10 negare paling bersih

cerite ni bukan aku yang reka2...
fakta ini bukan aku yang cipta..
ini adalah kebenaran yang dilihat dengan mata.
dinilai dengan hati dan akal yang maseh wujud kewarasannya..
ada ala2 anisa hang tuah..tak...

okeh2..sape yang tak suke kebersihan dan kekemasan cube angkat jari telunujuk kiri korang..
dah angkat ke..ha korek idong korang..
korek2 tu korang kena pastikan bile jer jari telunjuk tu keluar ke alam nyate biar la ade hasilnye..
dah ade ke hasilnye..kaler ape wey..ijau ke itam ke koko...
dah tengok haselnya dengan teliti cube korang tarokkan hasel bumi dari idong korang tu kat lidah korang..
agak2 korang sanggop tak..dah semestinya tak sanggop..kalo ader yang sanggop tu..cube2 la bawak betobat..
ape yang aku nak cube sampaikan..
kiter2 sume ni sebagai manusia memang akan sukekan kebersihan dan jugak kekemasan yer tak..
waloupon kekadang kite jugak yang dok menghumban sampah merate rate..
tapi jiwe kite  tetap jugak nak tengok 
bersih dan kemas..
rugi tol tak sempat mandi kat sini mase dok belajo dulu

dan tadi aku terdetik nak cek mane le negare paling bersih atas muke bumi ni..
mane la tau kot2 leh bawak bini pergi honeydeww ke pas kawen..

tempat ke sepoloh...
republic of colombia..
dalam senarai top ten ni..ni merupekan negare paling miskin..mungkin sebab tu kot..dah miskin mesti pembangunan pon tak banyak..jadi tak tercemar sangat le..

9..
cuba..
negare komunis yang berjaye membktikan beorang pon leh masok top ten negare paling bersih..
segan aku..

8..
austria
negare ni pon memang banyak lagi kawasan alam sekitar yang tak ternoda lagi..

7..
france..
negare ni pembangunan die pon dah banyak..tapi kualiti udara dan air negare ni memang tip top kat bumi ni..

6..
mauritius
kepulauan kecik je kat lautan india.. memang penduduk pon tak ramai..ader seorang je kot tok penghulu..

5..
norway.
negare ni penduduk ramai..bangunan pon banyak..tapi aku pon pelik camne leh maso top 5 weyy

4..
sweden
negare sweden selalu je bertanding dengan negare jiran2 die..bumi mane lagi ijau..tu sebab sweden ni ranking die pon tinggi jgk..

3.. 
costa rica
Negara yang sedang miskin dan sedang membangun ini berada di tangga ke 3. Dengan kekayaan hasil bumi yang pelbagai dan banyak hutan yang terjaga mampu menjadikan Costa Rica negara yang bersih dan cantik
 
2..
switzerland
kualiti air negare ni paling tiptop.tapi udare die kureng sikit je dari france..sikit je pon..secebis bulu idong  je..
 
1..
iceland
Iceland merupakan negara yang paling bersih di dunia.. mungkinkah sebab populasinya sedikit dan kurang manusia yang tak bertanggungjawab untuk mencemarkan negara itu? tahniah2...

MANE WEYY NEGARE MALAYSIA...
NEGARE KITE YANG TERCINTA NI BERADE KAT RANKING NO 54 DUNIA....

KIRE OK LA TU KAN..




bukan sekadar omongan kosong

28 comments:

ch!natsu said...

54? not bad..
kene usaha lg neh..

Anisa Hang Tuah said...

waaahhh..malaysia pun bersih
hee

ceritera asni said...

good info cik ikan yu aka jiji yu...

iwan_dextrous said...

malaysia 54 ea..kne tingkatkan lg nie..hahah

kembatolo™ said...

jie, mesir no brapo? hahaha

y u y u Z u l a i k h a said...

wahhhh.. yuyu nak g maldive! jommmM!

unieMARKS :) said...

hhaha , oke gak . um Itali num bapa ? haha

Hanis MY said...

lawok la tang intro tu..gitu mo nah haha...

C I K . F Y Z A said...

mauritius...im coming babeh XD

yad'z said...

ok lah uh dari tak der.... huhuhu..


P/S : eleh, ko pon tau tacing kew...

Ummu~Ishak said...

rindu nak melepak kat blog u tapi wat masa ni takleh sbb bz yg keterlaluan.
tapi i tetap intai dari jauh :)

maCy said...

negara kita dpt ranking 1st kadar eksiden paling tinggi. hik3


ohh thanks for the cmments. macy teruja baca. thanks! but i do really prefer my previous entry. haha


nway, honeydew? haha. comel ;D

maCy said...

oh. plus. i do really love gunners too ;D

niesz said...

wow..54 tu pon da jauh da tu..hehe...teringin nyer nk g tmpt2 nie..ehe..

~naddy~ said...

54?..hurmmm...cuba cek 10 negara terkotor plak...:p

Azie Azra said...

jum p mauritius !honeydeww katekan.haha

hiro said...

nk oneymoon kt iceland lah..keh2

BlueberrY CheesE said...

nak g iceland! ^^ =p

azalia hjsalleh said...

okayyyyyy na gi honeymoon dkt iceland boleh ?

JIJI YU said...

chinatsu:
usaha le..kalo boleh..kutip sume smpah patu tanam pokok2..eheh

anisa:
bersih le tu 54..ok le jgk..

ceritera asni:
mueheh pehal plak die ni minat ikan..

iwan:
ape kate ko berpakat ngan cik chinatsu..eheh..

kemba:
aku tok jupo weh mesir..

yuyu:
muahah maldive ader tak ek dalam peta..

uniemarks:
itali tu tmpat asal ko ke..eheh

hanis:
intro keno ganah lah2 mano pon..eheh

ci fyza:
muahah i'm coming too

yad'z:
yer la 54 tu kire dalam top hndred la tu..
aku pon ade taman jgk senah..

ummu:
okeh ummu takpe je..wat keje lklok..ingtkan ummu majok ke ape ke..

macy:
muahah komen tu tulus eklast dari tali perut aku..eheh

macy:
muahah tambah sorang lagi geng meriam..

niesz:
bek ko pergi wat haji..hahah

azie:
ahaks..jom2..aku g ambik ko kat indon

hiro:
bawak ica tu sekali

BlueberrY CheesE:
kang beku kang..

azalia:
silekan le kalo cukup bajet..ehehe

ctnurathirah said...

54? bole la tuh.. drpd beratus ngare kn..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ok fine, semua negara yg disebut d ats, sy nak pegii;) hahahaha...

d_LA said...

kelantam???ouh ini negeri..hehe..nice info..nak gi swiss rr cani bulan dpn

Miss Yaty said...

malaysia takde dalam senarai negara terbersih??

tak terkejut pun sebab memang negara kita makin banyak berlaku pencemaran...salah kita jugakkan..sama2 lah kita insaf...

NuRuLiZzATi kHaLiD said...

kat mane weyh tempat yg air laut biru tuh??seryes cantik kot..grr!!

JIJI YU said...

ct:
yer la ok la tu 54

fifiey:
meh kito gi samo2 la

d_la:
kelatam tok amsok renking tu..

miss yaty:
same2 berubah..eheh

nnurulizzati:
gambor tu kat egypt.

NuRuLiZzATi kHaLiD said...

taulah dekat egypt..sifu ade tunjuk jugak gambar2 scene yang macam tuh..tp dy tanak bgtau kat mne..kat mane eh weyh tempat tuh???plesss3x~
teeheee~

JIJI YU said...

pntai ni namo dio 'ajiba..duk d matrouh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved