selesaikan urusan lu dengan DIA..

pernah tengok ka...ada orang..serabut tak ketentuan..keja dah macam nak hidup selama lamanya atas muka dunia..tapi hidup still macam tu juga..tak kemana pon..naik pon idak..turunnya lagi banyak..hurm.cer kita dok renung diri kita due tige empat puluh minit..adakah kita tergolong dalam golongan seperti itu..dimana setiap urusan yang kita lakukan..terbengkalai..terbungkai tak juga selesai selesai???muhasabah kejap..


katanya sifu mursyid abang jiji..


sebenarnya..setiap benda..ujian..masalah..dan dugaan yang timbul..dan tak selesai selesai..adalah bermula dari diri kita sendiri..ahak..semak balik ibadah kita..ibadah kita merupakan urusan kita dengan tuhan yang maha esa..kalau kita mampu selesaikan setiap urusan dengan yang maha kuasa secara sempurna..maka tiada hairanlah ALLAH..akan menyelesaikan setiap urusan kita dengan sempurna..kerana hakikatnya..setiap urusan..masalah..semuanya datang dari NYA...

begitu suwittnya ALLAH..sentiasa ingin berdamping dengan hamba yang menginginkanNYA..didatangkan kepada kita masalah..ujian..dan urusan yang tidak akan selesainya jika kita tak menyelesaikan segala galanya dengan DIA..sedarlah..setiap ujian..secara tak langsung bakal menghubungkan kita dengan tuhan..macam mana???..last2 bila dah tertekan sangat..otometik kan kita akan sebut jugak nama ALLAH kan kan???

bila datangnya ujian..masalah..kerunsingan..ketidaktenangan..sedarlah insan..tuhan..sedang berbicara denganmu..



bukan sekadar omongan kosong

33 comments:

BeloG MTT said...

Anggap lah setiap masalah yang datang tu sebagai ujian daripada Dia kerana pasti itu membuatkan kita tenang menghadapai segalanyaa :)

Setiap yang berlaku di atas muka bumi ni tak akan berlaku tanpa izinNya :')

Iffah Afeefah said...

Bnyknye typo pokcik jiji

baekla;-)

Anum said...

setiap dugaan yang datang pasti ada hikmahnya

cik pulau said...

betol tu ji..
setuju sangat..

Cik Eliza said...

so sweet~

diana said...

kejar sesuatu sampai mengabaikan yang lain..sampai sudah kita tak kan jumpa kesempurnaan ...

Syazwan Che Deraman said...

lumrah manusia. bila susah, baru nak teringat Allah.

bukan semua. tapi ramai yang macam tu.

g tak jok heboh esok?

stadium kb.

NasZ said...

betul tu. bila kita ditimpa masalah, maknanya Allag sayangkan kita.

aimie amalina said...

sungguh bicara Allah itulah mengingatkan kita dengan Dia =]

Nia Ridzwan said...

masalah tu ujian. ujian hebat untuk orang hebat. tak ke? ^^

syakey said...

tapi jangan bila masalah, bila tertekan, baru nak ingat untuk mohon pada Allah.

;)

SoLy SoLicious said...

susah snang, ingtlah Allah.

miss inna said...

ingtlah Tuhan tak kira sama ada kita senang mahupun susah...^^

Raden said...

jum kawen

Rozuan Ismail said...

hubungan kita dengan Allah SWT perlu dijaga

asnizaziz said...

Allah bukan hanya diingati time susah saja, susah senang kenalah ingat Allah :)

Mr feckry said...

Allah rindu akan hamba-Nya..sebab tu die turunkan ujian

bobiedanbad said...

ujian menguji keimanan kita

laskar pelangi said...

sangat setuju:))


g dop jom heboh tu?

kella said...

suka dengan entri ini! Allahuakbar...

ghost writer said...

patut lah masalah aku tak pernah selesai2.rupanya aku jauh sangat dengan tuhan.

hurmm

Sunah Sakura said...

jaga hubungan dengan Allah..pegang tu sampai bila2...

Faaein Talip Roy said...

DIA tak pernah jauh..

aku_azreen said...

sesungguhnya cinta dgn Allah tu adalah se-sweet sweet cinta.. Allah itu sentiasa bersama kita..hehehe

eRza farEeha said...

kesimpulannye..sentiasa ingt Allah masa ssh mahupon sng..:)
nice n3..:)

alexa yussida said...

..jangan sampai satu saat bila Dia tak pandang kita lagi..:(

**::CIKNUURUL::** said...

~ aku sangat suke bile ustaz jiji berbicara sebegini ~,.lagi lagi dan lagi,..daie daie~

i'm ezza haniza said...

betul tu betul ..ya allah ;(

Eera Shera said...

i got Him, i got everything..ALLAH is enough for me!

Hanih Borhan said...

betoi2...setuju...kena selalu2 muhasabah diri...at least sekali sehari sebelum nak tidoq tu...

intan.maisarah said...

kdang kdang
kita perlu cek balik hubungan kita dengan Pencipta kan

bersama kak Es said...

setuju sangat 99999999xxxx

Itulah tamparan kasih Allah

cimOt said...

jiji, sepatutnya aku bersyukur kan..Allah uji aku supaya aku ingat kat Dia sentiasa..jgn alpa..kalau tak mesti aku ni tak hargai..

ya! aku suka tu..
tuhan..sedang berbicara denganmu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved