pendidik..

pepagi bukak blog..
lepak2 kat dashboard..usha2 hapakebenda yang blogger laen update..juzz curious katenye orang  seberang lautan..
then cam bese aku jengok komen nak tengok sape2 komen..
tetibe terjumpe satu komen yang membuatkan hati aku rase tak sampai hati pulak kalo aku tak jawab..
salam..juz curious..jadi lecturer kat mane skang ni??hope bley tau...
die siap cakap hope bley tau lagi tu..se tau aku hope tu harap kan..make aku rase die ni mengharapkan aku jawab soalan die..memang aku tak terdaye le nak menghampakan beliau dan menghancorkan harapan beliau..
tapi yang sedih nye aku takley nak jejak die ni sape..cam nak cancel jer niat nak menjawab tu tadi..
tapi aku akan jawab jugak.
 
tajok entry pon pendidik..konferm2 jejake@awek yang tanye aku keje kat mane tu rase aku ni pendidik yer tak..
sebenarnye tak pon aku juzz nak kongsi2 pendapat ngn korang pasal pendidik ni ha..
sebab ader kalangan readers blog..sahabat blogger yang bergelar pendidik dan mungkin jugak bakal bergelar..moga2 berjaye la hendaknye ek..
nak jadi pendidik ni bu kan nye satu keje yang senang..mental kena kuat..dalaman mesti kaw2..kalo tak senang2 je dapat histeria..memang sesetengah orang nampak keje pendidik ni sonang je manjang..budak sekolah cuti die pon cuti..budak university cuti die pon cuti gak..cuti memang banyak..tapi tugas sebagai pendidik takkan habes selame lamenye..
sebab pendidik yang baek die nak mendidik manusia yang die didik untuk benar2 menjadi seorang manusia
betol ker tak ek..
bayangkan korang jadi cikgu BI..tetibe terjumpe karangn student korang yang memang hentah hape2...
contohnye ek...


Apa nak jadi dengan budak sekolah sekarang. Karangan penuh dengan imaginasi mengarut pengaruh dari benda yang tidak sihat dan berbagai lagi. aku rase budak ni ader penyakit “disleksia”..so aku rase aku dapat memahami pehal cikgu shida yang dah memang masyhor tu jadi camtu..saje je tu nak ilangkan tensen..hehe..

p/s:
buwat fa10..aku sebenarnye keliru ngan stetus keje aku..nak kate cikgu kebiasaan..kat buku kehadiran student aku tu..die tulis aku ni pensyarah..jadi aku tak anggap aku ni lecturer pon..sebab aku mude gaban lagi.
aku keje kat tahfiz  majlis agama islam kelantan..under darul quran kuala kubu...
student aku pulak akan menapau sekeping diploma le lepas kuar dari situ..dan student aku kebanyakannye sebaye ngan aku..
buwat fa10..kenalkan le diri ko jugak eh..



bukan sekadar omongan kosong

14 comments:

aqish basir said...

kalo qis jadi tcer bi
nmpk plak essay mcm ni
mmg qis buang je kat tong smpah..sakit mata

cik tom said...

xkisah la cikgu ke lecturer ker,...yg pntg mendidik anak bangsa kan :)

y u y u Z u l a i k h a said...

hye cekgu! saye rasa saye ade masalah penulisan bahasa la. boleh cikgu tolong?? :P

y u y u Z u l a i k h a said...

hye cekgu! saye rasa saye ade masalah penulisan bahasa la. boleh cikgu tolong?? :P

amirah said...

semoga cikgu sehat senantiasa. semoga anak didik cikgu berjaya kejar cita2 dan kejar sahsiah

HonEyBuNNy said...

salam cikgu...kita sebaya x??heheh

Ummu~Ishak said...

oh cikguku masih muda, haha

d_LA said...

ni student jiji pnye essay ke???selok baca..hehe..siap ada bahasa cine lg..lawak tahap gaban..

s.y.a.r.q said...

selamat ptg cikgu :P

JIJI YU said...

qis:
ahaha buang terus ke..aku simpan je wat khazanah..
cik tom:
eheh tol2 yg penting niat eklas nak didik anak bangse..
yuyu:
cikgu nak tlg camno..cikgu sendir pon ade masalah penulisan bahase gak ni..
amirah:
muahah cam wish bssdey lak ko ni..
honeybunny:
sebaye ke kite ek..
ummu:
mueheh..nak wat camno mude umur jer tapi matang dah ni..ahah poyo je..
s.y.a.r.q:
slamat petang mured2 ku..eheh

JIJI YU said...

d_la:
ni bukas student i punye ni..hehe..ni budak skolah laen ni..anak mafia gamakney budak ni essay ganaz semacam jer..

fa10 said...

hehe...temkiu coz da jwb soklan yg bermen kt pikiran ni....tengs a lot...siap wt entri lg 2...trharu lak rase...hehehe

alexa yussida said...

aduhaiiii bebudak nih -.-'

mmg patut cikgu2 smua tensi..

owh..cikgu ke eh lecterur? sama la tu..pendidik^^

fa10 said...

erk...bru prasan ayt kt bwh skali 2...kne knlkan dri jgok ko???
namaku faten..hehe...2 je la kot...mmg pyh nk jejak pn coz driku xdop blog yew...tp ske je blog walking kt blog2 ore len...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved