cita cita murni..

sebelom ni aku ader terbace kat satu entry pasal cite cite murni bloggger tu dari kecik sampai ke besor..
memang sentiase berubah rubah mengikut mood yang ade..
tol tak.macam aku la jugak mase kecik2 dulu..
bile jer cikgu tanye sape ade cite2..aku le yang paling excited gaban nak gitau orang ramai pasal cite2 aku..
lagi2 lam kelas tu ader awek2..
punye le pantas angkat tangan..kekadang tu siap hempok kepale member sebelah lagi sebeb die pon nak angkat tangan cepat2...takpon tonyoh kepale budak yang kat depan aku suruh die tunduk sikit..sumenye semate mate nak suh cikgu nampak kelibat aku...
bile cikgu tanye besor2 nak jadi ape..aku jawab nak jadi askor..sebab mase tu aku salu tengok abi aku kuar masok utan..pas tu bawak M16@mesin gun DLL ..pas tu aku tengok geng ala2 komando dok training angkat balak..badan berketol ketol..nampak kemas gitu..padahal abi aku dulu bukan askar tapi polis hutan..tapi tu la..aku mane la tau nak bezakan camne..
tu pon kejap jer cite2 nak jadi askor tak sampai setahon pon serase rase aku le..
akher taon cikgu laen tanye soalan yang same gak..
kali ni aku jawab aku nak jadi angkasawan..dengan niat kalo naek ke angkase lepas dapat le jugak jumpe otoromen ke..
takpon mkhluk2 halus kat sane..sebab mase memang aku dok tengah menggilai otromen hape hentah name die..pelakon die pon macho jugak.
setelah lame bermastautin kat perak..family aku pindah dok kelantan pulak..mase tu abi tukar jadi geng PDRM pulak..
make cam bese citer2 aku berubah sekali lagi..nak jadi polis pulak..sebab sekali tu aku ternampak pistol otometik yang abi aku punyer..
tapi sume pasal cerite tentang cita2 tu berakher sebelom aku masok darjah 5 lagi..dah masok darjah 5 tu..kalo cikgu tanye aku pasal cite2 pon aku cakap aku berserah jer pade takdir dan ketentuan illahi..
cikgu pon terus bengang ngan aku..make kena balasan yang setimpal..kalo tak rotan sedas due pon kena ronda padang sekolah tu jer pon..tak der la dasat sangat..
sampai ke hari ni..aku dah bekerjaye..jadi sorang pendidik jugak akhernya..same macam umi aku..
tak same pulak cam abi aku..
tapi sekarang ni cita2 aku lom tercapai pon lagi..
kena usaha lagi lagi dan lagi..
p/s:
aku bukan cikgu..lecturer pon bukan..tapi tu sume gelaran jer kan..kate nye cik tom yang penting keje tu mendidik anak bangsa..tak gitu cik tom..ehe..



bukan sekadar omongan kosong

6 comments:

Enh Ear said...

berserah pada takdir...?
jwapan selmat hihhi...
usaha tangga kejayaan...

areteacar said...

mane shoutbox abg eh?
follower cptnya naik :p

echah mashuri said...

heheeh...dulu pun mcm2 duk fikir.tp paling nak jadi cikgu jugak.tapi nk wt cmne..xde rezeki.hee

Gayahspears said...

Salam knai...
Gayah terjah cni ya...
len org len bidang kerjaya kan???..hihi

NOOR FATIN said...

hakhakhakhak bagus betol cita2 ko dlu. berserah pada takdir dan ketentuan ilahi..


agagag..

JIJI YU said...

enh hear:
muehehe..dah yang tu jer yg sempat trpikir..
ika:
sb tu mmg tak letak le..follower tu..ehhe..pakai petue orang lame2 je..
echah mahsuri:
sekang ni jadi ape..
gayah:
ko bidan ape bidan terjun ke..ehehe
fatin:
hehe..mmg aku suci sejak dari kecik smpai ke skang ni..ahhaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved