tetamu tak diundang..

rindu nye nak makan benda ni
balik umah lepas keje..bukak baju..sidai bokser..
bukak pintu dapor kasi aliran udare segar masok umah sikit..
pas tu membute..
baghu je rase cam nak masok alam ghaib..
tetiber dengor cam ade orang bagi salam..
umah orang sebelah la kot..
syok2 membute tetibe ade bau sambal udang..
aiks..sape pulak yang dok masak kat dapor umah aku..
rasenye aku ni tak benikah pon lagi
nak kate aku memelihara bibik pon jaoh sekali..

meremang bulu ketiak aku dengan tetibe..
aku ambik kayu cortar ayah aku punye.
bangon pelan2..nak usha sape yang dok masak sambal udang kat dapor umah aku..
orang ke menatang..ke entiti ghaib..
muke harus tenang..fikirang wajib matang..dah memang kalo orang yang aku tak kenal konferm2 aku ganyang habes habesan
kalo menatang aku halau dengan penuh hormat le..sudi teman aku kat umah ni..
kalo makhluk halos..aku ambik air semayang aku bace ayat kursi pelan2 pas tu aku hembos sampai 'die' jalan..

uikz..askelabekedasdazlesaputeramanoke..
terkejut aku wey bile tengok lauk dah terhidang atas meja makan..siap ade air sun kuwik lagi tu..
aku terharu..kayu cortar dilepaskan..

"haa along dah makan ke?"
"astaghfirullahal 'azim..makcik leha!!..abang man!!..terkujat monyet saye dibuatnye..ni makcik leha ke yang masak ni.wat pe la susah."
padahal dalam ati aku memang banyak bebeno le soalan yang aku nak tanye..pehal pulak die rajin2 nak masak untuk aku..
die ade anak pompuan ke tak..
die sehat ke..ape ke..tapi tak tertanye la plak..tambah2 perut dah makin berkeroncong mendendangkan lagu irama padang pasir..ape lagi melahap le aku..

tetibe makcik leha bersuare lepas die tertengok kayu cortar yang aku bawak tu
"bukan pe along..makcik ngan orang2 kampong dok perati je tengok along dok sesorang kat umah ni..hentah makan ke tidak..jadi lauk2 ni mak teh yang masakkan.nasi tu cik eton yang suh bagi..air sun kuwik tu je makcik leha rembat kat dalam peti..mintak maaf le masok camtu je..dah bagi salam along tak jawab..tengok2 along dok membute..ni pon makcik leha ajak abang man temankan..takpe kan long.?..

aku anggok2 je tande memberi sokongan padu pade hasil kerjasame orang2 kampongku..
memang aku terharu betol le dgn deorang2 ni..
nak menitis air mate aku tadi..





bukan sekadar omongan kosong

26 comments:

cik Ladies said...

bestnye JIJI !
:p

norizzati mat suri said...

rezki uh...sedak2..mokcik leha baek sunggoh..ado ank truna dop???hehehe

NOOR FATIN said...

sedap tu. pos kat kemaman ni :P

epadzz zainal said...

opps..
mct tanyo dulu..
aku nok tnyo dulu..
ado anop teruno dop.
haha

norizzati mat suri said...

srabut mum pah...mum g cri mokcik laen laaa...huk ank mokcik leha tuh buwi kapku laaa...

epadzz zainal said...

oloh..mano buleh..
aku lmbt sikit jah komen.
haha..

xpo la t..
em, anok abg man lah..

norizzati mat suri said...

bkpo gtu??
nk cr baloh sokmo ngan aku...
doh nok sgt gok amek laa
aku cr ore laen...muahahaha

epadzz zainal said...

oloh...sungguh teh.
mok cik leha xdop anok la..
haha

kiera'sakura said...

xde ke jiran aku yg baek ati mcm jiran ko nie nk tolong mskkn tuk aku... weyh pinjam jiran jap... hahaha

norizzati mat suri said...

hahaha....
bo ahh weh...maroh ko gg xpasal..
mai smash kito duo gak
meme nunggeng laa...hahaha

Si DauN CeRi said...

wullamak aii.. jeles den jeles.. siap org dtg masak bagai.. air sun kuwik siap. nak meleleh air liur.

epadzz zainal said...

ok.cau.

cikgu ainura said...

peh..bestnyer dapat jadi org kg awak.. mmg amik berat antara satu sama lain...

KUREKURE COMEL said...

seronok botul ado jiran2 syg..hehehe...seeppp duit...kan...kan...

Ain Zulaikha said...

kalau makhluk halus sy mmg dah menggigil dah T_T hehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

bagus, masing prihatin terhadap persekitaran. kweujudan macam ni lah yg kita mahukan, apa yg penting ? kerjasama...:)

p/s: teringin makan sambal belacan. haha, nk g giling smbal jap. wahahhaha:D

A.s.t.i.n.a said...

hidup berjiran.. sgt beruntungnyaa....

bak sini sket Ji..

~naddy~ said...

weh, seronok aih dok kg tu? kg mana? org lg btimbangrasa sungguh! :)

Ina said...

Ya Allah..kalu aku pun menitik gak air mata..baik sgt depa nih..maknanya ko pun baik la jiji...tahniah.!!..teruskan perangai baik ko tuh..

tulus sweet said...

beruntung molepppp

TunTeja said...

hehehe...waduh2...nak pinjam jap ye jiran :)

Siti Noraisyah said...

dari SB ke sini..^^

Amira Naddia said...

pintu xkunci ke weh?? da la sidai boxer...xkai pape ke? haha

Rara Farah said...

makang free...kekekeke...berterima kasih la kamu kepada macik leha....

JIJI YU said...

CL
best ke..aku terharu weh dok pikir mase maen bola tadi

norizzati
ado ti weh..

noorfatin
hahajaohnye nak pos

epadzz
ado pah weh..

mekti
bereh doh pok mu

peh
jange balo

mekti
molek la mu ngaloh

pah
ado pah

kiera sakura
haha ambek je..ramai ni kat kampong aku

ti
aku tok smash mu duo eh..tgk aku laye molek kea tu hahaa

sidaun ceri
sun kuik rembat dlam peti umah akuhehe

pah
beyeh

cikgu ainura
muahah meh la pindah sini

kurekure comel
mmg btol2 sepp..ahhaa..kalo aku lapar pon aku bantai makanan budak asrama sekolah aku

ain zulaikha
waa ain komen kat sini weh..aahah..trharu2...

fifiey
nok smbal belacan hok jayo gak..make keda kakwok la

astina
meh sini la astina

naddy
kampong chat meranti..hehe..meh2..

ina
nape plak makne nye aku baik

tulus
untung mmg untung..ahaha..konyang perut

tunteja
meh la ambik sorang due

siti nuraishah
selamat datang..

amira
haha aku salu je bukak pintu sebab kampong aku tak bahaye pon
aku pakai kaen tulae je pon..

raja farah
haha makcik leha kesayanganku

Miss Yaty said...

bestnye...kalau miss yaty memang confirm terharu abis..

tapi yaty kan perempuan agak2 makcik2 tu nak hulur ke lauk macam dorang bagi kat jiji ;P

p/s: tersilap komen entry atas...nak gtaw gambar dalam entry ni yang seram.huhu

p/s2: yaty komen blog ni jiji terharu macam ain komen sini tak? ;P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved