best nye mandi wajib

mandi wajib..bunyi macam senang..masuk bilik air..bukak shower..niat..mandi pung pang pung pang..siap..kemain lagi..bagi aku..mandi wajib ni sama dengan ambik wudhuk..tapi die punye area untuk dibasahi tu lagi lebar luas berbanding dengan anggota wudhuk..engko jangan memain..tak sempurna ko mandi wajib..maka tak diterima solat engko..kiranya engko akan berada dalam keadaan berhadas besor sepanjang masa..yekkk...

tu bagi mereka yang dah tau..tapi aku percaya..kat luar sana..masih ramai laig yang tak tau..tak pon buat buat tak nak tau sebab nampak cam benda remeh temeh je..apa bukti masih ramai yang tak tau pasal mandi wajib..ek eleh..lagikan solat pon ramai lagi yang tergagap gagap..tu benda yang dok buat hari hari..yang ni..belum tentu pon hari hari kena mandi wajib..yer tak..

meh aku nak kasi ajar le sikit..

 rukun mandi wajib ade 3:
  • niat
  • menghilangkan najis dari badan..kot kot la tertempek taik cicak..taik lalat bukan dikira najis okeh..
  • meratakan air ke seluruh badan yg zahir yang belah dalam dalam tu takyah le nak sampaikan air jugak..ini sampai ke pangkal lobang idong nak kasi cuci memang lemas la engko..
cara mandi wajib:
  1. niat - sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala atau sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala , bagi wanita yg habis haid - sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala, bagi wanita yg habis nifas - sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala. (niat didalam hati bersama dengan perbuatan)
  2. hilangkan najis dibadan,menurut imam nawawi, najis boleh dibersihkan serentak dgn mandi wajib
  3. meratakan air ke seluruh badan nak lagi senang..pergi mandi kat sungai..niat lepas tu terjun je..

yang part meratakan air keseluruh anggota badan tu le yang ramai bebeno gagal..ada yang mandi ala kadar je..padahal..kalau nak kira..kena rata betol betol rata..bagi lelaki khususnya..yang mana pesen berbulu bulu..tak kira la..jambang..bulu dada..bulu belakang..bulu atas perut..bulu peha..bulu kaki yang lebat lebat..maka kena ratakan air tu leklok..jangan main sembur je..sedor sedor le diri..yang kita tu jenis filter merata rata..air tu kena sampai jugak ke kulit..sebab kulit tu anggota zahir..jangan asal tengok bulu dah basah..kiranya dah sampai ke kulit dah tu..gosok kasi betol...dah benar benar yakin..baru le ok..ada paham ka..tak paham tanya la weh.. 



bukan sekadar omongan kosong

23 comments:

Iffah Afeefah said...

paham ji

part lelaki berbulu tu aku dah bayang gorila pulak

Mat Gebu said...

Hahaha...filter merata eks, nasib pcm jenis kurang berbulu's...hahahaha pitammm >__<

nuruashia ♥ said...

wahaaaa,,good entry..

Wilayah Sepet Kuku said...

ye lah..ye lah...

haha..lelaki berbulu..tatotnyaa..

bobiedanbad said...

filter semulajadi hahaha

azwa amani said...

terima kaish ostad.. :)

niesa said...

paham ustad ji terima kasih ustad ji....

Cik Aish said...

oo nak tanya...kenapa lelaki mandi wajib? hahahaha larikkkk

Ameena Muktar said...

this entry i like. thank you ostad....sharing the knowledge. kadang2 dah tahu pun rupa-rupanya tak cukup tahu. belajar untuk mencukupkan tahu tu.

terima kasih.

HEROICzero said...

faham ostad !

naqib faiz said...

hahahaha.. da paham

nabila azmi said...

thanks..good reminder..=)

diana said...

paham !!!!!!
:P

Paradise Gal said...

nsb baik selame ni betol. :D

intan.maisarah said...

mekasih ji

Miss Yaty said...

insyaAllah paham....

kechixx said...

Thanks;)

sergeant keroro said...

bereh boh

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ye ostad...paham dah .


bahaya ye adik2 bila mandi wajib tak betul...sia2 korang solat dlm keadaan berhadas

ILA HonEyBuNNy said...

baikkkkk cikguuuu....

tak pernah g mndi wajib terjun sungai..hahhahah

aimie amalina said...

baik ostad jiji! =]

kiera'sakura said...

ok paham jiji

Hanie_Dew said...

jiji,aku pun sgt la concern part mandi wajib ni.ustad aku kata bumi begegar tak mau org yg dlm hadas besar ni jejak atasnya. jadi mandi wajib kene la betul2.

jiji.tolg post pasal air mustaqmal. konpius. sbb ada org xde shower. umah jauh dari sungai. ada baldi je. cemana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved