muhasabah maulidurrasul..kewafatannya merupakan satu permulaan

Kewafatan Rasulullah bukan bermaksud pengakhiran ..tapi..bermaksud permulaan....

Permulaan sebuah kerinduan umat akhir zaman. Walaupun ikatan kekeluargaan dianggap sebagai satu ikatan yang cukup kuat antara manusia. Namun ikatan keimanan dan kerinduan terhadap Rasulullah s.a.w mengatasi ikatan kekeluargaan.

Merindui dan mencintai Baginda bermakna merindui dan mencintai Allah s.w.t.

"Katakan (wahai Muhammad) jika kamu mencintai Allah s.w.t, maka ikutlah aku (Rasulullah) nescaya Allah akan mencintai kamu" (surah ali-Imran)

Walau semakin jauh jarak zamanmu dengan zaman Rasulullah..namun Baginda masih bersamamu dan Baginda mahu terus bersama dengamu. Buktinya...bacaan dalam tahiyyat yang telah diajarkan oleh baginda kepada umat-umatnya...

.......السلام عليك أيها النبي ورحمة الله وبركاته......

"......Kesejahteraan ke atas kamu wahai nabi (Muhammad s.a.w) dan juga rahmat dan keberkatan dari Allah untukmu....."

Oleh kerana baginda tahu suatu hari nanti baginda tidak akan dapat bersama-sama umatnya dalam kehidupan di dunia ini, baginda telah mewasiatkan doa ini kepada umatnya untuk dibaca setiap hari berkali-kali didalam duduknya tahiyat setiap kali kita bersolat.

Sungguh baginda menyayangi dan ingat pada umatnya. Umat akhir zaman.akan tetapi.

Adakah kita ingat dan cinta pada baginda?

Adakah kita bersyukur dengan kehadiran baginda?

Bagaimana kita menzahirkan cinta pada baginda?

Bagaimana kita mensyukuri kelahiran baginda ke dunia ini?

Adakah cukup dengan kita hanya mengingati baginda pada satu hari dalam bulan Rabi'ul Awal untuk melayakkan diri kita untuk bergelar Umat Muhammad s.a.w ........? 

muhasabah diri sendiri...PIKIR PIKIR BALIK entry agama tak ramai sangat yang like kan???tapi kalo pesen cinta islamik..pergh kemain..



bukan sekadar omongan kosong

14 comments:

najwa's said...

selawat ke atas baginda, semoga kita beroleh syafaatnya. amin~

yana-feehily said...

sentap...kadang2 leka. jzk kerana mengingatkan..

Ainul Hayat said...

Selawat keatas junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w..

nuruashia ♥ said...

btol tu..nuru sokong..bab2 agama xramai yg like huhuhu..

kiera'sakura said...

hurm muhasabah diri balik...

Kalamhati said...

sollu 'alaihi wasallimuu tasliiman..
huhu syukran atas tazkirah ni..meme keno LIKE wlupon tok suko..sbb mencintai Rasulullah itu adalah jalan utk menemui cinta Allah Taala

tomatokering :) said...

*sama2 muhasabah. :)

aku nak suggest satu buku best. 100 pesanan terkahir rasulullah. :)

Iffah Afeefah said...

org skng maulidur rasul pk cuti je

akoo pae said...

:'(

Cik Pulau said...

ji.. aku nak like wat ni neh..
hahaha..

Rozuan Ismail said...

sama2 kita hayati perjuangan nabi Muhammad SAW

Hanie Dew said...

doa ni ustaz aku pernah ajar dulu. start dari tu dah amalkan. bukan susah pun kan.

*engko dah femes dah ni* . sape yang femes tu.

Kalamhati said...

huhu bukan gitu..maksud akak entry pasal agama kita kena sentiasa suka dan terima..sbb entry2 mcm ni la yg akan sentiasa dekatkan diri kita dgn pencipta kita..=)

senyumSOYA said...

selalu berselawat..x semestinya kat2 dgn maulidurasul bru nk berselawat ^^"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved