biar kecil asalkan berhasil

tajok entry ni aku ambik bersempena ngan sebijik buku yang aku baru jer khatamkan petang tadi..
ekcelli buku ni member kambing aku yang bagi kat aku..eh member kambing lak..member kamcing lorh..sori bro jamil..
die bagi buku ni kat aku sebab mase tu aku dok tengah menganggor lagi..takder keje..jadi die suh aku wat bisnes kecik2..
tapi yer la kan kepale otak aku mase dok pikir kalo nak wat bissnes mesti ader modal kan..sampai ribu2..abes cikai pon seribuk yer tak..so die ngan baek ati nye bagi kat aku sebuah buku yang ringkas padat lagi berkhasiat yang bertajok 
BIAR KECIL ASALKAN BERHASIL..
bagi pinjam ke bagi terus ke aku pon tak tau le..

jadinye aku rase kalo aku bace sorang2 buku ni tak kongsi2 tak best gak kan..
sebab aku bukan jenis kedekut..tapi taik idong memang konferm2 dah masin..tak caye korang cuber la..
buku ni dtulis oleh seorang manusia name manje die chef li..
die ni sebenornye CEO sebuah syarikat mane hentah..
tapi tetibe jer die letak jawatan pas tu jadi penjaja mee goreng kat tepi2 jalan jer..
memang siyess aku cakap kalo aku tak tau sebab die memang aku cakap mamat ni dah GILE...
okeh pehal mamat ni leh jadi penjaje padahal die punye kedudukan memang dah cukup tok tambpong kehidupan die..
first memang die betol2 percaye yang berniage ni meamng pintu rezeki yang paling besor..kire lubuk rezeki le..tapi kalo kena carenye..sebab ammat ni kate die keje CEO pon die still gak dok bawah orang.bukan nye die bos besor pon..kalo die menjaje mee goreng..memang dah sah2 die le boss die le pekerja..yer tak...takyah pening2 nak pikir..
okeh tu antare reason die bagi..akan tetapi pehal masyarakat kiter sekang ni bile jer tengok orang dok menjaje kat tepi2 jalan mentaliti lemah kiter mesti dok cakap..
"sian nye pakcik ni..camne ek die nak tanggong anak2 die skolah..camen nak tanggong family..camne tu camne ni..dan bermacam2 lagi le.."
okeh tu antare mentaliti lemah segelintir masyarakat kite..dan aku pon ngaku aku jugak pernah mempunyai mentaliti cam tu..sampai le aku bace buku ni..
make bermulelah pembacaan aku...
dari tajok die tu jer dah bermacam mcam benda yang kite leh tafsirkan..
biar kecil asal berhasel..
kekadang mentaliti kiter..care pemikiran kite..asal kalo pikir nak bisnes jer mesti pikir nak gune modal yang besor2..beriban2 berjuta2 yer tak..
pas tu mesti pikir nak jalan mudah..memang tak dinafikan..sebab aku pon camtu jugak..okay..
biar kecil asal berhasel banyak mengajor aku bahawasenye nak memulekan sesuatu pekrjaan tak semestinye kite kena mule dengan satu langkah yang agak besor melebihi jangkauan kemampuan kite kan..
aku ambik contoh nak wat bissnes..
kiter dok pikir nak wat bissnes mesti nak ader modal beribu2...ape kate kite mulekan bissnes kite dengan RM300 jer dulu..
ape yang nak wat ngan 2 ratos tu..
senang jer..contoh nak berniage aer soya..ape yang korang nak..
tong aer soya=satu jer cukup le dulu mule2 kan..RM100
kacang soya=beli la dulu sikit2 RM50
gule=secukup rase RM30
gas=RM 20
yang lebih seratus lagi tu pandai2 korang le..
minyak kete ke..meja nak berniager ke..
pas tu dah ader sume tu korang try cari port yang korang rase leh wat lubuk perniagaan..
korang jual jer aer tu sehengget satu gelas..
sebab aku suh jual sehengget..
korang pikir ek..sekang ni masyarakat majmuk mesia kan..kalo nak bagi derma ke hape ke..konferm2 sehengget tu melayang camtu jer kuar poket..takpon nak belanjer geng2 sehengget tu dah macam takder nilai sangat kan..
so kalo korang leh jual satu gelas aer soya dengan harge sehengget make jangan pelik kalo orang yang datang beli kat kedai korang akan membeli 2 gelas untuk diri die sendirik..2 hengget apela sangat sekang ni..tambahan plak tak der la susah sangat nak bagi baki kalo die bagi korang duit yang bernila besor dari 2 hengget kan..
nampak tak..satu tong tu korang leh jual dalam 150gelas..maknenye hari pertame korang akan dapat RM 150 hengget...kalo korang jumpe port yang baek punyer la..kalo dah dapat 150 hengget maknenye dah lbeyh dari separuh modal yang korang keluarkan..cube kalo korang jual aer soya tu berhari hari..setahon ker..sebulan ke..
agak2 berape korang dapat???
sambil aku bace buku ni aku ader interview jugak beberape orang penjual aer soya kat arean temapt aku duduk ni..
termasok le penjual cendol kat  tempat aku salu lepak..
korang nak tau tak keuntungan sebulan deorang dapat berape..
hasel kesabaran..ketabahan..dan heel deorang ni berniager tak tipu orang..
sebulan deorang leh dapat...
RM3000 tu konferm dok dalam poket seluar sebelah kanan jer beb...
padahal bukak kedai dari pukul 11pagi sampai 6 petang jer pon..
kalo ader pasar malam kat mane2..kalo sempat sifu2 aku ni pergi le..kalo tak sempat..balik umah rehat ngan family..
deorang dah berjaye..so camne ngan kiter??
aku pernah menjaje mase sekolah rendah dulu..menjaje roti khurasan tok member2 aku..korang tau ker roti khurasan tu camne..
memang aku jual sehengget je sebijik tapi dalam sehari aku leh jual seratus bijik..
modal berape la sangat..
biar kecil asal berhasil..
dari besar akhirnye bubar..

memikirkan seswatu
p/s::entry ni panjang sikit dari kebiasaan..tapi aku harap korang bace ler..sebab aku teruje gaban nak kongsi ngan korang pasal benda*cam merayu rayu pulak kan*..yang selebeyhnye ape kate korang pergi kedai buku then beli buku tu..aku jamin memang bes le..komen jer kat bawah ni kalo ade kesalahan..



bukan sekadar omongan kosong

11 comments:

I said...
This comment has been removed by the author.
Anisa Hang Tuah said...

waah.nice lah..
pasni cam nak meniaga pulak
ngehehe

Farah said...

Huk. Roti khurasan tu macam mana? Err, actually baru 1st time dengar roti khurasan tu.

aqish basir said...

SEBULAN DAH TIGA RIBU BIA BETUI?

y u y u Z u l a i k h a said...

wahhh. kalau cam tu, nak benti stdy la.. meniage pulak.. heheh

amirah said...

aku pon tertanya-tanya apa itu roti khurasan...emm..

apa2 pon pentingkan kualiti la yer. bisnes2 ni mmg untung bnyk. tapi risiko pon banyak.

p/s: roti khurasan sejibik.masuk buku k ;p

JIJI YU said...

anisa:
meh2 kite strt bissnes..try le beli buku tu..mmg masyuk rr..
farah:
roti tu inti die daging hancor ke sardin ke..pas tu bungkus ngn kulit popia then goreng..
aqish:
bukan sebulan dah tiga ribu..tapi lau setakt sebulan nak dapat tige ribu tu biaser je..eheh
yuyu:
jgn berenti study..kat uni tu pon banyak beno peluang nak bissnes..
amirah:
jgn dok pikir sgt sal risiko..sbbbissnes kecik2 ni risiko die kecik jer.lagipon kiter tak berutang ngn orang kalo bissnes kecik2 lu..bertatih dulu..

Miss Yaty said...

okay jujur nya yaty baca smpai abis...memang mentaliti tu yaty sendiri penah pikir jugak...yaty penah baca buku jutawan senyap kalau tak silap tajuk dia mcm tulah..isi cerita dia lebih kurang macam buku jiji baca ni..

memang ramai orang yang menjual kat kedai atau warung sebenarnya dah menjadi jutawan secara senyap..

memang pernah terpikir nak buat biznes suatu hari nanti..insyaAllah.sekarang yang pertama habis blaja dulu..kui3

Faaein Himura said...

wah.. nak carilah buku tu..

aku dulu pun kecik2 dah berniaga juga.. jual aiskem.. kuar modal ayah aku.. tapi keuntungan dia semuanya aku kaut.. bestnya.. hahaha.. kalaulah dpt kembali ke zaman kanak2 ribena tu.. memang aku kaya dah skang ni.. hahaha.. =P

h A n Y S said...

ni yg wat aku bertambah excited nak meniaga niii~
grrrr

JIJI YU said...

miss yaty:
hu trima kaseyh bace sampai abes..ehehe..jutawan senyap aku pon tak bace lagi..ehehe..baru bace satu je..tu pon dah pikir da plan nk bissnes..eheh..
faein:
kah3..same le kite..seingat aku le mase aku bissnes skolah rendah dulu..kalo dapat seratus yagn aku bagi kat umi aku 50 jer kot..eheh..
hanys:
ahah kalo dah berniager tu jgn lu[e inform geng2 blogger2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved