anak bangsa kita....

assalamu'alaikum..
tengok entry kat blog bro ben..
cam best je...
hahaha
klik jee..
then bace..
ader btol nye ape yg bro ben gtau tu..
 
ni2...tadi aku ade cakap kan..aku nak citer pasal anak bangsa kite zaman skang ni..
mungkin ader antara korang2 akan anggap ni benda biaser je..
tapi bagi aku yang belum terbiase ngan benda2 camni..
memang aku rase terkujat tahap gaban..
kisahnye bermula lepas aku balik dari over da sea..
almklum la..parent aku anto aku belajo punyer la jaoh..
memang hepi abes le..sambung citer..
balik jer dari ober da sea tu..
dok lepak2 kat umah..
da tu satu hari tu...
dok tengah membuta atas sofa kat ruang tamu..
aku terdengar bunyi hon ala2 mat rempit gitu..
aku usha punyer usha..
ghupenye pakcik posmen..
aku kuar umah dgn tak berbaju..
perasan body tu tough la sangat...
posmen tu dengan slumber nye bagi surat kat aku then suh aku tandetangan..
aku pon hape lagi tanpa rase ragu2 terus je tande tangan..
masok lam umah ghupe2 nye surat tawaran masok kem PLKN...
cam hampeh..
mood aku tetibe berkecamok..
aku pon sambong membute balik..
habes citer..

nak dipendekkan citer aku pon dengan rela ati waloupon memberontak jugak..
pergi la jugak kem PLKN tu..
dah le panggilan ke 3..
orang ckap bebudak panggilan ke 3 ni..
kapla hotak deorang tak berape leh pakai sangat...
yer ke????
habes tu aku yang tue ni camne plak??
sampai je kem..
aku tengok ramai bebudak rambut deorang macam2 kaler...
agak2 memang are paip kat umah deorang bekarat kot..
ok le aku terime le rambut kaler tu..
tak ckop terkujat lagi pon..
pas tu time nak g mandi..
aku punyer la sopan santun nak mandi..
 dok jage nye aurat tak bagi terbukak..
masok jer bilik aer..
pergh..
*korang paham2 je la ek*
tak sangoop aku nak tengok
mau tak lalu makan..
lau licin jer kulit takper gak..
ni da macam2 peta dah ade..

habes citer mandi..tibe plak waktu solat..
kem kat aku kena plkn ni wajib semayang kat surau..aku salute la pengurusan kem tu..mewajibkan sume pelatih solat kat surau 5 waktu..
masok je waktu maghrib..
aku dok tengok je bebudak ni dok melompat kat atas surau tu..
teruje la kot..dapat semayang kat surau..
pas tu ade la sorang jurulatih suh sorang budak tu azan..
haaa sume terus senyap..
seramai2 pelatih lelaki yang ader kati situ.. aku leh kire ngan jari je berape orang yang pandai azan..
aku memule ingatkan deorang wat low profile le gamaknye..
tak nak azan..
ghupe2nye memang tak ghety azan..
ok lagi la bagi aku 
tibe je waktu solat..
sume diam..
takder yang nak jadi pak imam..
yang aku ni plak..
wat dek jugak le..
taknak tunjuk diri sebenar lagi..
tetibe ade sorang budak dengan gahnye naek jadi imam..
aku jadi sdikit bangge la ngan budak tu..
tapi yang  tak tahannye mase semayang tu..
ader yang dok bersembang..
da macam dok tengah lepak2 dah...
sampaikan aku jadi tertarik..
 
bile da 2 minggu aku dok kat kem tu..ader la sorang jurulatih bahagian agame..
tanye sume bebudak kat kem tu..
berape orang yang btol pndai semayang..
baek je deorang mengaku..
mase aku agak terkujat..
memang betol terkukujat kujat..
aku jadi sdeyh jap..
pelatih lelaki seramail 100 orang lbeyh..
yang reti semayang..
dalam 20 orang je..
yg reti mandi wajib pon ramai tu jgk..
yag reti wudhuk pon ramai tu jgk..
yang paling sedih..ader 2 3 orang yang tak pandai mengucap bhai...
mengucap ni..
bukan benda maen2..
 
pas tu ader satu malam tu sume diarahkan duk kat surau
then die bagi kain pnutup mate..
kire macam malam muhasabah le..
tapi aku dbenarkan bukak mate.
sebab kedudukan aku kat kem tu spesel le skit..
soaln pertame yagn ditanye..
sape penah minum arak..
pergh ramai gaban yang angkat tangan..
ke due..
ssape penah berzina..
yang ni pon rami jugak yang angkat..
mase tu aku jadi nak cabut lari je dari situ..
soalan ketige dan seterusnye takyah citer la..
 
masok bulan ramadhan..
ader la sorang budak dari suku kaum asli tanye aku nak puase camne..
aku pon ajor le sikit..
sebab die nak try..die da tertarik ngan islam..
tapi yang dasat nye..
dok tengah pose tu..
lepas solat zohor je..
yang islam ni..siap wat jamuan kenduri kendare lagi tu..makan meggi..kue mueh..
selamber badak jer deorang makan..
tak malu ke deorang ngan kaum asli yang pose tu..
 
memang dasat..
ni anak bangsa kite..
bagi kite yang memang tak biaser idop ngan deorang..
memang kiter tak akan memahami deorang..
tak kurang jugak ..kite akan menyisihkan deorang..
tapi kalo bukan kite yang pandai ni boleh perbetolkan deorang..
sape lagi..
aku bersyukur pade ALLAH..
sebab bagi aku peluang hidop ngan anak bangsa kite yang sebegini ghupe selame 2 bulan 21 hari..
aku dapat tengok mane yang nak berubah tu..
memang betol2 berubah..
aku dapat dengar insan2 yang tak penah bace quran..dapat bace quran dengan linangan aer mate keinsafan..
aku dapat tengok..macam mane insan yang kuat berzina,selame ni idup bermandikan arak..memohon keampunan ALLAH ditengah2 malam kat tengah padang kawad..
aku dapat perhatikan perubahan meraka yang tak pernah mengenal arah kiblat sujud menyembah tuhan dengan penuh rase bersalah..
aku dapat tengok macam2 jenis manusia yang selame ni aku hanye tau mereka wujud tapi aku tak pernah mendampingi mereka..

p/s::ape cite korang plak...



bukan sekadar omongan kosong

1 comments:

kiera'sakura said...

myb entry nie dah lame.. tp aku jer yg bru t'nmpk t'bce..hehehe.. aku slalu t'tarik bab plkn nie,, sbb aku pown salah sorg pelatih.. mmg aku akui plkn nie byk merubah seseorg.. jadi aku b'bangge sbb kerajaan pilih aku.. bg sesape yg xmo pegi plkn tue.. korang semua mmg rugi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved