semut oh semut

grrrrrrbbb...grrrrrrbb...henset aku bervibrate pulak dah petang2 camni..
tengok kat screen nset umi aku yang kol..sebagai anak yang soleh aku jawab jer la..waaupon tengah membute..
"hello..sape disane umi ke???
'ha'ah le along oit..dah tu sape lagi"
"ingatkan awek operator celcom"
dush3 ujung minggu ni konferm umi aku balik hempok dahi aku sebab salu sangat loyar buruk ngan die..
"banyak le opertaor celcom..dah2..pergi kat kebun pas tu tebas abes pokok tebu yang ader..pergi bagi kat pakmad..suh die mesin tebu2 tu"
"wokeh umi"

dengan semangat yang membara buru... aku bangkit dari tempat persemadian aku..basoh muke ala kadar..pakai pakaian yang menutup pusat sampai ke lutut.ambik parang..kuar rumah terus ke taman sekebun bunge
dok tengah mencantas tebu2 yang ade..tetibe terpandang sekor semut api yang agak ganas jugak rupe parasnye..
hitam semacam..pas tu body berketol ketol..
pufffff... tetibe jer timbol idea durjane nak maen game dari kepale hotak aku...
semut api bergusti..
dulu mase zaman sekolah rendah..aku salah seorang penternak semut api yang berjaye..
aku tangkap semut2 api dengan menggunekan kemuncup..pas tu aku adakan ujian kelayakan..yang betina aku letak balik kot2 die nak menyusu anak die ke..
yang jantan aku tengok body die dulu..pas tu tengok panjang mane sesungut die..
 yang mane agak2 boleh jadi ahli gusti..aku ambik aku ternak dulu 2 minggu...
aku trim die punye sesungut..pas tu aku bagi makan gule ke biskut orio ke..whiskess ke..
memang ibarat menatang minyak yang penuh le..
pas tu bawak pergi sekolah..
kitorang wat satu game gusti semut api..
ala2 laga ayam le jugak..tapi yang ni gune semut api...

jadi petang tadi idea yang durjane tu datang menghantui kepale hotak aku balik..
tapi oleh kerane iman maseh menebal dilubuk jiwa sanubari..
aku delete balik idea durjane tu dari kepale hotak aku..
aku ambik semut tu aku letak die atas pokok rambai yang tinggi tu..
kasi die gayat sikit
korang pernah tengok tak orang maen game ni..
takpon korang penah maen tak..




bukan sekadar omongan kosong

8 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

HAHAHAH! YUYU TAHU GAME TU! DULU SUKE MEN KAT SEKOLAH! SIAP BAWA SEMUT DARI RUMAH G SEKOLAH. MUEHEHEH :p

APE LA... GAYAT LA SANGAT SEMUT TUUU...

A.S.T.I.N.A said...

bagaikan semut menangis...

ok cuba terangkan maksudnyer...

amirah said...

erk...xpenah la pulak aku men n nmpk kwn2 aku main...ada lak game cmni.hehe

ain fathihah said...

hang sure ke semut tu gayat? hehe.
tak pernah nampak pun kawan2 sekolah rendah aku main laga semut ni. hehe

niesz said...

kalau gigit tu mau meraung kuat..semut api jht..gigit sakit.

~naddy~ said...

erk...aku biasa main laga ikan jek...semut api xpnah lg...(_ _")

yad'z said...

first time dengar... kalau cite upin upin die laga spider... tapi, bukan lawan sapa kuat, lawan sape posing paling cun... :)

fasya said...

men semut api?? x pasal2 kne ketik ngn semut api kang.. x mau la..
neway..nice blog.. i'll be ur follower =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved