opah

tengok tajok entry pon dah tau kan entry yang memang nak menggamit memori silam..
tadi on da road balik dari seminar..aku try2 le lalu jalan yang laen dari kebiasaannye..
memang menarek le jalan hari ni.kiri kanan aku bendang terbentang luas jer..
pas tu ade lembu sekor due dok tengah maen ciku cak..
ade itik2 dok tengah2 lepak sambil dok perati lembu tadi..
ade burung2 dok maen polis sentry sambil terbang ke sane ke mari..
sampaikan aku yang naek motor ni pon rase nak berenti dan nak join sekali..
dan memang aku berenti pon.. pas tu lepak kat satu pondok kat tengah bendang tu..
punye la terkejut makcik2 yang dok kat kawasan tu..
pakai baju cam keje office tapi pergi sawah..pehal??
takyah layan le aku ni makcik..kekadang aku ni cam ni le..low profile.
kalo makcik2 rase nak ambik aku wat menantu aku on je..
kalo nak wat suami konferm2 serta merta aku terus off..

dok tengah lepak2 kat pondok tu..aku tengok ader sorang budak ni dok tengah mancing ikan darat..
sape tak tau ikan darat meh aku tarik bulu idong die..
kalo budak kampong nak mancing takder la gune joran yang ader maen tarik2 tu..biase gune buluh jer..pas tu tali tangsiterime kaseh kepade yang menegur..mate kail pulak tengok ekonomi  le..kaloa de duit..beli..kalo takder alamatnye cari dawai yang terbiar le..
dan tetibe je aku mate aku silau..dunia jadi kelam je kejap..zassss..tetibe aku tengok kat depan mate aku 
budak tadi dah takder..yang ader depan mate aku sekang ni..
aku mase lampau time umur 5 taon dan jugak opah aku dok tengah masokkan cacing kat mate kail tu..

aku : opah2..agak2 kan kalo gune umpan cacing salu dapt ikan ape ek??
opah : dapat le ikan haruan kot...sebesor betis atok kamu..
aku : yer ek opah..kalo camtu len kali kite gune umpan kucing jer terus ek opah..mane tau leh dapat ika paus ke..
opah : kena sampok ke ape along ni..mane le ader ikan paus kat tengah2 bendang ni..
haaa da siap pon tarok umpan..hah ape lagi kasi masok itu umpan dalam itu air le...

aku pon ape lagi teruje gile ni nak mancing..maklom le first time..lagipon dulu aku dok kat bandar perak...
dengan penuh yakin aku tiro care lempar joran tu ala2 pemancing yang da pro..zapppp...
hadoiii!!!!opah!!!!
hambik ko nak sekali mate kail tu terlekat kat telinge aku..
opah aku yang dok syok2 mancing kat port laen berlari lari weyy nak tengok ape jadi..sampai terjatoh2 opah aku..
yer la..dok men lari2 kat kawasan bendang korang paham2 le ek..
sampai jer kat aku opah aku tengok camne keadaan telinge aku..
yang aku ni pulak dok nanges tak henti2...manje tol..
tetibe aku tengok opah aku cam nak cabut mate kail tu..aku cepat2  tepis ala2 pendekar zaman lampau..
aku tanye opah aku..mate kail tu terlekat kat telinge ke..
opah aku diam..bagi aku diam tu tande setuju...
tetibe opah aku tepok dahi aku...

opah : yang along dok menanges melalak tak tentu pasal ni pehal??meh la opah nak buang mate kail  yang tersangkut tu..
 aku: sakit opah..tersangkut kat telinge tu..
opah : memandai jer along ni..mane ader tersangkot kat telinge..tersangkot dekat baju je pon..kene telinge pon sikit je..
aku: yer ke opah..then aku terus terdiam...

opah!!!!!ader pacat kat kaki along..
opah aku: hurm pulak dah....
luv u more n more opah..




bukan sekadar omongan kosong

17 comments:

Anonymous said...

olololo....manje upenye along ni ek....hehehe
tali tangsi la bkn tali kasi...ape la ustaz ni....haish...

Azie Azra said...

hihi.opah opah.cucu opah manje benor.baik pula tu.nak kawan bule ?

ctnurathirah said...

hahaha .
kesian opah smpai jatuh..
pdhal sgkut kt baju je pun .

therosputih said...

manja juga kau ni ye...comel...hahahaha

cik Ladies said...

huhu ..
tringat plak mse sy kcik2 ..
ingt kt nyaie(nenek pggilan jawa) ..
rindu ..

p/s : ikan darat tu ape ?
chop ! jgn trik bulu idung .. :p
sy mmg tak tau .. kah3 ..

amirah said...

tak pernah memancing. dan teringin dok tengah bendang yg menghijau.

ika said...

haha . along ni manje bebenor . getik nengoknye . haishhh . hai opah , ape kabo . :D

yad'z said...

huuu~ meonn ngengade mase tecik.. nyampah aku.... best nye kampong ko... jeles aku... comei lah opah ko... hehehe...


kite dah takde nenek...~ sobs3... tak penah rase duduk ngan atok n nenek... sedihnye... tacing ar... nak gi majuk.... hukhuk...~

~naddy~ said...

hehe!~cumel la...citer ni cumel..:p

y u y u Z u l a i k h a said...

ALAMAKKKKK.. TERINGAT KAT OPAH YUYU PULAKKKK T_T


HMM

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

hahaa.
sweet je dgn opah ek.
org tergelak part tersangkut mata kail tu. hahaa. lawak2 :D

niesz said...

hehe..manja ngn opah yer.. :)

NOOR FATIN said...

hakhakhak lawak2! eh. ikan darat tu ape? =p

kejam gila nak jadikan kucing umpan. aku jadikan ko umpan karang, ikan duyong yang melekat nanti =p

Ina said...

alar...so sweeeeeeettttt....

E.d.Y said...

amboi..manja betul..

ch!natsu said...

along tkot pacat yer.. ngeh3.. ;P

ikan darat apa? ikan air twr eh? kan?

JIJI YU said...

anonymous:
aku mase kecik je manje..eheh..
azie:
nak kawan boleyh je opah cakap..nak akwen lagi le..ahaha..
ct:
eheh opah syg sgt kat along..
therosputih:
mueheh..makaseh..kombang idong den.
cikladies:
waa jawa ek..ni batu aku tau ni..makaseh..ikan darat tu aikan air tawar le..meh sini idong..
amirah:
hehe..meh jalan2 kat kampong aku..kite camping tepi bendang
ika:
opah kabo baek..
yad'z:
muaah aku ngade pon ngan muhrim aku jer senah..ehehe
naddy:
hehe aku tak cumel ke..
yuyu:
balik kampong le yuyu...
lyeah:
hehe aku ngn opah aku mmg sntiase sweet.
niesz:
hurm2 ngn sape2 pon..
norrfatin:
hehe pehal pulak ikan duyung nak melekat ngn aku..batal wudhuk..ehhe
ina:
muahah..sweet gaban ni..
edy:
mase2 kecik2 je bang
chinatsu:
dulu takot le..skng ni siap ambik letak kat dahi je..ikan aer tawar le

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved