result SPM..apa ada

gua tengok student2 yang ambik result sijil pelajaran malaya..
gua tengok lepas je ambik result..ade yang tersenyum senyum kat awek sebelah.ada yang tangkap leleh tapi sambil nanges sambil suka..ada yang dah berupa terkena jangkitan demam kepialu...ade yang ketawa bagai kanak2 iklan horlick..ade yang terus buat muke selebet..ade yang meroyan tak tentu arah..ade yang melonjak melebihi paras kebiasaannye..macam2 lagi la situasi yang tetibe je wujud tanpa disedari..terimbas kembali



tahon 2005...
"oit jiji ko dapat berape oit??
"aku macam biase la bhai..cukup2 makan je result aku.."
"tu la ko..stadi last2..aku rase aku tengok ko sentuh buku pon sebulan nak exam kan..ngan geng2 engko.."
"ha'ah..dah mase tu baru terbit kesedaran kat hati gua....biase la jiwa remaja..result lu gempak ke nampak riang semacam..
"gua same dengan lu je eheheh"
 tetibe member kamcing seskandal gua datang menjengah..muke selebet.. gua bajet die sedih dan sedang berduka dek result yang diperoleh memang tak seberapa sama macam gua..name die nasri..gua tanye die pehal..
tetibe die tunjuk ke langit..gua pandang langit..die jentik biji halkum  gua ...die berkate..
"bagi aku sang teruna yang tiada lagi tercemar dek mane2 perbuatan noda..
result SPM ibarat kentut yang pertame tika mana sang perut meragam hendak melontar keluar saki baki yang tidak berguna..kentut ialah permulaan bagi memulakan sesi berak-berak..same dengan SPM..result ni adalah permulaan bagi kita nak mencorakkan jalan mane yang bakal kita lalui..result buruk ibarat kentut yang busuk..tapi kalo kena dengan cara caranya..duduk dengan elok..mengadap lubang jamban dengan betol.bila terkeluar..ploppp terus menerjah lobangnya...make kite akan puas dan lega selepas selesai semuanya..basuh pulak siap bersabun dettol lagi tu..same jugak dengan result yang buruk..kalo cara kita mencorakkan apa yang hendak dilakukan selepas mendapat result tu tepat dan betol dengan sebetol betolnya... maka hasilnye kita jugak akan lega akhirnya..sama lega rasanya dengan selepas kita uk uk...so sahabat2 ku jangan bimbang..jalan kejayaan masih lagi terbuntang luas dihadapan kita.jangan sempitkan ia...jangan."
dan kini tahun 2012

kini nasri dah jadi sorang arkitek yang sedang bekerja dengan sebuah syarikat siap honeymoon obersi lagi.
hafiz dah jadi seorang akauntan di sebuah bank..
shubli dah jadi seorang peniaga emas dan jugak pengusaha restoran siap dah ada bunggalow ngn kete alphard lagi weyh...
gua pulak dah jadi cikgu seadanya...apa kesah kan...
kitorang ni geng2 sekatil.sekamcing..sebokser..seberus gigi..sejamban..se macam2 lagi la..
pernah bercita cita nak jadi maskot sukan sea...leh usha geng2 atlit renang berirama yer dak..... 




bukan sekadar omongan kosong

21 comments:

aimie amalina said...

SPM
saya
paling
macho!


hahaha
cool lah cite pokcik ni :)

Anum said...

all the best pada semua yang amik result today

Anisa Hang Tuah said...

SPM i got A B C D E

hewhew

Sunah Sakura said...

ok la tu..jadi orang jugak kan.. #eh

Clumsy Boy said...

result lu dapat berapa? hehehe..

d_tieah said...

Cikgu Jiji.. Hehehe.. Hebat kawan2 cikgu.. Tak letak slip result spm?

ghost writer said...

gua kantoi, bhai. :)

[sutera kasih] said...

result SPM sy dulu teruk jgk...tp tu la, walau result SPM teruk x semestinya xboleh berjaya kan? so kpd yg krg berjaya, jgn give up

si ngokngek said...

the result bukanlah tempat ukurnya,sbb reseki allah tue luas..

[hazwani_mn] said...

wah hebat-hebat masing. at least dah ada haluan hidup.

Cik Pulau said...

cemerlang SPM tak semestinya berjaya lam hidup..
jangan duk mendabik dada dapat cemerlang tapi at last entah ke mana. yang penting, sentiasa tigkatkan diri, perbaiki diri ke arah yg lebih baik..

SPM aku?? buleh la uduh2..cukup2 make..huhu

Amirah Adnan said...

jadi cikgu pun ok lettew

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hahah spm tgi tp akidah truk, xde makna gak..hoho

L said...

spm bukan segalanya..=0

jom tmbah ilmu.=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

Eera Shera said...

bagusnye kwn2 tu..eh ostad jiji pun bagus jugak..pemes lg :)

miza said...

ni mesti cari idea dalam jamban ni..

Iffah Afeefah said...

ye aku jugak macam tu

Scarlett O'Hara said...

SPM orang tengok berapa banyak A je tapi tak tengok berapa banyak tenaga cikgu terperah nak bagi pelajar dapat A.

Hansyirah Takezur said...

aku ingat lg ko penah cakap camni kat aku time result kuar taon lepas. menarik analogi tu. :)

FasiHaH SupiaN said...

semua menjadi...kira ok lah tu~

Anonymous said...

:: pernah bercita cita nak jadi maskot sukan sea...leh usha geng2 atlit renang berirama yer dak..... ::

beb, aku teruja dengan cita-cita asal ko weh. hahaha.

aku?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved