::..jenis-jenis kenderaan mengikut peringkat umur..::

Assalamu'alaikum.

hari ni lambat skit bangun..
semalam aku tunggu punye tunggu result 
tuk interview MARA..
last2 die gtau 
anda bley chek balik pade 6/12/2010..
wooo..erk..herk..
aku punyer la dok mengendap lappy ni sampai ke pg bute..
tu jer yg die nk gtau..

ni2 camne koruk hari ni ek..
aku rase brsyukur r pg ni aku sehat sejahtera..
blog pon nmpk makin maju berkembang biak.
makaseyh2
tuk sape2 saje yg menjenguk blog ni..
waloupon seketike..
diharap anda bolen mngambil mnfaat
(skrip awek majalah3..)
x sikit pon banyak la manfaat tu..
padahal yg banyak2 tu aku dok merapu meraban je..ehe..

hari ni citer pasal kenderaan skit.
kite mule dari time kite kecik2 lg..mase tu kite nk berjalan pon rase cam ngeri2 gitu..
mane tak nyer.
baghu jer bukak langkah 2 3 lengkah..
da tersembam..
sayang woo.
gigi baru je nk timbul..
nanti kang tersembul kuar gigi tu..
lalu parent kite pon beli la bnda ni.. 
 
ade ke yg x penah naek bende ni..
pas tu bile umur da mningkat naek jer skit..
parent kite nk bwk kite kuar bersiar2..
kat taman ke..
kat market
nk selalu berdukung..
lenguh la plak..
mau tak nye.
nk keliling satu taman tu..
punyer la luas..
kite plakk asyik dok mrengek2
kecik2 da pndai da g taman
dok ngusha...parent kite pon beli la..
bnda ni plak..
 hari demi hari kite pon makin mengembang dgn jayenye..
umur pon mkin mningkat..
tahap IQ pon makin maju.
jd bile dah cenggitu..
bile je parent bwk jalan kat market ke..
mall ke..
bile jer nmpak kete ni korang terus mrengek2 mntk
bnda tu..
ader tu sampai terduduk x mo bgn..
x kureng gak yg berguling2..
naek pusing kapla parent kite..
  
ni je yg korunk nak mase tu pon..
bile da beso skit..
da masuk skolah rendah dah..
korunk pon mule tergoda ngn iklan atau citer2 kat tv..
mcm citer dash yankuro tu ke..
korunk pon mntk r plak..
ngn parent korunk suh beli benda alah tu..
mainan anak org kaye..
pas tu lepas je korunk2 habes belajo...
da bekerjaya..
macam aku ni ha..
mule r berangan mnunggang 
kete milik korunk sendiri.
biaser dok pinjam kete mak bapaka je..
tp bile da ade duet..
mule r korunk berangan.
tiap2 hari aku dok usha kete ni kat umah jiran aku
 makin lame kite idup atas duni ni..
kite sume jd makinn tue..
make kekadang tu ader yg uzur..
ader yg ok..
ader yg xley jalan.
kembali pader keadaan bagaimana kite mase kite bayi.
xley jalan.
lemah..
lmbik2 gitu..
so anak2 kite xpon sape2 bagi kiter bnda ni plak..
bagi yg dapat merase jer la..
da tu..lastly kiter yg bernyawe ni pasti akan menemui ajal..
xkire dmane..
bile..
bagaimane..
ape yg pasti..
kematian itu sesuatu yang pasti terjadi..
ini mungkin kenderaan last tuk kiter sume..
so cmne citer hari ni..
komen je la pe2..
buat student aku yg berjaye mengkhatamkan 
hafalan alquran deorang..
aku ucapkan tahniah..
jg hafalan korunk elok2..
"Di mana sahaja kamu berada, kematian akan mendapatkan kamu, sekalipun kamu berada dalam benteng-benteng yang tinggi lagi kukuh.''(An-Nisa: 78).



bukan sekadar omongan kosong

7 comments:

Ummu~Ishak said...

ToyoTa Altis idaman qolbu

miSs Hazzi said...

i like this post.. sometimes we tend to forget about it.. kematian yang bakal tiba. pasti tiba.

Liana Ryan said...

wooow! =O

sekuk tawa said...

ummu...mueheh..altis je ke..kekure x mo ker..
miss hazzi..ntry sempena g solat jenazah tadi..
liyana..pehal wooow lak..ehehe..

Ummu~Ishak said...

sekuk, altis udah ler. nak beli hok canggih agi dok mampu, ngehngeh

duk mesia ni tak penah ade can nak solat jenazah. dulu mase duk luar mesia ada gak can solat jenazah. dapat gak merasa.
untung jadi org laki~

areteacar said...

cool ;)

aliarosli said...

ek?? baru aku sadar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved