ustaz google..erk

dunia makin menegecik..sedar tak weh..dunia kita makin hari makin kecik..teknologi membuatkan duni semakin kecil..dunia dihujung jari..hanya dihujung jari..tanpa pergi ke jepon..kita dah dapat tengok video doreamon menari nari..tanpa perlu ke mesir kita dapat tengok piramid yang terbina tinggi..sampaikan sekarang ni tak perlu balai polis untuk bayar saman atau sebagainya..segalanya dihujung jari..

ni original punya ustaz

"hebatnya ciptaan manusia"kata manusia

“Jadi, tak perlulah nak berjalan jauh-jauh. Tak perlulah nak mengembara. Tak perlu juga susah-susah nak ke kelas. Tak perlu pergi dengar ceramah kat masjid.” bisik syaitan.

“Kenapa?” soal Manusia terpinga-pinga.

“Semua tu boleh buat di rumah. Kenapa nak susah-susah?” syaitan mempengaruhi.

"ha'ah kan..takyah susah susah nak pergi masjid..nak pergi dengar kuliah agama..nak pergi pondok agama..kat utube pon dah berlambak kuliah agama..kat google lagi la berlambak lambak jawapan jawapan kepada persoalan kita..jadi buat apa nak susah susahkan diri..dunia dihujung jari.."..kata manusia lagi..

Betul tu. Tak payah susah-susah lagi kan? Taip je kat google, jumpa la apa engko mahu tahu. Contohnya, kalau engko mahu tahu apa hukum sekian-sekian, nanti keluar la. Sekarang zaman moden, tak perlu susah-susah nak berjumpa ustaz, bertanya ustaz secara live lagi. Mudah kan?” syaitan semakin galak.

tamat suda sebuah ceritera..
senang bukan untuk menjadi 'alim ulama' pada pandangan zahir manusia dizaman kini..search je kat google..apa je hukum kompom keluar..apa je kita nak..dan penggantungan kita bergantung sepenuhnya pada 'ustaz google'..

harus diingat..google adalah satu ruang pencarian terbukak..aku nak cakap lebih lebih aku pon budak baru je celik IT..tapi bagi aku..terbuka disini ertinya..sesiapa sahaja boleh menulis..Kita mungkin tidak tahu siapa penulis itu, latar belakang mereka malah, tujuan mereka menulis. Kita silap jika kita mengatakan, semua yang dipetik di google adalah yang benar-benar belaka.

korang pon tak tau kan..apa ke jenis manusia aku ni masa korang baca entry aku yang ni dan yang lepas..kan kan..mungkin ada perkara yang tidak betol dan tidak sahih aku kongsikan dalam entry lepas..
aku tak kata bahawa, mendengar ceramah agama yang dimuatnaik di youtube adalah salah. Apa yang cuba aku sampaikan ialah, apabila kita bergantung seratus-peratus kepada internet dalam menuntut ilmu terutamanya ilmu agama, ia menjadi satu yang tidak betul. Ayuh kita contohi Imam As-Syafie yang mengembara ke merata tempat untuk menuntut ilmu.jadikan ianya satu kemudahan buat kita menuntut ilmu..

cari+fikir+kaji+selidik+bertanya pada yang lebih tau...adios



bukan sekadar omongan kosong

20 comments:

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

sounds logic, skarang ni tnaya je apa just google it! dan kita biasanya akan tgk yg top search je.. tak semestinya sesuatu mengenai hukum agama yang ditulis di internet tu betul..

Iffah Afeefah said...

tak boleh bergantung internet semate2 kan ji

noted!

H.J said...

kaji dan fikir

Kalamhati said...

keno ngadap tok guru jugok..
baru lebih berkat..ado talaqqi mushafahah dok

Cik Pulau said...

sedak oyak kat ku.. mu pn busy pah ceroh.. hahaha..

klu internet semata2.. bleh jadi sesat.. kena ngadap tok guru...huuu`

JungRara said...

Oh yeah.terasa gak i..semua benda nk google...huhu

Rozuan Ismail said...

belajar agama pakai gugel mmg tak leh pakai sgt.tmbh2 ramai pulak ustaz tak bertauliah.

hazanis said...

emm jap nop fikir.....
















aah..betui la weh...hehe

-gedek! said...

ustaz facebook ramai sangat!

lieynanilaz said...

kita lebih mudah cari fakta di internet yg belum tentu betul dan sahih berbanding bertanya pada yg arif...hurm.

nanad said...

betul sangat >.<

Dang Intan Duka said...

memang mempengaruhi...
btl apa yg dikatakan..
dang pun berpendapat sedemikian..



peace

qasehraihan said...

stuju..
berguru dengan guru yg nyata..

nuruashia said...

pikir gune otak sbb sume bkn btol

Sunah Sakura said...

aku setuju sangat weh...

*aku jalan gi blog ko ni*

Liyana Zahim said...

Ustaz jiji jumla kite bls2 poskad.. Kihkihkih..

ghost writer said...

silap haribulan aku pun leh jadi ustaz ye dok..

wanie mn said...

kena dpt ilmu yg sahih dari byk sumber, tak mestinya internet je :)

Ainul Hayat said...

Setuju ngan entri ni. Tapi aku kerap gak cari kat tenet.

kiera'sakura said...

insyaAllah satu hari nanti.. :)

yg penting jgn nk percaya bulat2 dri google nie... selidik dlu sahih atau tidak kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved