ayam berkokok

Assalamualaikum..oooo...
muahahah bangon je pagi ni aku dah bergelak ketawe..biase tak macam ni..tapi pagi ni laen..
biase kalo bangon pagi.muke masam mencuka..kalo nak describe lebih detail pasal muke lepas bangon membute tu takyah cakap le..konferm muke tahap momok...
tapi ade orang cakap kalo bangon tido tu.. muke kite still jelita.. tak pon macho tang tu jugak..
maknenye..memang tak dapat dinafikan lagi le..kite memang betol2 vogue dan macho le tu..
tapi kalo dah kite sendirik yang dok rase kite tu still menawan jugak lepas bangon tido..memang yer la tu..
sape lagi nak puji kite kalo tak diri senirik ..biar le pada hakikat nye kalo korang tengok cermin pon korang tak kenal sape hentah yang dok dalam cermin tu..

beliau
dah ni nak cite pehal aku pepagi da bergelak ketawe..pagi ni aku ngan ayam jiran sebelah umah tok imam bangon same awal..biasernye aku yang bangon lagi awal dari ayam tersebut..tapi pagi ni keputusan seri..
kebiasaan tiap2 pagi yang dah lepas2..dengan penuh kejantanan die lompat atas pagar umah aku..
pas tu berkokok dengan penuh kemerduan..
tapi hentah pehal pulak pagi ni dah le die nak lompat naek atas pagar umah aku tak lepas..
mau 2 3 kali jugak beliau buat percubaan..agaknye mengantok lagi la tu kot..tengah mamai lagi..kaver macho le konon..
dah lu tu papa ayam..konferm2 dah ramai dah mama ayam lu kerjakan..takyah le kaver macho lagi..
lu tetap papa ayam jugak kan..


akhernya beliau berjaye jugak naek atas pagar tu..beliau tarik nafas panjang2 dan terus berkokok syahdu..
muahahaha..aku terus tergelak bile dengor kokokan sang ayam jantan pagi ni..
hape bangang nye kokokan lu pagi ni bhai..lari kemane hentah pitching lu..suare lu pecah merabai..
lu tak cukup tido ke hape..dah macam ayam betina dah gamaknye lu berkokok pagi ni..ke lu lupe lirik ni..
dah2 pergi balik umah tuan ko..biar aku pulak yang naek dok bertenggek atas pagar tu..
biar aku pulak yang berkokok.dah elok suare lu esok2 lu datang le balik ek..
jangan malu jangan segan dek kecacatan lu berkokok pade pagi yang penuh berhikmah ini..
aku sentiase meraikan lu sebagai tetamu yang tak diundang..
akhernya beliau berlalu pergi sambil menggeleng gelengkan kepale..
on da road nak balik tu sempat lagi ngorat mama ayam jiran sebelah..
waloupon keadaan beliau pagi ni ibarat
Hidup segan mati ditanam.



bukan sekadar omongan kosong

14 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

bhahahah.. ayam saket tekak! muhahahah... sembelih sama itu ayammm!

d_LA said...

dah lama aku x dgr sore encek ayam neh...rindu pulok kat encek ayam..wuwuuuu..naseb bek ko letak pic ayam..hilang rindu aku

ch!natsu said...

pagi2 cite psl ayam.. kagum btol aku.. hehe~

ctnurathirah said...

citer sal ayam.. rindu lak kampung ..huhu

Anisa Hang Tuah said...

ayam harus dididik secara berhemah & sopan
okeiiiiiii

Cik Eliza said...

hahahahaha !

ayam uw saket, demum,

wooooo~

yad'z said...

wohooo.... besnye ade ayam kokok pepagi... aku dari kecik tak pernah merase dikokokkan oleh hencek ayam... hehehe

JIJI YU said...

yuyu:
ayam tu uzur sikit ini hari..biase gah semacam je..

d_la:
mueheh takkang la kapong kak kelatang takdok ayang...

chinatsu:
muehhe takder lagi kan orang dok cite sal ayam lam blog..konferm incik ayam terharu

ct:
eheh balik kampong nak

anisa:
ayam pon same cam kucing gak ke..

cik eliza:
aku dah bagi ubat dah..ektifast lagi..

yad'z:
sian nye ko senah..

maCy said...

ang ni klakar la. comel gila ;D

niesz said...

ade ayam ni kadang2 meroyan,,siang2 buta pon berkokok..haha..

~naddy~ said...

haha!~ dgn ayam pon nk gadoh, tp syabas la..ko memahami perlakuan seekor papa ayam, heeee~gomen

JIJI YU said...

macy:
mueheh sesaje pepagi ni kena senyum2..baru awet mude..

niesz:
yg berkokok siang2 bute tu spesies ayam rabun

nadyy:
aku tak gadoh..cume aku tlg menolong..ehehe

d_LA said...

jiji, thn ni x blk kapung lg laaaa..wuwuuuuuu...rindu ayammmm!!!

h A n Y S said...

bila membayangkan situasi ni, rasa nak ketawa jugak, eh?! dah ketawa dah pon..
hahahaa
;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved