derita dan bahagia

Bahagia dan menderita itu saling membelakangi, seperti dua sisi duit syiling. Bila kebahagiaan datang, penderitaan ada pada sisi sebelah lagi yang tertutup. Tetapi pada saat penderitaan itu datang, bahagia juga berada di sisi sebelah lagi yang tertutup.“Sesungguhnya sesudah kesulitan ada kemudahan” (QS. Al-Insyirah : 6), hanya orang yang bijaksana akan dapat melihat sisi syiling itu dari  sudut syiling itu berdiri, dapat melihat keduanya.

Lupakan penderitaan, berjuanglah untuk mengubah keadaan dengan sepenuh tenaga untuk “membalikkan” keadaan. Mereka yang memiliki sense of humor dapat melihat sesuatu dari sudut  yang indah. Menjadikan kesedihan menjadi gelak tawa. Membuat air mata kepedihan menjadi air mata bahagia.

Tiada harapan yang bersinar lebih terang di kala kegelapan, melainkan harapan yang dipancarkan oleh keimanan kita kepada Allah SWT. Keimanan kita. Ya, itulah dia harapan yang akan menyuluh jalan keluar di kala kelemahan dan derita. Mahukan kebahagiaan, maka marilah pada Tuan Punya Kebahagian, iaitu Allah.

Maka yang penting adalah doa, keimanan yang mantap, berusaha dan jangan putus asa dalam mencari kebahagiaan!
Ujian adalah lumrah.Tetapi jangan berputus asa. Usaha dan usaha lagi.
Yakin kepada Allah SWT. Berputus asa samalah dengan kita tidak lagi meyakini-Nya. Sebab itu, Allah amat membenci mereka yang berputus asa. Rahmat Allah sudah sangat luas. Justeru di manakah ruang kita hendak berputus asa kepada-Nya?
Kita langsung tiada alasan untuk berputus asa hakikatnya.

sumber:nota dalam lappy...entah dari mana.mintak halal dong




bukan sekadar omongan kosong

9 comments:

hazanis said...

amboii tgh derita ko???hoho

benda keras tu makanan yg keras2 ler...cth kepok gotey, dging lembu dan bla bla...so pikir la sendiri...rupanya ayat ku salah la weh ..muahaha

IMANSHAH said...

masih menunggu bahagia

azwa amani said...

tq sharing ni abg ostad..huhu

Iffah Afeefah said...

ngape ko tak cube wt entry cm slalu???

Rozuan Ismail said...

setiap kesulitan itu pasti ada kesenangan yang tersembunyi.sabar!

diana said...

patut la entry ni macam lain sangt dengan post2 yang biasa kamu tulis..
jarang2 dah baca post santai kamu..sibuk ke??

Eera Shera said...

pelangi kan muncul selepas ujan ;)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

sulit sementara itu normal. Ujian buat umat manusia yang sabar untuk diuji.

kiera'sakura said...

Allah rindukan rayuan hambaNya pasal tue Dia bunyikan loceng....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved