blog..facebook..boleh mendatangkan dosa

Korang rasa la kan, setiap catatan kita yang dibuat, baik yang lucah, mencarut, mengutuk , mencaci , menjatuhkan maruah dan lain lain yang tak elok tu.. Korang tak rasa macam setiap orang yang baca dan komen serta mengapi api kan tu akan bakal menambahkan lagi dosa korang ke? Tak pernah terfikir ke yang makin lama catatan korang yang ada unsur unsur negatif tu di perap dan di view, makin mengundang dosa pada korang? Tambah tambah pulak makin galak korang punya komen box yang masuk bersetuju, suka dan sebagainya.. Lagi seronok kan? Dan lagi satu, korang ada tak terfikir yang akan ada insan yang terpengaruh dengan hasil penulisan kita? Korang ada terfikir tak?ada terfikir tak..bila blog atau fesebuk menjadi tempat korang meletakkan gambar gambar tak menutup aurat dengan sempurna menjadi tatapan umum boleh menyalurkan dosa secara tidak sedar???setiap catatan yang kita buat, baik dalam blog, Facebook mahupun ruangan "kekal" yang lain mampu menambah dosa tanpa henti dan jugak tanpa kita sedari..tu yang aku sedar..
merenung kekhilafan diri



Itu je soalan aku untuk korang.. Aku pun bukannya sempurna sangat. Aku pun ada gak buat benda benda gitu tanpa sedar. tapi kalau boleh moh le kita sama sama muhasabah bail..sama sama perbaiki diri.benda yang ada dalam blog terakadang tu terperap tanpa kita sedar..sebab kekadang tu entry kita yang dah lapok dah lama..tapi selagi ianya wujud dan ada yang membaca..ada yang menyokong..ada yang terpengaruh..ianya mendatangkan dosa dan kesan bagi kita..

 Ye la, trafik, nuffnang, popular tu boleh, tapi biarlah seiring dengan hal akhirat tu.. kompom lebih diberkati punya nanti kan?


So.. korang boleh jawab kan soalan aku kat atas tu? boleh kan?cer jawab..aku pon bukan baik sangat..sekadar menjaga kain korang sebagai sedara sesama islam..takpe kan???ingat..kalau kena cara..blog dapat menyalurkan pahala buat kita..moh sama sama kita perbaiki diri dari masa ke semasa kerana kita semua tidak sempurna namun itu bukan alasan untuk terus bertapak pada tempat yang sama..



bukan sekadar omongan kosong

27 comments:

mas saari said...

setuju! sama2lah kita muhasabah diri, hentikan sebar cerita yang boleh aibkan orang..

Eera Shera said...

betul tu ostad..thx mengingatkan

misshannajr said...

takut nak cerita pasal artis bagai tu sbb tak tahu cerita sebenar nnt tanggung dosa pulak walaupun gosip artis mmg me"laku"kan blog :)

si ngokngek said...

thanks remember me..kekadang tersedar jugak..hee

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

sangat setuju (^___^)

reenapple said...

oh.. aku dapat pelajaran baru.. =)

iyka syafika said...

stuju2.

[sutera kasih] said...

sama2 muhasabah diri.

Iffah Afeefah said...

Jaga tepi kain xpe ji
aku ke arah itu

Lea Isnawi said...

sebelum tulis apa2 fikir terlebih dulu kan

SyASyA SaNi said...

ermmm twitter pun same gak -__-"

Mr feckry said...

terbaik bro

kechixx said...

terbaik!;)

piNky LuCiA said...

Sama2 lah pesan memesan. Terima kasih. ;)

Hansyirah Takezur said...

syukran ala tazkirah..

Rozuan Ismail said...

terbaik!

alien said...

mereka hanya berfikir di jari je...

nurdani said...

terkadang tu pun mungkin ada kesilapan dalam menulis entri. harap dijauhkan sebelum ajal datang. takut dosa tu membebankan diri nanti. jauhkan.

Paradise Gal said...

sangat setuju. penulisan kite mencermin kan siapa diri kite.:)

qasehraihan said...

lama dh pk pasal ni..

Noraim said...

betul tu. sbb tu la jgn mengarut sgt dlm blog. kalau marah sekalipun jgn mencarut.

wanie_mn said...

ok, saya ambil yg baik sbg pesanan :)

Scarlett O'Hara said...

Sebab tu bila blogging, guna fikiran supaya tak menjadi dosa.

FasiHaH SupiaN said...

gunakan sebagai 1 alat..dan kita yang pilih ke mana hala tujunya

Cik Pulau said...

klu mu nk jaga tepi kain ore pasal hal ni xpo ji.
aku sokong..

kiera'sakura said...

betul tue.. aku pun kekadang terlalai gak menda nie.. tp aku sntiasa ingtkn diri fikir dulu sebelum post... sama2 la kita muhasabah diri

Diana @ bilakukatacinta said...

tulah..skang ni Pk..post menda2 yg boleh bg org info n panduan jek..cam travel tips ke..panduan nak dpt anak ke (walau diri takde anak..hehe...)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved