janji yang sering kita munkiri

INSYA ALLAH perkataan yang sering kita dengar di kalangan MUSLIM ataupun orang MELAYU. Kita suka menyebut INSYA’ALLAH walaupun tidak memahami apa MAKSUD yang sebenarnya... Yang paling tak masuk akalnya,

“AKU MALASLA NK PERGI,er tapi INSYA ALLAH la aku pergi la karang karang sikit eh..”

Hurmm.. faham ke tidak maksud insya’Allah tu???
Sebenarnya ramai yang tidak tahu makna disebalik kalimah itu..INSYA
ALLAH adalah DOA, bukan sekadar omongan kosong. Dan bukan juga ayat penyedap hati mahupun alasan untuk mungkir janji . Seolah2 kita telah memperlekehkan taraf kalimah itu demi kepuasan nafsu kemalasan kita....

Selalunya, apabila kita berjanji, kita perlu menunaikan janji itu dan berkata ‘’ INSYA ALLAH”bg member faham si penerima janji bahawa janji itu kompom akan terjadi hanya dengan IZIN ALLAH or WITH GOD’S WILL”...

Secara tidak sedar, kita sedang mempermainkan doa dek kerana kejahilan.jangan pula marahkan Tuhan kerana tidak memakbulkan doa kita bila kita sendiri mempermainkan janji kita dengan mempergunakan namanya yang maha agung
 
Usah mengatakan INSYA ALLAH jika kita malas atau ingin mengelak. Lebih baik senyap dan berdiam diri. Sedarilah, kita sedang berjanji kepada Allah, Tuhan Segala Manusia dan bukan manusia yang terbatas. Hindarilah sikap munafiq yang tercela seperti dalam hadis Nabi SAW:” tanda-tanda orang munafik ada tiga, apabila bercakap dia berdusta, apabila berjanji dia mungkiri, dan apabila diberi amanah dia khianati”
 
“ dan penuhi (sempurnakanlah) perjanjian ( dengan Allah dan manusia) sesungguhnya perjanjian itu akan ditanya.”-(Al-Israk:34).



bukan sekadar omongan kosong

7 comments:

Anum said...

apa2 pun kena kembali kepada allah s.w.t

fRaMe+LenSeS said...

Maceh kongsi weyh. Aku pn dlu cmtu. Tp lps tahu trus ckp x jnji. ;)

Anisa Hang Tuah said...

ji

thanks utk perkongsian ini

baru nis tau

: )

diana said...

sebut insyaallah sebab nak jaga hati orang je.tunaikan nya tak pun..

Iffah Afeefah said...

aku tau

tapi masih ramai prefer gne insyaallah

n y kompemnye dia tak nk pon wat

sje sedapkan ati org u djanji

ps: Mungkiri ke munkiri ji?

Sunah Sakura said...

betul...

Qaseh dalia adelia said...

owh .. tapi tak pernah mainkan ayat Allah .. just kita tak sure , pun tak boleh ek ? tq ostad .. miss u hik2x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved