hadoii wanginye

buwat pertame kalinye dalam sejarah kehidupan seorang teruna bername azizi..
aku bawak motor tak lebih pon 50km/sejam selame 15 minit..
punye la layan..sambil mate melilau ke ke kiri ke kanan..
mulut tak lepas2 mencurahkan senyuman kasih mesra kat sume orang yang lalu lalang..
bajet peramah le sangat..

sampai kat satu jalan tu.tetibe renungan tajam mate aku waloupon rabun dapat tangakap bayangan 2 orang gadis turut merempit same..rupe paras takyah cakap le..memang lawo habes le..
aku agak deorang baru balik kenduri kot..
tapi bile je motor deorang melintas motor aku.
aku sesak nafas..uhuk3..woitt...ape dasat sangat bau minyak wangi ni..kuat bebeno..aku cube cari kot2 ade lori perfume terbabas kat tepi2 jalan ke hape ke..
takde la plak..
dah memang tak syak lagi..ni mesti bau awek rempitan satu malaya tersebut..
daast gaban baunye..sampaikan sekilometer jalan terlekat bau perfume ,,
kalo memalam le aku terbau camni..mau meremang bulu ketiak..
wahai wanita..
ni aku nak kongsi satu hadis le..bukan niat nak sembur ke nak kritik ke... hape ke..
sekdar berniat nak kongsi ilmu yang secopet ade ngan aku je ni pon..
untuk peringatan kite bersame kan.
makna hadis tersebut lebih kurang le..
"sesiapa sahaja dari kalangan perempuan yang pakai minyak wangi..lalu die lau kat tempat orng ramai sampaikan orang ramai tu tertarik perhatian dek kerna bau minyak wangi dari tubuhnye..maka die adalah permpuan zina"

jadi timbul persoalan kat sini..
kire pompuan ni takley pakai wangian langsong le ek??
tak jugak..kalo dah ketiak tu bau tengik semacam..
tambah pulak ade kalangan wanita tu badan die berbau semacam je..
maka hukumnye mesti la pompuan tu pakai minyak wangi tu..dengan sebab ditakuti orang rase 'yakksss'*makne kate laen jijik dengan die..
akan tetapi kadar pemakain wangian tu jangan le sampai berlebih lebih sehinggakan kalo cicak yang terlekat di dinding rumah tu pon boleh terjatoh kerna mabok dengan baunye..

sebab kalo pakai berlebih lebih..nanti die akan menarik perhatian mata2 liar kaum lelaki..
orang lelaki ni kalo dah tengok..die tak dernye nak tengok sikit2..maunye die tenung atas bawah..yer tak..kan ke cantik tu hukum yang ALLAH ta'ala tentukan..

untuk pengetahuan yang lebih lanjut ape kate korang menggugel je la..hehe..
aku pon bukanye reti sgt..
tapi korang gugel pon pastikan website yang bagi jawapan tu memang boleh digune pakai..contohnye..zaharuddin,net ke..
iluvislam ke..ehehe..okeh..
mane yang baek tu datang dari ALLAH..
yang mane tak elok tu..
aku le tu..hehe..
yang mane salah2 tu tegur2 le..




bukan sekadar omongan kosong

19 comments:

mr.syazwan said...

bak kata pakai secukup rasa je

kalau terlebih rasa tkt2

kaum adam "basah" nnt tgk..

hahahaha

=_=

amirah said...

komen syazwan xleh bla..huhu

Puteri Iqa Izyan said...

bahayo betul komen syazwan.haha..

tak salah ppuan pakai.
cuma jgn melampau sampai lalu kat tepi pun senak hidung bau perfume :D

A.s.t.i.n.a said...

Jiji.. nasib baik saya wangi semulajadi.... haha harus berkata apapun.. bukan ade orang tau .. hik!

Cik Eliza said...

gune shokubutsu active sport je dah wangi...

x usah lah, minyak-minyak wangi semacam...

hahahahaha !

=.="

chiLleD...!! said...

sy tk suka myk wngi..t jdi pening..=)

asybedazzle said...

hmmm, rasa2 kan ada ke laki mcm tu? pelik kalau ada. ahaha

~naddy~ said...

aku agak setuju la dgn post ko ni. agaknya bau perfume tu kuat sbb dah nama pon merempit, bau tu di bwk angin lalu. tu psl la bau kuat giler.pasni kna hati2 la, kang ada plak kes 'basah'~quoted by shazwan. *peringatan utk diri sendiri pasni

ika md ros said...

aku bukan tak suka pakai minyak wangi.
masalahnya bila keluar aku terlupa nak pakai.
asek2 terlupa.
bila dah dalam kereta baru ingat. hehe.

Cik Akma said...

pakai losyen? okay laa dr perfume kot? entah.. tapi kalau dah wangi melampau tu fhm2 laa~

Miss Yaty said...

thanks for sharing..

cukuplah sekadar sembur sedikit pada badan..miss yaty jarang2 jugak pakai perfume..

sebab badan tak berbau tengik...errr yeke?hihi

ch!natsu said...

yup btol kata kamu..
even aku yg prempuan nie pun ttp idung klu prempuan lain pki myk wangi byk sgt.. skt idung.. huu..
klu nak pki ckit2 xpelah..
ckup sekadar nak ilangkan bau yg kurang sedap..

tp klu niatnya mmg utk menarik perhatian org.. nauzubillah..
tkot xdpt cium bau syurga nnti..

maCy said...

macy rasa entri ni jahat tau. tengik la ape la. hahaha

adoi.. um, banyak cara nak kasi xde bau badan. byk alternatif.. entahla.. macy tak pakai pn perfume bagai. tp kalo smpai ta pakai deodorant tu melampau. ki3

yad'z said...

kalau kaum wanita memakai sesuatu yang mampu menarik perhatian akan dianggap sama cam mendedahkan aurat... ehh betul kee?? ah, betull lah kot.. betul lah..hehehe

ceritera aimie said...

haha .
pkcek gg .aku terase insaf mndengar .
haha .

ceritera aimie said...

haha .
pkcek gg .aku terase insaf mndengar .
haha .

ceritera aimie said...

haha .
pkcek gg .aku terase insaf mndengar .
haha .

JIJI YU said...

syazwan..
gilak
kontroversi kot komen ko..ahahaha...

amirah
hehe kan aku dah kate wan..


puteri iqa
ye la kalo dah lbih2 tu nnti ramai je mate yang nengok nye

astina
hehe..ye ke meh nak hidu sikit

cik eliza
aku pakai dettol je pon

chilled
same je kite

asybedazzle
ade je weh..pondan

naddy
muaahah masyhor la ko syazwan

ika
muahah pehal pulak ko same ngan aku

cik akma
losyen ape nye tu ek

missyaty
hehe meh nk hidu..

chinatsu
waahahh aku tak pernah dgr lak tu..sampai tak leh cium bau syurga..hehe

macy
jhat ke ek..eheh..

yad'z
btol le tu..nak suh orang tgk die

ciritera aimie..
ko teruje ke ape ni sampai 3 komen ko bagi..eheh

liyana said...

nice entry...
kdg2 ade yg taw pasal bnde tu tp wat2 xtaw..
tp ade yg xtaw lgsung..sbbtula kena ingt meringtkn kn wlopun nmpk remeh=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved