isu guru guru...

Institut Perguruan Malaysia atau dulu dikenali namanya sebagai Maktab Perguruan Malaysia...kemain susah nak mintak masuk ke institut ni..dah dapat masuk..tetiba dikurniakan elaun sebanya RM 110 000 selama 5 tahun..gila tak banyak..secara puratanya..setiap pelajar di sana akan dapat RM 22 000 setahun..betol tak??? kalau ikut purata sebenar lah kan..110000\5 tahun=RM22000/year....tapi student IPG sekalian alam serta lepasan lepasan IPG...betol ke dapat banyak tu???..betapa pemurahnya kerajaan Malaysia dalam melaburkan wang ringgit semata mata untuk melahirkan modal insan yang bernama GURU..kan..pemurah sangat...

kalau dulu..student student IPG habis je study dah dapat posting ke merata pelusuk negeri..tapi sekarang kemain susah lagi tu..nak posting kena menganggur dalam masa 5-6 bulan..tu kalo yang dapat lah..yang tak dapat??bagi aku kerajaan sepatutnya lah kan..guna aset pelaburan mereka ni dengan sebaik mungkin..dah melabur atas satu kepala dah banyak mane..tibe taknak guna pulak..tak ke sesia je duit tu melayang...ke sebenanrnya ada anasir anasir lain ni??hishh tak baik berprasangka buruk..bersyukurlah...Malaysia masih aman (even dah 3 orang dah cikgu yang kena tembak..2 mati sorang hidop lagi)..

tetiba ada sorang menteri ni kata.."graduan IPG harus bersedia untuk berkhidmat dalam bidang lain"...apa maksudnya tu???dah deorang belajo jd cikgu..duit kerajaan beratus ribu habis pon sebab nak bentuk mereka jd cikgu..takkan nak suruh mereka jadi mekanik kapal terbang...dan bila je kenyataan ni keluar dari mulut menteri..tetiba banyak pulak kes tembak cikgu berlaku..hurm..make sense...



bukan sekadar omongan kosong

5 comments:

Fiqa Mahmod said...

x betoi.. mana ade setahun sampai rm22 000.. ish3..6 bulan hanya dapat 3800 (belum tolak itu ini).. so, setahun dpt lebih kurang rm7500 sahaja.

nurdani said...

makin lama makin payah

Zuan said...

kawan gua kena beku satu tahun sbb ignore posting dia

Aziman said...

aku pon nasib dpt posting je jie...walaupon jauh ke srwk, trima je la..junior mcm zaujah mu tu xtau la mcm mna nasib...
stahun dpt area 8k je jie elaun, mu pon tau kan, hehe
yg rm110000 tu kna bayar kalu wat hal, kna buang mktb, hehe

FaKArePa!n said...

kerajaaan kita mmg suka "melabur"...hehe

Harga Siling Ayam RM7.70 Sehingga 11 Ogos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved