji spnuhnya.. tabik spring ats analisis ostad..

Nia Ridzwan said...

bila Melayu nak maju kalau dah cenggitu kan? tadi Nia pergi kedai gambar. 830 dah pergi, tapi call Tokai cakap bukak pkul 9. and memang 9 tepat dia bukak. kalau Melayu ?

jehanfrhin said...

orang melayu kalo bisness banyak sangat hasad dengki.. takleh tengok kalo org maju sikit.. ade je.. bukan nak bersaing secara sihat..kalo cina, dorang akan tolong bangsa dorang.. tu bezanya..

qasehraihan said...

oooo bani dia kutuk mlayu ye..hehe
tp memang betul pun..hakhak

cik pulau said...

aku nak setuju la wehh...

Diana @ bilakukatacinta said...

dulu..serius..aku pon berpikif macam tu..tp sejak dua tiga menjak pendapat aku berubah sikit lah o.95%..hehe..bila lebih dekat ngan mereka2 ni.. (tak semua yg angan2 tinggi melangit tp usaha tak berapa nak berbukit)...

yg pasti - mereka ni rajin+berusaha keras+mampu nak rugi dan bangun balik (tak putus asa)....

Haryz Khairuddin said...

aku memang setuju. org cina kalau bisnes nak sama2 maju. tolong satu sama lain. tapi org melayu pon tolong gak. tolong nak lingkupkan bisnes satu sama lain. sampaikan ada org buat perbandingan melayu ni macam ketam...

* kita semua bukan skeptik.. tapi ni la yg terjadi skrg ni.

kiera'sakura said...

mentaliti tue kene ubah dlu.. bru bisnes blh maju..

Kalamhati said...

ambo setuju nga demo..
melayu nak berjaya dgn cepat..tp usaha tarak..
huhu

ghost writer said...

memang begitu pun,beb.

cina sebelum subuh dah bangun untuk segarkan badan.n then baru siap untuk buka kedai.bermula dari kecil-kecilan dowang lagi suka dari terus besar-besaran.

Asyila Zainuddin said...

kualiti kerje melayu dgn cine pun boley nampak beze jugak :D

aimie amalina said...

hmmm
yg baik dn betol tul a
yg bkn islam dok ikot
yg islam?
hurmmm

Ct Aja said...

setuju!!memang realiti kalau tgk cina lebih maju dari melayukan....

laskar pelangi said...

stuju dengan pak ustad ;)

Mya said...

next time mungkin bole buat entri beza org cina msia dgn cina spore. huhuu. sb ada my friend a malaysian chinese currently working in spore duk naik status psl ni je kat fb. hee

Amirah Adnan said...

org melayu baru bisness 2 hari dah harap dapat ribu riban

diana said...

beza sangt orang cina dengan melayu berniaga..
lagu satu ji..
kalau kamu beli apa2 dari orang melayu mesti dia tanya
"seposen ada tak"?
"3 kupang ada tak?'

kalau dengan cina tak de nya dia nak tanya..
pelik tak???

KaK LimAh Si SupiR said...

hakikat ny begitu lerrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved