air liur basi...




hape korang ingat nesloo je ke basi..
susu kerbau je ke leh basi..
air liur korang pon basi gak oit...
hari tu aku ronda2 kelas bebudak ni..sampai kelas si ijat.. tengok die dok tengah membute baeek punye atas meja berbantalkan lengan member die..
aku ambik kertas aku gulung2 aku korek idong budak tu..
boleh pulak die bangon selamber badak jer..ssruuuuuppppp..siap tarik air liur basi yang meleleh masok balik dalam mulut...

tanye die..pehal die telan balik air liur basi tu??tak ke nanti kena keracunan makanan ke hape
sekali ijat cakap..nabi pon bangon pepagi tak basoh mulut cikgu oit..terus je minum aer sejuk..
betol le kate ijat..memang gelige  betol kepale budak ni..
anak murid sape le ek??

air liur basi yang kite dok pandang hina..jijik semacam jer..kalo kena baju kite maunye basoh baju tu berkali kali sampai ilang kaler baju..sebenarnye ayaq lioq basi..mempunyai khasiat nak mencerna sistem tubuh badan kite dan jugak awet mude..kompom tak naek kedutan kat muke korang..takyah pakai olay uv takyah cocok botox ke jarum penarik ke takyah2..kire ni pon dah save bajet dah ni..dapat pahale lagi tu..

tapi air liur basi kite je la..jangan menggatal nak mengamalkan formula air liur basimu basi ku  jua..takder2..kalo macam tu le amalan korang..maunye berbuih buih le mulut ibarat disentap ular tedung berbisa..

nabi MUHAMMAD semase hayatnye..lepas je bangon tido..tak basuh2 muke..tak de berus2 gigi ..baginda meneguk air putih biaser dulu sebelom gosok gigi berwudhuk dan sebagainye..
sempena hari mulia ni..boleh le korang berazam nak beramal dengan sunnah baginda..tak banyak sikit pon jadi le..tapi elok banyak le..

ingat ye tuan puan air putih biase..bukan air koka kola ataupon air bateri...dan takyah menggatal nak pergi kedai kopi order air2 yang tak sepatutnye..




bukan sekadar omongan kosong

17 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

bahahahahah! jijik nyee air liur basimu air liur basi kuh jua! yeeeeeeeeeeeeekk!

~naddy~ said...

byk benefit amilase = air liur nih,
memudahkan proses pencernaan dlm bdn kita :)

Cik Eliza said...

air liur ? basi ?

erk !

selalu nye org x gosok gigi sebelum tido, air liur basi beliau melimpah ruah.

weeekkk! *muntah hijau*

d_LA said...

aku kalo minum air putih lps bgn terus masuk bank wat investment...haha

A.s.t.i.n.a said...

pagi2 sebelum cuci gigi org kate minum air dulu.. maknanya liur basi tu ade khasiatnye.. suami isteri digalakkan kissing..

Solawat..

Hanis MY said...

Ji kawe dok napok pung tulisan kat post tu kena highlight gitu...tgh renovate rumoh ko?

amiYo said...

Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi..

salam maulidul rasul.. :)

Anisa Hang Tuah said...

best ape kuar kan air liur basi
nikmatt

amirah said...

yeah. mmg pepagi pas bagn tido aku terus telan air masak semasak masaknya.hehe.lau xminum rasa xlengkap hidop.haha

FariehanIbrahim [LBC] said...

haha! giler ape air basimu air liur basiku juaaa, werkkk! XD

sissyira said...

salam

bagusnya jawapan ijat tu...sejuk perut ai dngarnya... =)

aNnE said...

hencik , anne kena highlight tulisan post ni . hehe :)

saliva ku saliva mu jua ?
blueksss..hahaha

soffea said...

mari jadikan amalan. meneguk air putih dahulu bangun2 tido :) and ya, betul ia mberi kesan yg baik. org ckp la. no wonder lah itu merupakan sunnah Rasulullah saw :)


salam maulidur rasul ;)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

yes, hritu fifiey ada baca satu artikel tentang minum air putih without gosok gigi bagus untuk dalamn tubuh. i forgot on which websites i found it..

apapun, Salam Maulidur Rasul buat cikgu jiji, ijat n semua:)

yad'z said...

air liur basi aku bau strawberry meon.. hehehe

skandaLdariLangit said...

slurrrp.

skandaLdariLangit said...

slurrrp.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved